Brexit doblet karbonfotavtrykket til Norges makrellfiskeflåte
I en studie publisert i dag i Marine Policy avdekker postdoktor Kim Scherrer og hennes forskerteam ved Universitetet i Bergen (UiB) hvordan Storbritannias utmelding fra EU (Brexit) fører til økte utslipp av drivhusgasser fra det norske makrellfisket. Studien, som er gjort i samarbeid med Research Institutes of Sweden (RISE) og Fiskebåt, kaster lys over de uforutsette konsekvensene av politiske endringer på fiskeflåter og deres karbonavtrykk.

I Nord-Atlanteren tillater internasjonale avtaler ofte flåter å følge fisken over nasjonale grenser. Dette gjør det mulig for fiskere å fange fisken der det er mest effektivt. Men Brexit førte til at norsk makrellfiske plutselig ble utestengt fra britisk farvann. Ved å studere Brexit som et naturlig eksperiment, brukte forskerne åpne fiskeridata for å avdekke konsekvensene. Resultatene avslører en alarmerende endring i fiskeriets ytelse og karbonutslipp.
Da norske fartøyer ble utestengt fra britiske fiskeområder, ble de tvunget til å fiske i mindre effektive områder. Fangsten per fisketur ble nesten halvert. I tillegg førte dette både til en dobling i antall turer per fartøy, og dobling i drivstofforbruk per kilo makrell i garnet.
Brexit medførte behov for 23 millioner liter ekstra drivstoff hvert år – med en prislapp på omkring 200 millioner NOK, samt 72 000 tonn ekstra CO2 sluppet ut i luften hvert år. Endringene har tilintetgjort om lag 15 års fremgang i drivstoffeffektivitet fra Norges pelagiske fiskerier.
«Denne lille endringen i fiskerireguleringer forårsaket utilsiktet like mye utslipp som 750 000 passasjerflygninger tur-og-retur Oslo-Bergen årlig. Det er viktig at regjeringer som har signert Paris-avtalen unngår å kaste bort utslipp på denne måten», sier Scherrer og understreker nødvendigheten av å vurdere utslipp i fiskeriforvaltning.
Studien oppfordrer beslutningstakere og ledere til å inkludere avveininger innen drivstoffeffektivitet når det kommer til territoriell forvaltning av marine områder. Dette for å sikre en balanse mellom bevaringsinnsats, andre offshore-industrier og redusert karbonavtrykk.
Les mer og se video her:
https://www.uib.no/matnat/168300/brexit-doblet-karbonfotavtrykket-til-norges-makrellfiskeflåte
Kontaktperson:
Kim J. N. Scherrer
Postdoktor, Institutt for biovitenskap, UiB
Mobil: +47 471 32 962
Lenker
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Team Hagen er vinner av rektorvalget på UiB27.3.2025 15:28:52 CET | Pressemelding
Margareth Hagen er valgt til rektor for fire nye år sammen med prorektor Sigrun Eliassen. Team Hagen fikk 57 prosent av stemmene.
Professor emeritus Steinar Hunskår utnevnes til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden21.3.2025 13:26:35 CET | Pressemelding
Hunskår får utnevnelsen for sin mangeårige innsats for norsk allmennmedisin.
Holbergprisen til indisk litteraturforsker og aktivist.13.3.2025 09:20:00 CET | Pressemelding
(Bergen, 13. mars 2025) Det ble i dag kunngjort at Holbergprisen 2025 tildeles indiske Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Nasjonalt forskingssenter for fagspråk til Bergen16.2.2025 21:23:52 CET | Pressemelding
Universitetet i Bergen opprettar eit senter for norsk fagspråk og samlar dei norske språkvitskaplege miljøa i ei storstilt satsing dei neste åtte åra. – Eit gjennombrot for fagspråk i Noreg, seier senterleiar Marita Kristiansen.
Ekspertliste fra UiB: Norge og EU13.2.2025 13:15:30 CET | Pressemelding
Her er en oversikt over eksperter fra UiB som kan belyse Norges forhold til EU.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom