Positivt tilsyn med aldersgrenser på kino
Overføringen av ansvar for å sette aldersgrense på kinofilm har vært vellykket. Medietilsynets evaluering av den nye ordningen, viser at kinofilmdistributørene har fulgt opp de nye reglene på en god måte.

Det første året uten Medietilsynets forhåndskontroll av kinofilm er lagt bak oss.
– Erfaringen er få brudd på retningslinjene og nyttige samtaler med aktørene, forteller direktør i Medietilsynet, Mari Velsand.
– Vi har fulgt med på hvordan aldersgrensene er satt gjennom hele året, og vi har sett at retningslinjene er fulgt. Og der det har vært tvil, har vi hatt en god dialog med distributørene. Vi kan trygt si at det første året med nye regler har gått bra, sier hun.
Godt forberedt
Det har blitt ført tilsyn med 19 kinofilmer i 2023, og i tillegg utførte vi tilsyn med fire filmfestivaler, der vi vurderte til sammen 20 filmer. På ytterligere ni filmer er aldersgrense vurdert konkret på forespørsel fra distributør. I tillegg har Medietilsynets saksbehandlere hver uke gjennomgått hvilke filmer som har hatt premiere, og i flere tilfeller sammenlignet aldersgrensen som er satt med aldersgrensen filmene har fått i Sverige og Danmark.
– Resultatet fra kontrollen viser at forberedelsene, opplæringen og dialogen vi har hatt med kinofilmdistributørene har hatt ønsket effekt. Erfaringen med fjorårets kinofilmtilsyn viser at de aller fleste i hovedsak er flinke til å følge regelverket, så dette har gått så godt som vi håpet i forkant av lovendringen, sier Velsand.
Dette bekreftes av kinoene. I en spørreundersøkelse svarer de aller fleste at endringene i bildeprogramloven fungerer godt. Det kinoene mener kan bli bedre, er at aldersgrensene – med begrunnelse – kommer tidligere. Flere svarer i undersøkelsen at de i mange tilfeller har kommet litt sent.
Feil aldersgrense på fire filmer
Medietilsynets kontroll avdekket kun fire filmer der aldersgrensen var satt i strid med retningslinjene. I tre av tilfellene ble aldersgrensen raskt endret, etter en god dialog, mens den fjerde filmen gikk så få ganger på kino at den var tatt av da Medietilsynet fattet sitt vedtak om endring av aldersgrense.
– Konklusjonen må være at de nye reglene har fungert godt det første året. Men det er nødvendig at vi fortsetter både å lære opp og kontrollere at retningslinjene blir fulgt, avslutter direktøren i Medietilsynet.
Nøkkelord
Kontakter
Bengt-Eigil RuudkommunikasjonsrådgiverKommunikasjon og rådgivning
Tel:+4790667828bengt-eigil.ruud@medietilsynet.noMari Velsanddirektør i Medietilsynet
Tel:+47 913 28 448mari.velsand@medietilsynet.noOm Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Stian Barsnes-Simonsen blir ny kommunikasjonssjef i Medietilsynet24.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Stian Barsnes-Simonsen (46) er ansatt som ny kommunikasjonssjef i Medietilsynet.
Forbod mot reklame i radio og tv i påska16.4.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Radio- og tv-kanalane har ikkje lov til å sende vanleg reklame langfredag og 1. påskedag. Mange av kringkastarane vel å gi bort reklameplassen til ideelle organisasjonar desse dagane.
Endra aldersgrense på ny familiefilm etter tilsyn11.4.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Den nye kinofilmen “Hundemannen” har fått ny aldersgrense etter at Medietilsynet har ført tilsyn med han. Filmen har nå aldersgrense 6 år mens den først var merka “tillaten for alle”.
Endringer i kringkastingsregelverket: Nye reklameregler og økte krav til universell utforming fra 1. mai4.4.2025 12:10:19 CEST | Pressemelding
Oppmykning i reglene for reklame, sponsing og produktplassering er blant lovendringene som gjelder for norske kringkastere og strømmetjenester fra 1. mai. Samtidig blir det skjerpede krav til universell utforming.
16 nye aviser søker om produksjonstilskudd26.3.2025 06:50:00 CET | Pressemelding
177 aviser har i år søkt om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. 16 av disse har ikke fått støtte tidligere. Blant de nye søkerne er det både lokalaviser og aviser med hele landet som nedslagsfelt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom