Rettighetsforkjempere fra Ukraina, Palestina og Afghanistan til Norad-konfransen

Del

Kampen for demokrati og rettigheter er tema for Norad-konferansen Rights and Resistance 1. februar. Norad har invitert sentrale demokratiforkjempere, kvinneaktivister, urfolk, klima- og miljøaktivister, journalister og forskere fra hele verden til Oslo for å diskutere hva som må til for å snu en urovekkende utvikling.

Sevgil Musaieva, prisvinnende ukrainsk journalist og redaktør, Carlos Manuel Rodriguez, direktør i Global Environment Facility (GEF) og tidligere miljø- og energiminister i Costa Rica, Iyad El-Baghdadi, palestinsk-norsk aktivist og forfatter og Hindou Ibrahim, miljø- og urfolkaktivist fra Tsjad, er blant dem som kommer til Norad-konferansen 1. februar.
Sevgil Musaieva, prisvinnende ukrainsk journalist og redaktør, Carlos Manuel Rodriguez, direktør i Global Environment Facility (GEF) og tidligere miljø- og energiminister i Costa Rica, Iyad El-Baghdadi, palestinsk-norsk aktivist og forfatter og Hindou Ibrahim, miljø- og urfolkaktivist fra Tsjad, er blant dem som kommer til Norad-konferansen 1. februar.

Tid: torsdag 1.februar, kl 0900-1600

Sted: Sentrum Scene

Etter flere tiår år med en positiv demokratiutvikling, har trenden snudd. De siste seks årene har halvparten av verdens land opplevd alvorlige demokratiske tilbakeslag. Ytringsfriheten strupes, og muligheten til å organisere seg begrenses. Konservative krefter vinner fram, mens kampen for kvinners rettigheter taper terreng. Og mennesker som kjemper for miljøet og urfolks rettigheter trues på livet.  Dette skjer i alle hjørner av verden. 

Norad-konferansen Rights and Resistance vil belyse konsekvensene av demokratiets tilbakegang og stadig mer polariserte samfunn.  Hva skjer når sosiale medier og kunstig intelligens brukes som våpen i krigen om sannheten? Hva kan vi lære av dem som tørr å vise motstand? Og hvilken rolle kan bistand og utviklingssamarbeid spille i kampen for å sikre folks grunnleggende rettigheter rundt i verden?  

Pressen er velkommen til å delta. Ønsker du å dekke konferansen, registrer deg her:  Norad Konferansen 2024: Journalister (trippus.se)

Spørsmål om konferansen, ønske om intervjuer eller kommentarer kan rettes til presse@norad.no

Disse kommer til Norad-konferansen:  

 • Sevgil Musaieva, prisvinnende ukrainsk journalist og redaktør i den uavhengige nettavisa Ukrainska Pravda; Hun ble tildelt Free Media Awards i 2023 og var i 2022 på topp 100-listen til Time Magazine over mest innflytelsesrike personer.  
   

 • Mustafa Nayyem, direktør i byrået for gjenoppbygging av infrastruktur i Ukraina. Nayyem kom selv til Ukraina som flyktning fra Afghanistan. Han var med på å sparke i gang Maidan-revolusjonen, og har nå ansvaret for gjenoppbygging av Ukraina.  
   

 • Iyad El-Baghdadi, palestinsk-norsk aktivist, grunnlegger av the Kawaakibi Center. Forfatter av boka "The Middle East Crisis Factory" (Hurst 2021). Satt i fengsel i De forente arabiske emirater for sin deltakelse i den arabiske våren. Er innvilget politisk asyl i Norge. 
   

 • Carlos Manuel Rodriguez, CEO, Global Environment Facility (GEF) og toneangivende klima- og miljøforkjemper. Tidl. miljø- og energiminister i Costa Rica. Har deltatt i FNs klimaforhandlinger i ulike roller siden 1992. Ble kåret til en av verdens topp 100 ledere av Times Magazine i 2023.  
   

 • Timothy Snyder, historiker og professor ved Yale. Forfatter av en rekke bøker om blant annet holocaust, Russland og Ukraina (deltar digitalt)
   

 • Hindou Ibrahim, miljø- og urfolkaktivist fra Tsjad, og en kraftfull og karismatisk stemme i kampen for urfolks rettigheter og bevaring av naturen. 
   

 • Ayesha Wolasmal, konsulent med variert bakgrunn fra diplomatiet og internasjonalt utviklingssamarbeid. Hun har tatt oppdrag for FN og andre organisasjoner i Afghanistan siden 2007 og jobber fortsatt i landet etter at Taliban tok over makta.  
   

 • Erica Chenoweth, professor, Harvard Kennedy School – kjent for sin forskning på ikke-voldelig motstand. Hen har skrevet en rekke bøker om temaet, og magasinet Foreign Policy har rangert Chenoweth blant de 100 fremste globale tenkerne i vår tid. 
   

 • Winnie Byanyima direktør i UNAIDS, og en sterk stemme for kvinners rettigheter i en årrekke. Tidl. parlamentsmedlem i Uganda, leder av Oxfam, med mer.  
   

 • Ajit Maan, professor, Arizona State University , og anerkjent sikkerhets- og forsvarsanalytiker. Forsker på bruk av myk makt, kunstig intelligens og historiefortelling i krig og konflikt. 
   

 • Emmanuel Gyimah-Boadi, grunnlegger og styreleder i Afrobarometer – et  uavhengig, afrikansk forskningsnettverk som utfører holdningsundersøkelser blant afrikanere om demokrati, styresett, økonomi og samfunn.  
   

 • Andreas Bjelland Eriksen, klima- og miljøminister  
   

 • Anne Beathe Tvinnereim, utviklingsminister 

Kontakter

Norad er direktoratet for utviklingssamarbeid. Vi jobber for at verden skal nå FNs bærekraftsmål. Sammen med våre partnere og på vegne av Norge jobber Norad for en grønnere framtid i en verden uten fattigdom. Menneskerettighetene skal respekteres og ingen utelates. Gjennom kunnskap og samarbeid sørger vi for at norske bistandsmidler bidrar til global utvikling. Sammen beveger vi verden.

Følg pressemeldinger fra Norad

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norad på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norad

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye