Vil øke tilgangen til kritiske og strategiske mineraler og metaller i Europa
MINEYE er et nylig tildelt forsknings- og innovasjonsprosjekt med mål om å styrke EUs autonomi i primære og sekundære råvarer, samtidig som de reduserer miljøpåvirkningene fra gruvedrift. Prosjektet er en innovasjonsaksjon gitt under Horizon Europe, EUs sentrale finansieringsprogram for forskning og innovasjon, og har mottatt 5,8 millioner euro i finansiering.
Et konsortium av 13 partnere fra ni europeiske land vil bringe dette prosjektet videre. NGI – Norges Geotekniske Institutt er den koordinerende institusjonen til konsortiet, som består av teknologileverandører, gruveoperatører og Europas toppnivå gruveindustrifokuserte universiteter, med dokumenterte meritter for implementering av digitale og autonome løsninger innen gruvedrift og geo- og miljøtekniske sektorer.
MINEYE-prosjektets overordnede ambisjon er å øke tilgangen til kritiske og strategiske mineraler og metaller i Europa med full vurdering av miljømessige og sosiale aspekter, ved å gi gruveindustrien velprøvde og validerte løsninger for opptak av jordobservasjonsdata og -teknologi. Utfordringen med å redusere miljøpåvirkningene fra gruvedrift vil bli oppnådd ved å utvikle disse jordobservasjonsmetodene for hele verdikjeden for gruvedrift. MINEYE har som mål å utvikle innovative og konkurransedyktige teknologier for mineralutforskning, operasjon, nedleggelse og etter-stenging. Teknologien vil bli demonstrert på pilotanlegg i Europa, i en rekke gruvekontekster, fra greenfield til brownfield, til sekundære forekomster, og i ulike faser av gruvedriftens livssyklus.
MINEYE-pilotnettstedene inkluderer:
- Iberisk pyrittbelte, Spania
- Norrbotten malmprovins, Sverige
- Gruver i Italia og Albania
Prosjektet startet i 2024 og er planlagt ferdigstilt innen 2028. Dr. Sean Salazar fra NGI er prosjektkoordinator og Dr. Saman Tavakoli fra NGI er prosjektets tekniske koordinator.
Bakgrunn
Europas industrielle konkurranseevne er sterkt avhengig av strategiske og kritiske råvarer som spiller nøkkelroller i den grønne og digitale transformasjonen. Imidlertid har Europa begrensede kjente innenlandske ressurser, og utarmingen av lett tilgjengelige råvarer gjør det avhengig av land utenfor Europa, noe som utfordrer forsyningssikkerheten, spesielt i tider med økonomisk usikkerhet og geopolitisk uro. Konkurranseevnen til den europeiske gruveindustrien blir også utfordret av økende produksjonskostnader og stadig strengere miljøregler.
Mineralleteaktiviteter er forbundet med høy usikkerhet, høy påvirkning og høye investeringer. Dermed blir verdifulle mineralpotensialer underutnyttet av økonomiske, sosiale eller miljømessige årsaker. Nøkkelen til å overvinne disse utfordringene og la Europas verdikjede for råvarer være konkurransedyktig, mer autonom og robust, er å utvikle måter å gjøre den mer bærekraftig, fra et økonomisk, men også miljømessig og sosialt ståsted.
Liste over partnere
- NGI – Norges Geotekniske Institutt (Norge)
- Luleå University of Technology (Swerige)
- University of Bologna (Italia)
- Terranigma Solutions (Tyskland)
- ETAM Consulting (Hellas)
- Czech Geological Survey (Tsjekkia)
- InnSight (Italia)
- SPACEBEL (Belgia)
- Tharsis Mining (Spania)
- TRE ALTAMIRA (Italia)
- Planet Labs (Tyskland)
- SPECTRAL Industries (Nederland)
- SO.RI.CO.M. (Italia)
Kontakter
Sean SalazarSenioringeniørFjernanalyse og geofysikk
Tel:+47 459 13 492sean.salazar@ngi.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra NGI
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NGI
NGI åpner Tromsø-kontor for å bidra til at nordområdene er bedre rustet mot naturfarer29.10.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Snøskred, kvikkleireskred, stigende havnivå, stormflo, kysterosjon og permafrost som tiner er naturfarer som rammer lokalmiljøer nord for polarsirkelen. NGI - Norges Geotekniske Institutt åpner kontor i Tromsø fordi de ønsker å bidra i det viktige arbeidet som foregår i nordområdene.
Økt etterspørsel etter damsikkerhetskompetanse – NGI opprettet egen avdeling for damsikkerhet17.9.2024 10:26:50 CEST | Pressemelding
Klimaendringer, høye sikkerhetskrav, ny kunnskap og etterslep på vedlikehold gjør at mange dammer, både her hjemme og internasjonalt, trenger nye sikkerhetsvurderinger og oppgraderinger. NGI – Norges Geotekniske Institutt har nå opprettet en egen avdeling for damsikkerhet.
Hvilke vannløselige miljøgifter skal vi prioritere å fjerne fra naturen?16.9.2024 12:59:29 CEST | Aktuelt
Tusenvis av evigvarende og vannløselige miljøgifter er blitt spredd i naturen via mat, drikke, overflater, luft og vann. For å fjerne miljøgiftene – hvor skal man starte? Det EU-finansierte forskningsprosjektet ZeroPM tar prioriteringsdebatten.
Klimautløst skred på Grønland ga utslag på seismiske målestasjoner verden over12.9.2024 20:05:00 CEST | Pressemelding
– Skredet skapte en 200 meter høy tsunami som skvulpet frem og tilbake i den smale fjorden i ni dager, forklarer Finn Løvholt fra NGI – Norges Geotekniske Institutt.
Tar grep for det nødvendige digitale skiftet i bygge- og anleggsbransjen15.5.2024 13:43:21 CEST | Pressemelding
Norge ligger langt bak i det digitale skiftet i bygg- og anleggsbransjen. Mangel på kompetanse og data er det største hinderet. Flere initiativ, som nye, digitale løsninger for geobransjen og interne læringskulturer, endrer nå bygg- og anleggsbransjen. Vinnerne er klima og miljø, økonomi og samfunnssikkerhet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom