Brexit doblet karbonfotavtrykket til Norges makrellfiskeflåte
I en studie publisert i dag i Marine Policy avdekker postdoktor Kim Scherrer og hennes forskerteam ved Universitetet i Bergen (UiB) hvordan Storbritannias utmelding fra EU (Brexit) fører til økte utslipp av drivhusgasser fra det norske makrellfisket. Studien, som er gjort i samarbeid med Research Institutes of Sweden (RISE) og Fiskebåt, kaster lys over de uforutsette konsekvensene av politiske endringer på fiskeflåter og deres karbonavtrykk.

I Nord-Atlanteren tillater internasjonale avtaler ofte flåter å følge fisken over nasjonale grenser. Dette gjør det mulig for fiskere å fange fisken der det er mest effektivt. Men Brexit førte til at norsk makrellfiske plutselig ble utestengt fra britisk farvann. Ved å studere Brexit som et naturlig eksperiment, brukte forskerne åpne fiskeridata for å avdekke konsekvensene. Resultatene avslører en alarmerende endring i fiskeriets ytelse og karbonutslipp.
Da norske fartøyer ble utestengt fra britiske fiskeområder, ble de tvunget til å fiske i mindre effektive områder. Fangsten per fisketur ble nesten halvert. I tillegg førte dette både til en dobling i antall turer per fartøy, og dobling i drivstofforbruk per kilo makrell i garnet.
Brexit medførte behov for 23 millioner liter ekstra drivstoff hvert år – med en prislapp på omkring 200 millioner NOK, samt 72 000 tonn ekstra CO2 sluppet ut i luften hvert år. Endringene har tilintetgjort om lag 15 års fremgang i drivstoffeffektivitet fra Norges pelagiske fiskerier.
«Denne lille endringen i fiskerireguleringer forårsaket utilsiktet like mye utslipp som 750 000 passasjerflygninger tur-og-retur Oslo-Bergen årlig. Det er viktig at regjeringer som har signert Paris-avtalen unngår å kaste bort utslipp på denne måten», sier Scherrer og understreker nødvendigheten av å vurdere utslipp i fiskeriforvaltning.
Studien oppfordrer beslutningstakere og ledere til å inkludere avveininger innen drivstoffeffektivitet når det kommer til territoriell forvaltning av marine områder. Dette for å sikre en balanse mellom bevaringsinnsats, andre offshore-industrier og redusert karbonavtrykk.
Les mer og se video her:
https://www.uib.no/matnat/168300/brexit-doblet-karbonfotavtrykket-til-norges-makrellfiskeflåte
Kontaktperson:
Kim J. N. Scherrer
Postdoktor, Institutt for biovitenskap, UiB
Mobil: +47 471 32 962
Lenker
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Professor emeritus Steinar Hunskår utnevnes til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden21.3.2025 13:26:35 CET | Pressemelding
Hunskår får utnevnelsen for sin mangeårige innsats for norsk allmennmedisin.
Holbergprisen til indisk litteraturforsker og aktivist.13.3.2025 09:20:00 CET | Pressemelding
(Bergen, 13. mars 2025) Det ble i dag kunngjort at Holbergprisen 2025 tildeles indiske Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Nasjonalt forskingssenter for fagspråk til Bergen16.2.2025 21:23:52 CET | Pressemelding
Universitetet i Bergen opprettar eit senter for norsk fagspråk og samlar dei norske språkvitskaplege miljøa i ei storstilt satsing dei neste åtte åra. – Eit gjennombrot for fagspråk i Noreg, seier senterleiar Marita Kristiansen.
Ekspertliste fra UiB: Norge og EU13.2.2025 13:15:30 CET | Pressemelding
Her er en oversikt over eksperter fra UiB som kan belyse Norges forhold til EU.
Forskningsprogram ved UiB anerkjent som bidrag til FNs havforskningstiår11.2.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Det nyskapende SEAS-programmet ved Universitetet i Bergen er nylig godkjent som et såkalt Ocean Decade Action, eller handling som bidrar til FNs havforskningstiår. Dette er det andre UiB-prosjektet som får status som godkjent bidrag til havforskningstiåret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom