Har vi verdens beste trygdesystem eller er det modent for revisjon?
Velkommen til en borgerlønnsinspirert konferanse og debatt med norske politikere om trygdesystemet i Norge.

Borgerlønn er en gammel ide som har fått økende oppmerksomhet i både fattige og rike land som ledd i kampen mot fattigdom, utjevning av forskjeller mellom fattig og rik og utvikling av et mer fleksibelt sosialforsikringssystem.
I Finland og Nederland har dessuten borgerlønnsforsøkene blitt lansert som en forskingsbasert utprøving av alternative virkemidler for å øke sysselsettingen i tråd med arbeidslinja.
Bli med på en konferanse og debtatt med norske politikere som tar utgangspunkt i forskningsprosjektet: Borgerlønnsforsøk i moderne velferdsstater: En kunnskapsoppsummering.
Hvor: Litteraturhuset, Oslo
Når: 8. februar 11.30-15.30.
Program
Ordstyrer er Ole Torp.
- Åpening og lett servering
- Velkommen
- Trygdepolitiske utfordringer: en innramming av programmet, ved Ann-Helén Bay
- Lærdommer fra borgerlønnseksperiment i moderne velferdsstater, ved Simon Birnbaum, dosent i statsvitskap ved Institutet för framtidsstudier, Stockholm
- Borgerlønn versus aktivering: Erfaringer fra Finlands forsøk med borgerlønn frå 2017 til 2019, ved Olli Kangas, professor ved Universitetet i Åbo og leder av det finske borgerlønnseksperimentet
- Hva kan Norge lære av andre lands borgerlønnseksperimenter? Ved Georg Espolin Johnson, Axel West Pedersen, Simon Birnbaum og Olli Kangas
- Paneldiskusjon med Torhild Stimo, daglig leder ved Fontenehus Norge, og spesialkonsulent Anita Øvstedal og familiekoordinator Anne Eikvar ved NAV Søndre Nordstrand
- Politisk paneldiskusjon med Anna Molberg, stortingsrepresentant for Høyre, Hildegunn T. Seip, sosialpolitisk talsperson for MDG, og Torbjørn Vereide, medlem i arbeids- og sosialkomiteen for Arbeiderpartiet.
- Takk for i dag!
Arrangementet er gratis og åpent for alle. Meld deg på til fysisk eller digital deltakelse (nettskjema.no).
Kontakter
Kamilla BrandalKommunikasjonsrådgiverOsloMet
Fakultet for samfunnsvitenskap
Pål Arne KvalnesKommunikasjonsrådgiverOsloMet, kommunikasjon
Jobber med kommunikasjon for fakultet for samfunnsvitenskap, Kompetansesenter for arbeidsinkludering (KAI), Forskningssenter for digitalisering av offentlige tjenester og sosialt medborgerskap (CEDIC), Diversity Studies Centre Oslo (DISCO) og Storbybarn ved OsloMet.
Om oss
OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
SIFOs referansebudsjett er oppdatert med 2025-tall20.5.2025 11:22:06 CEST | Pressemelding
Månedlige utgifter i referansebudsjettet har økt med rundt 1170 kroner for en eksempelfamilie siden februar i fjor.
Asbjørnsen og Moe fortellermaraton 8. – 10. mai5.5.2025 08:27:11 CEST | Pressemelding
Alle de norske folkeeventyrene som ble samlet og utgitt av Asbjørnsen og Moe i 1851, skal fortelles løpet av en tre dagers maratonforestilling på OsloMet.
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom