Grønt Punkt Norge

Plastretur utfordrer byggebransjen

Del

Gjennom «Plastcupen» inviterer Norsk Gjenvinning og Plastretur norske entreprenører til å samle inn og kildesortere mest mulig plastemballasje på byggeplasser.

TIDLIGERE VINNERE: I 2023 ble Vedal og Clemenskvartalet kåret til vinnerne av Plastcupen 2022. Øystein Olav Ylvisåker fra OSU, Charlotte Koritzinsky Luisa fra Norsk Gjenvinning, Kristian Haug i Vedal prosjekt og Are Magnus Adolfsen i Plastretur. Foto: Katrine Lunke/Apeland
TIDLIGERE VINNERE: I 2023 ble Vedal og Clemenskvartalet kåret til vinnerne av Plastcupen 2022. Øystein Olav Ylvisåker fra OSU, Charlotte Koritzinsky Luisa fra Norsk Gjenvinning, Kristian Haug i Vedal prosjekt og Are Magnus Adolfsen i Plastretur. Foto: Katrine Lunke/Apeland

Fra februar til september kan norske entreprenører igjen konkurrere om å bli best på plasthåndtering gjennom Plastcupen 2024. Konkurransen er i regi av Plastretur (Grønt Punkt Norge) og vinneren får matservering på byggeplassen, miljørådgivning til en verdi av 50.000 og ikke minst heder og ære.

Hvem er best på plast? 

Målet med konkurransen er å utfordre byggeplasser til å bli best mulig på håndtering av plastemballasje. For det er et potensiale for å materialgjenvinne mer plast fra denne bransjen, enn det som er realiteten i dag. 

–  Vi er glade for at bygg- og anleggsbransjen har satt søkelyset på avfallshåndtering, kildesortering og materialgjenvinning de siste årene. Mange aktører har allerede gode systemer for kildesortering, samtidig er dette et område med store volumer og materialer som egner seg godt til materialgjenvinning, sier Are Magnus Adolfsen, prosjektleder næringsliv i Plastretur.

Cupen arrangeres i samarbeid med Norsk Gjenvinning. De påpeker at det også kan være lønnsomt for byggeprosjekter å ha gode rutiner på plasthåndtering.

– Plast har ikke nødvendigvis det høyeste volumet når det kommer til avfall på en byggeplass, men utslippet er derimot høyt. Ved å sortere plast til materialgjenvinning sparer man utslipp. I tillegg reduseres kostnadene fordi det er rimeligere å materialgjenvinne plastemballasje enn å sende det til forbrenning, sier Charlotte Koritzinsky Luisa som er leder bygg og anlegg i Norsk Gjenvinning.

Fjorårets prisvinner 

I fjor var det Vedal Prosjekt og Clemenskvartalet som vant PlastCupen, mens Backe Vestfold Telemark og Bamble vgs sikret andreplassen. Prisen ble utdelt i 2023 for tiltak i 2022. 

– Å vinne Plastcupen har ført til at vi i enda større grad ønsker å bevare verdien av avfallsfraksjonene våre. I tillegg stiller vi nå også krav til underleverandører om sortering på byggeplass og har faktisk kontraktsfeste dette, sier Frida Douglass Hylin, leder prosjektstøtte i Vedal og fjorårets vinner.

Krav til materialgjenvinning 

Konkurransen har som mål å motivere til økt innsats, som forhåpentligvis kan resultere i at mer plastemballasje fra norske byggeplasser går til materialgjenvinning i stedet for forbrenning. Dette vil også myndighetene stille strengere krav tid i framtiden.  

– Det er derfor viktig å rigge seg for framtidens regelverk allerede nå, sier Adolfsen.   

Slik kåres vinneren 

Alle som deltar, blir målt etter følgende parametere: 

  • Plastemballasje sendt til materialgjenvinning: Teller 60% 
  • Innovasjon knyttet til plast: Teller 25%  
  • Sorteringsgrad: Teller 15%  

Slik kan man delta: 

Prosjektet er et samarbeid mellom Plastretur og Norsk Gjenvinning. Om det er aktører utenfor Norsk Gjenvinning sitt system som ønsker å delta, kan de ta kontakt med Are Magnus Adolfsen.  

  • Du nominerer et pågående eller nytt prosjekt med oppstart i februar.
  • Utvalgt prosjekt meldes inn til faise.andresen@ngn.no så fort som mulig. Prosjektet kan ikke ha deltatt tidligere.
  • Det kan vises til innovasjon rundt håndtering av plastavfall. Her må entreprenør selv beskrive hva de gjør. Eksempler her kan være: tilrettelagt kildesortering ved bruk av komprimerende utstyr, krav om bruk av plast egnet for materialgjenvinning/gjenbruk osv. 

 Vinneren kåres i september 2024. 

Kontakter

Bilder

POPULÆR PREMIE: I fjor ble det pizza til alle de ansatte på byggeplassen til Clemenskvartalet. FOTO: Katrine Lunke
POPULÆR PREMIE: I fjor ble det pizza til alle de ansatte på byggeplassen til Clemenskvartalet. FOTO: Katrine Lunke
Last ned bilde

Om Grønt Punkt Norge og Plastretur

Plastretur
Plastretur AS er et non-profit returselskap som sørger for innsamling og gjenvinning av plastemballasje. Returordningen finansieres av medlemmer som tar produsentansvar, ved å betale vederlag for plastemballasjen de setter på det norske markedet. Plastretur ble etablert i 1995 og er en av de fem returselskapene for emballasje som eier Grønt Punkt Norge. Plastretur har ambisjon om å sørge for at plastemballasje går i kretsløp og sikre en sunn sirkulær økonomi.

For bedrifter som tar miljøansvar
Grønt Punkt Norge AS sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, tre-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. Grønt Punkt-merket betyr at det er betalt inn vederlag for emballasjen - det vil si at produsent eller importør har betalt for forsvarlig innsamling og gjenvinning.
Grønt Punkt Norge eies av returselskapene for emballasje. Det er Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.

Følg pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt Punkt Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye