Meteorologisk institutt

Hvor mye har det egentlig snødd?

Del

Den siste tiden har det snødd mer enn på lenge mange steder. Og snøen har vært utfordrende. Noen målestasjoner har hatt rekordmålinger i januar. Hvordan måler Meteorologisk institutt snø? Og hvor kan du finne disse målingene? 

En skiløper går skitur på Tromøya i Arendal 14. januar i soloppgangen.
Skitur på Tromøya i Arendal 14. januar Foto: Christian Sørvær Fri bruk mot kreditering

To måter å måle snø på

Snøen kan måles med en snømåler som ligner på den vi bruker til å måle regn. Forskjellen er at snømåleren har vindbeskyttelse rundt beholderen. Likevel er snøen utfordrende å måle når vinden tar tak. Da fyker snøen rundt og opp i stedet for å legge seg pent i måleren.

Her forklarer klimaforsker Karianne Ødemark hvordan snøen måles og hvorfor det kan være utfordrende

Snødybdemålingene kan også være utfordrende. En automatisk lasermåler måler snødybden på akkurat det stedet der måleren står. I tillegg finnes det noen manuelle snødybdemålere som fortsatt er i bruk. Meteorologisk institutt i Tromsø har en slik måler.

Her kan du selv søke opp snødybder 

Vil du vite hva snødybden er på ditt sted og om det er mer eller mindre enn normalt? Da kan du søke opp målestasjonen på cryo.met.no.

Slik gjør du: velg målestasjon ved å skrive inn eller klikk på steder i kartet. Når du finner stasjonen markert med en blå markør, klikk på markøren for å få opp snødybden. Klikk en gang til på grafen for å se den og laste den ned i større format. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En skiløper går skitur på Tromøya i Arendal 14. januar i soloppgangen.
Skitur på Tromøya i Arendal 14. januar
Last ned bilde
En graf som viser tidligere maksimum snødybde og nye målinger for Risør Brannstasjon. Den viser at rekorden har hatt flere rekordmålinger denne vinteren.
På figuren er vinterens målinger markert med turkis. De røde prikkene viser rekordmålinger for målestasjonen. Den stiplede linjen viser tidligere maksimum og minimum snødybde.
Last ned bilde

Lenker

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye