Rekordmange oppdrettslaks døde i sjøen
I følge månedlige rapporteringer av tapstall ble det registrert 62,7 millioner døde oppdrettslaks i sjøfasen i 2023. Dette er tall oppdretterne selv har meldt inn til Fiskeridirektoratet. Veterinærinstituttets beregning av prosentvis dødelighet viser at dette tilsvarer 16,7 % dødelighet hos sjøsatt oppdrettslaks i Norge i 2023.
-Tallene for 2023 viser det vi har sett de siste årene, at vi ikke får noen nedgang i dødelighet. Både i antall og prosentvis dødelighet er dette de høyeste tallene vi har registrert så langt, sier avdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferd ved Veterinærinstituttet, Edgar Brun.
I 2023 var dødeligheten for laks i sjøfasen 16,7 %, opp fra 16,1 % i 2022. Antallet i 2023 var 62,7 millioner døde oppdrettslaks, som er en økning på 6 millioner fra i 2022. I tallgrunnlaget er det ca 0,7 millioner fisk som ennå ikke er kategorisert og som kan bidra til mindre korreksjon på disse overordnede tallene.
Tallene er fra Fiskeridirektoratet, og viser innrapporterte data per 22.01.2024. Produksjonsområde 3 (Karmøy til Sotra) hadde den høyeste dødeligheten i 2023 med 25 %, mens produksjonsområde 13 (Øst-Finnmark) og 1 (Svenskegrensen til Jæren) hadde begge under 10%.
Veterinærinstituttet bruker en epidemiologisk beregningsmetode for dødelighet som tar hensyn til at antall fisk i merdene varierer over tid («dødelighetsrate»).
-Fjoråret ga et taktskifte når det gjelder oppmerksomhet omkring helse, velferd og dødelighet hos oppdrettsfisken, og det ble tatt initiativer i næringen og forvaltningen for å bedre situasjonen. Hva som ligger bak dødeligheten i 2023 og andre forhold som påvirker helse og velferdssituasjonen til norsk oppdrettsfisk, vil vi komme tilbake til i Fiskehelserapporten, sier Brun.
Fiskehelserapporten skal legges fram i et arrangement på Litteraturhuset i Bergen 12. mars.
Kontakter
Edgar BrunAvdelingsdirektør fiskehelse- og velferdVeterinærinstituttet
Tel:91123595Lenker
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Fugleinfluensa påvist hos døde måker i Nord-Troms16.11.2024 10:01:00 CET | Pressemelding
Et begrenset antall fugler ble prøvetatt da omtrent 70 døde fugler ble funnet i Kvænangen i Nord-Troms etter å ha blitt skylt i land.
Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag16.11.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag.
Ny bølge av fugleinfluensa blant villfugl i Norge22.10.2024 16:03:24 CEST | Pressemelding
Etter en sommer og hekkesesong uten store fugleinfluensautbrudd er det i høst påvist flere tilfeller av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) blant villfugl i kystnære strøk i Norge og Europa.
Her undersøkes sviknott som kan overføre blåtungevirus17.10.2024 14:01:57 CEST | Pressemelding
Virussykdommen blåtunge spres av det blodsugende insektet sviknott. For å undersøke utbredelse av viruset, samler Veterinærinstituttet inn sviknott og analyserer de. Dette er et ledd i overvåkningen av virusets utbredelse som gjøres på oppdrag fra Mattilsynet.
Ny påvisning av G. salaris på laks i Drammensregionen15.10.2024 11:30:00 CEST | Pressemelding
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris er påvist på laksunger fra Bergerelva i Buskerud. Funnet ble gjort i utredningsprogrammet som gjennomføres i forbindelse med fremtidig behandling mot G. salaris i Drammensregionen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom