CARE

- Folk spør om når de skal dø

Del

– I det Israel intensiverer angrep mot det lille området som på deres ordre huser mer enn 1 millioner evakuerte i Gaza, er spørsmålet mange palestinere stiller ikke lengre om hvorvidt de overlever, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

– I det Israel intensiverer angrep mot det lille området som på deres ordre huser mer enn 1 millioner evakuerte i Gaza, er spørsmålet mange palestinere stiller ikke lengre om hvorvidt de overlever, men om når de skal dø, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og har både egne ansatte og en rekke lokale samarbeidspartnere i Gaza.

– Det er all grunn til å frykte at de allerede høye dødstallene vil vokse dramatisk de kommende dagene. Barn går gatelangs på leit etter noe å spise. Folk i Gaza som overlever bombingen, trues på livet av sult og sykdommer så lenge angrepene og fortsetter og minimalt med nødhjelp kommer inn, sier Georgsen.

De første månedene etter krigen brøt ut, var CARE i stand til å bistå med nødhjelp fra interne lagre, og frakter også inn nødhjelp fra sine lagre i Egypt.

– Tusenvis av trailere med nødhjelp står på vent på egyptisk side av grensen, samtidig som folk sulter folk i hjel i Gaza, eller dør av sykdommer som enkelt kunne vært kurert. Det får horrible følger at så alt for lite hjelp kommer inn. Skal virkelig to millioner sivile måtte dø, mens verdenssamfunnet ser på, spør Georgsen.

Mødre frykter at barna fryser ihjel

Mer enn 8 av ti palestinere i Gaza er fordrevet fra sine hjem.

– Mange må ta til takke med improviserte telt. Høygravide kvinner ligger på gulvet eller rett på bakken, ved siden av folk de aldri har møtt før, sier Hiba Tibi, fungerende nestleder for CARE Midtøsten og Nord-Afrika.

Hun har selv nær familie i Gaza, og har ledet CAREs respons siden 7. oktober.

– Folk lever i et mareritt. Folk mangler vann og må gjøre sitt fornødne uten privatliv, fordi det ikke er nok toaletter. Familier forteller oss at de opplever å leve i en dødsfelle, et helvete på jord, uten noen form for trygghet, sier Tibi.

Om natten er temperaturene nede i 5 grader i Gaza. For de mer enn 1.7 millioner internt fordrevne, som i hui og hast forlot hjemmene sine med det de sto og gikk i, innebærer det i seg selv en stor utfordring.

–Mødre forteller oss at frykter barna vil dø av nedkjøling. Mange er underernærte og sykdommer florerer. Nybakte mødre forteller oss at de mister brystmelken, fordi de selv er både underernærte og under enormt stress. Det som pågår i Gaza nå, er en katastrofe så stor at det er vanskelig å sette ord på det, sier Tibi.

CARE har jobbet i Gaza og på Vestbredden siden 1948. Før den pågående krigen, jobbet CARE primært med matsikkerhet og jordbruk, kvinners økonomi og karriere, samt helse – inkludert kjønnsbasert vold, seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og barns mentale helse. 

De siste månedene har CARE sammen med lokale silvilsamfunnspartnere distribuert blant annet hygienesett, tepper og madrasser, og bidratt med helsehjelp i Gaza, både basert på interne lagre i Gaza og med nødhjelp fraktet over grensen fra Egypt. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge
Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge
Last ned bilde
Hiba Tibi har selv nær familie i Gaza, og har ledet CAREs respons siden 7. oktober.
Hiba Tibi har selv nær familie i Gaza, og har ledet CAREs respons siden 7. oktober.
Last ned bilde

Om CARE

CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner og jobber særlig for særlig jenter og kvinners rettigheter og for at alle skal leve verdige liv. CARE bidrar med livsviktig nødhjelp når katastrofer og akutte situasjoner rammer, og er i dag tilstede i mer enn 100 land globalt. 

CARE jobber med både langsiktig utvikling og humanitær nødhjelp, og er ofte tilstede i et land både før, under og etter kriser rammer.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye