Kystverket

Ny avtale styrker beredskapen mot akutt forurensning i nord

Del

Finnmark og Troms er et av områdene med størst miljørisiko i Norge. Nå styrkes beredskapen mot akutt forurensning.

Deltakere fra alle de fem IUAene var til stede, sammen med Kystverket.
Deltakere fra alle de fem IUAene var til stede, sammen med Kystverket. Anders Røeggen / Kystverket

Denne uken har Kystverket og fem av landets interkommunale utvalg mot akutt forurensning (IUA, se faktaboks), inngått en samarbeidsavtale om håndteringen av akutt forurensning. IUA i Vest-Finnmark, Øst-Finnmark, Midt-Finnmark, Midt- og Nord-Troms og Sør-Troms vil med denne avtalen samordne ressurser og kompetanse, og få enda bedre oversikt over hendelser i regionen. Til sammen inkluderer disse fem IUAene samtlige kommuner i Troms og Finnmark.  

Samarbeidet har fått navnet Arktis IUA, og en representant fra hvert IUA samt fra Kystverket danner et arbeidsutvalg som skal beskrive rutiner, samle informasjon og samordne aktivitet i regionen. Arbeidsutvalget skal ledes av Kystverket, som har det nasjonale ansvaret for å samordne den norske beredskapen mot akutt forurensning.  

- Denne avtalen er viktig for å sikre en plattform og arena for samarbeid og samordning i Troms og Finnmark fylker, sier avdelingsleder for operasjon og samordning i Kystverket, Kjetil Aasebø. 

Han forteller at i Kystverkets beredskapsanalyse fra 2022, anses miljørisikoen i området som høy.  

- I tillegg er tilgangen på ressurser lav i våre nordligste fylker. At Kystverket og IUAene i fylkene nå har på plass denne avtalen vil bidra til bedre ressursutnyttelse og styrking av den totale beredskapen mot akutt forurensning, sier Aasebø.  

Sterkere sammen 

Både IUAene og Kystverket er sikre på at dette vil bidra til en sikrere beredskapen mot akutt forurensning i nord. Arne Myrseth, som er sjef for Hammerfest brann og redning (IUA Vest-Finnmark), mener dette setter kursen mot fremtiden.  

- Jeg er av den faste overbevisning om at avtalen skaper en solid plattform for å utvikle og styrke beredskapen mot akutt forurensning i nordområdene. Både gjennom en tydeligere ansvarsfordeling og tettere samarbeid om kompetanseutvikling og beredskapsmateriell, sier Myrseth.  

Også i Porsanger, som er en del av Midt-Finnmark IUA, er de fornøyde med avtalen. 

- Avtalen er en fin start på et arktisk IUA-samarbeid hvor vi får muligheten til å styrke samholdet, kunnskapen og ressursene mellom kommunegrensene våre, sier brannsjef og beredskapskoordinator i Porsanger kommune, Øyvind Jonas.   

FAKTABOKS OM IUA:

  • Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning (IUA) er en samarbeidsordning mellom kommuner for å håndtere akutt forurensning, inkludert oljeutslipp. 
  • Vi har 32 IUA-regioner i Norge.  
  • Innenfor hver region samarbeider medlemskommunene ved hendelser med akutt forurensning på land og i sjø, gjennom å dele ressurser, kunnskap og utstyr.  

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Kystverket

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kystverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kystverket

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye