Åtte personer druknet i januar
Sju menn og én kvinne omkom i drukningsulykker i januar, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er det høyeste ulykkestallet i denne måneden på mange år.

I både 2022 og 2023 druknet fire personer i januar. Vi må helt tilbake til 2008, da ni personer omkom, for å finne flere enn seks drukninger i denne vintermåneden.
– Det har dessverre vært en trist start på året der mange har mistet livet i drukningsulykker. I tillegg har det vært flere hendelser der folk har klart å berge seg selv eller blitt reddet opp av vannet av andre, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
Sammensatt ulykkesbilde
Statistisk sett skjer de fleste ulykkene vinterstid fra båt, etter fall fra land og fall gjennom isen. I januar i år er imidlertid ulykkesbildet mer sammensatt når det gjelder hvilke aktiviteter ulykkene skjedde i forbindelse med.
- En kvinne i 20-årene og en mann i 30-årene ble funnet omkommet i sjøen etter en kajakktur utenfor Tromøya i Agder.
- En mann i 60-årene, som måtte hoppe i sjøen etter at fiskebåten hans grunnstøtte utenfor Stamsund i Lofoten i Nordland, døde senere på sykehus.
- En mann i 60-årene ble funnet livløs i et innendørs svømmebasseng i Kristiansand i Agder.
- En mann i slutten av 40-årene falt i sjøen fra en kai i Bergen sentrum i Vestland, og ble funnet omkommet.
- En mann i 60-årene druknet etter at hjullasteren han ryddet snø med havnet utenfor en kai i Risør i Agder.
- En mann i 80-årene ble funnet omkommet i sjøen i en småbåthavn i Brønnøysund i Nordland.
- En mann i 70-årene ble funnet livløs i et vann i Haugesund i Rogaland. Det er foreløpig ikke konkludert med årsak.
Fire av drukningsulykkene i januar skjedde i Agder. To personer druknet i Nordland, mens det var én drukningsulykke i både Rogaland og Vestland.
Se detaljert drukningsstatistikk på rs.no/drukning.
Egensikkerhet og kaldtvannsvett
Redningsselskapet oppfordrer alle som skal ut i båt, på isen eller ferdes langs sjø og vann til å ta forholdsregler og ivareta egen sikkerhet.
– Skal du for eksempel sjekke båten etter uvær eller snøfall, anbefaler vi å bruke flyteplagg og å være flere sammen. Det er glatt mange steder og lett å skli og falle i sjøen, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.
Når en person faller i kaldt vann, får kroppen kaldtvannssjokk. Personen vil gispe etter luft og hyperventilere, noe som øker faren for drukning. I Norge er vannet kaldt størsteparten av året, og Redningsselskapet har derfor lansert begrepet «kaldtvannsvett» og råd om hva du bør gjøre hvis du faller i kaldt vann.
– Legg deg bakover og flyt med nese og munn over vann til du får kontroll på pusten. Kaldtvannssjokk går over på rundt ett minutt. Rop eller vink etter hjelp, og prøv å komme deg helt eller delvis opp av vannet om det er mulig, sier Tanja Krangnes.
Les mer på rs.no/kaldtvannsvett
- Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.
- Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt.
Nøkkelord
Kontakter
MedievaktRedningsselskapets medievakttelefonRedningsselskapet
Tel:+47 911 07 777redaksjonen@rs.noTanja KrangnesFagsjef drukningsforebyggingRedningsselskapet
Tel:+47 907 37 421tanjak@rs.noBilder


Dokumenter
Lenker
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 53 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
(Priv. til red: Oppdatert pressemld) To personer druknet i april8.5.2025 08:56:13 CEST | Pressemelding
To personer druknet i april. Så langt i år har sju personer druknet, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. På samme tid i fjor hadde 23 personer mistet livet i drukningsulykker i Norge.
Stor markering for redningsskøyta «Det Norske Veritas» på Ballstad8.5.2025 08:04:09 CEST | Pressemelding
Redningsskøyta RS 125 «Det Norske Veritas» er tilbake og klar for 20 nye år i beredskap ved stasjonen på Ballstad, etter ulykken utenfor Stamsund i januar i fjor.
To personer druknet i april8.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
To personer druknet i april. Så langt i år har sju personer druknet, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. På samme tid i fjor hadde 23 personer mistet livet i drukningsulykker i Norge.
1 av 3 sjekker aldri redningsvesten sin5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn blir stadig flinkere til å bruke redningsvest på sjøen, men få sjekker at vesten de bruker er i orden, viser en fersk undersøkelse. – En enkel sjekk av vesten kan være forskjellen på liv eller død, sier Erik Knudsen i Redningsselskapet.
Priv. til red. : STOR MARKERING: RS 125 «Det Norske Veritas» tilbake i beredskap på Ballstad30.4.2025 09:07:49 CEST | Presseinvitasjon
Redningsskøyta RS 125 «Det Norske Veritas» kommer nå tilbake i beredskap, etter ulykken utenfor Stamsund i januar i fjor. Det blir en stor markering i neste uke!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom