Kulturdirektoratet

Styrking av Kulturrådets skolebibliotekordning

Del

380 skoler over hele landet inkluderes i Kulturrådets skolebibliotekordning gjennom de neste tre årene. Med Regjeringens styrking av ordningen med 5 millioner kroner fra 2024 vil flere elever få tilgang til et større utvalg nye bøker gjennom sitt skolebibliotek.

Mysen skolebibliotek.
Mysen skolebibliotek. Marta Anna Løvberg

Skolebibliotekordningen gir barn og unge tilgang til et variert og aktuelt utvalg av nye norske bøker gjennom sitt skolebibliotek. Med styrkingen kan nesten dobbelt så mange skoler delta, noe som er en økning fra 200 skoler i forrige runde. 

661 søknader kom inn fra skoler over hele landet. - Søknadene er skrevet av ildsjeler på skolene som ser hvor viktig det er med et godt skolebibliotek, men som sliter med ressurser til bokinnkjøp og bemanning. Derfor har det vært en glede å kunne bidra til å fornye og styrke boksamlingene på så mange som 380 små og store skoler i by og bygd over hele landet. Vi har samtidig måttet si nei til nesten like mange søkere, og fra utvalgets side mener vi at dette bør være en ordning som favner alle skolebibliotek i landet på samme vis som vi favner alle landets folkebibliotek over innkjøpsordningene. Der er vi ikke i mål ennå, forteller Sigbjørn Skåden, Rådsmedlem og leder av Kulturrådets faglige utvalg for litteratur.  

Tilgang på bøker gir leselyst 

Flere av tilbakemeldingene fra skolene som har søkt har handlet om utfordringer med å kjøpe inn bøker over eget budsjett, spesielt siden de opplever stor leseglede og utlånsaktivitet blant elevene. 

- I innboksen lå det en gladmelding om at vår skole er prioritert for deltakelse i Kulturrådets skolebibliotekordning. Gode leseropplevelser skaper leseglede, og på skolen vår er biblioteket en fin læringsarena utenfor klasserommet. Vi har et godt samarbeid mellom skolebibliotekar, og det pedagogiske personalet, og vi har mange elever som liker å lese, men utfordringer med budsjett til bøker, forteller Helle Jomaas ved Teinå skole i Stavanger. 

I Kulturrådets egen gjennomgang av ordningen svarte 97 % av skolene at ordningen har ført til økt leselyst eller høyere utlånstall.

Budsjettøkning i 2024 

Kulturrådet bevilget i 2019 5,5 millioner kroner til en forsøksordning med innkjøp og distribusjon av bøker til utvalgte skolebibliotek over hele landet. På rådsmøte i juni 2023 ble budsjettet vedtatt videreført på permanent ordning. Evalueringen av forsøksordningen viste tydelig at både antallet lesende elever og antall bøker elevene leser økte i stor grad på skolene som var med på forsøksordningen. 

Regjeringen styrket skolebibliotekordningen med 5 millioner kroner i statsbudsjettet for 2024. Det betyr at ordningen nå kan nå ut til nesten dobbelt så mange skoler. Den totale budsjettrammen for ordningen er dermed på 10,5 millioner kroner per år fra og med 2024. 

– Vi vil at alle barn og unge skal få oppleve gleden ved å lese en god bok! For å få til det må de ha tilgang til litteratur der de er. Derfor er det viktig for oss å styrke denne ordningen, slik at enda flere elever nå får tilgang på nye bøker og gode leseopplevelser gjennom skolebibliotekene sine, sier Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. 

Om skolebibliotekordningen 

Ordningen sørger for innkjøp og distribusjon av kulturfondbøker som har barn og unge som målgruppe til skolebibliotek i grunnskolen. Skoler kan søke om å delta i tre år av gangen. 

Kontakter

Bilder

Sigbjørn Skåden, Rådsmedlem og leder av Kulturrådets fagutvalg for litteratur.
Sigbjørn Skåden, Rådsmedlem og leder av Kulturrådets fagutvalg for litteratur.
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye