Hjalmar Borgstrøms "Fiskeren" med Den Norske Operas Kor og Orkester ute i dag!
I dag slippes endelig Den Norske Operas kor og orkesters innspilling av «Fiskeren» (Der Fischer), skrevet av av Hjalmar Borgstrøm. En opera som inneholder både et tvangsekteskap, en pakt med djevelen, guddommelig straff og tilgivelse. Innspillingen, påbegynt allerede i 2008, er den første som ble spilt inn i det nye operahuset, og har nå funnet sin endelige form på denne utgivelsen på Simax. Fiskeren ble skrevet av Borgstrøm i 1900, men ble ikke uroppført før i mars 2003, da med det helt nystartede «Kristiansand Symfoniorkester».

The Norwegian National Opera Chorus and Orchestra
Kormester: Steffen Kammler
Dirigent: Terje Boye Hansen
Solister:
Thorbjørn: Ketil Hugaas
Karen: Ingebjørg Kosmo
Ragnhild: Eli Kristin Hanssveen
Erik: Thor Inge Falck
Sigurd: Kjell Magnus Sandve
Ein Artz: Njål Sparbo
Der Schipskapitän: Greg Santa
Hjalmar Borgstrøm, som var godt kjent og spilt mellom 1900 til sin død i 1925, har i ettertiden forsvunnet fra konsertrepertoaret og blitt glemt bort. Han tilhørte generasjonen etter Grieg og var jevnaldrende med Edvard Munch og Knut Hamsun, og komponister som Halvorsen, Mahler, Debussy og Sibelius. I tillegg til flere orkesterverker og en anselig mengde kammermusikk, komponerte Borgstrøm også to operaer, Thora paa Rimol (1894) og Fiskeren («Der Fischer», 1900).
Mellom 1870 og 1920, i «gullalderen» for norsk musikkhistorie, ble rundt 30 operaer og syngespill fullført av norske komponister. Flere av disse, Thora og Fiskeren inkludert, har forblitt ufremført i lang tid etterpå. I Borgstrøms tilfelle tok det over 100 år før operaene hans fikk sin urpremiere. I de siste tiårene har stadig flere av disse verkene blitt løftet ut av glemselen, og mange av dem viser seg å være vel verdt å ta frem igjen.

Fiskeren, et wagnersk sjeledrama
Wagner var Borgstrøms store operatiske forbilde. «Han gjorde verden opmerksom paa, hvor hindrende de traditionelle former var for den fri kunstutfoldelse.» Hos Wagner forsvinner skillet mellom deklamerende resitativ og melodiøs sang, og fridd fra de tradisjonelle formers grep, kan musikken uhindret tjene det dramatiske uttrykket. Wagner-inspirasjonen er tydelig til stede i begge Borgstrøms operaer, men kommer spesielt til uttrykk i Fiskeren.
Operaen er gjennomkomponert og oppsiktsvekkende kompakt, uten at noe føles forhastet. I løpet av halvannen time finner Borgstrøm plass til et tvangsekteskap, en pakt med djevelen og guddommelig straff og tilgivelse. Dramaet settes i gang med én gang, med bare et par takters innledning i orkesteret, og går raskt mellom ulike scener. Det er ingen arier eller sanger i operaen som ikke har en sentral plass i dramaet, og operaen forløper som én musikalsk strøm. Som hos Wagner veves også orkesterstemmen sammen med ledemotiver, og orkestreringen er nøye overveid.
Orkesteret står sentralt i Borgstrøms musikk, og han var svært opptatt av at orkesteret måtte speile musikkens meningsinnhold. I artikkelen «Orkesterets Psychologi» (1912) skriver han om hvordan handlingen, både i instrumentalverk og opera, må fortelles gjennom instrumentenes klanglige egenart. Hos mange komponister tildeles «ædle instrumenter […] uværdige opgaver for det bestikkende tonedraperis skyld». I Fiskeren er orkesterstemmen slående variert og messingtung, noe som passer den dramatiske og usentimentale handlingen.
Den sentrale konflikten i begge Borgstrøms operaer er religion. I Thora dreier dramaet rundt Olav Tryggvasons til slutt seirende kristendom og Håkon Jarls åsatro, og Thoras skjebnesvangre valg mellom de to. I Fiskeren forsverger den utarmede fiskeren Thorbjørn Gud, og inngår en pakt med Djevelen da han og familien er på sultens rand. Da Thorbjørn så trosser elementene for å redde dyrebart last fra et synkende skip – og ikke de druknende sjømennene – rammes han av en mystisk sykdom. Det er bare tilgivelse fra både familien og Gud som kan redde ham fra fortapelse.
Nøkkelord
Kontakter
Jade Marie HasselgårdLabel Manager / A&R / Promotion
Hubro / Odin / Heilo / Simax
Bilder



Om Grappa Musikkforlag
Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum.
Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.
Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Andre språk
Følg pressemeldinger fra Sounds Like Gold
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sounds Like Gold på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sounds Like Gold
Tiril Heide-Steen med norsk gjentolkning av "Once Upon A Summertime" - "Husker du den sommeren?" er ute nå!18.7.2025 09:45:00 CEST | Pressemelding
Tiril Heide-Steen gir nytt liv til jazzklassikere i norsk språkdrakt. Hennes debutalbum "Vi sees" er ute 19.september og feires med konsert på Victoria Jazzscene 21. september.
Frode Alnæs synger om "Ferie", andre singel i varmende Ry Cooder-landskap er ute i dag!20.6.2025 09:45:00 CEST | Pressemelding
Låta "Ferie" er en låt for sommeren, andre singel fra kommende album «Cooderland». Sammen med et stjernelag av norske musikere, som Adam Douglas, Monica Rennan Hjelle og Rikke Normann på kor, er det umulig å ikke synge med!
Andreas Rotevatn med liveplate - Weather Report møter Odd Nordstoga20.6.2025 09:25:00 CEST | Pressemelding
Fest eller flinkis, klubb eller kyrkje, håvamål eller autotune, alternativ pop eller tilgjengeleg jazz? Trombonist, komponist og artist Andreas Rotevatn gjev deg alt saman, og alt midt i mellom - no live fra Vestlandet!
Benedicte Maurseth slipper «Sommarbeite», den første singelen fra sitt nye album i dag20.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Etter det kritikerroste gjennombruddsverket Hárr (2022) er den prisvinnende hardingfelespilleren, komponisten og forfatteren Benedicte Maurseth tilbake med ny musikk. Nå slipper hun første singel, «Sommarbeite», fra albumet Mirra, som lanseres høsten 2025.
Benedicte Maurseth releases first single from her upcoming album – “Sommarbeite” out now20.6.2025 09:00:00 CEST | Press release
Following her critically acclaimed breakthrough work Hárr (2022), award-winning Hardanger fiddle player, composer, and author Benedicte Maurseth returns with new music. Today she releases the first single, “Sommarbeite” (Summer Pasture), from the upcoming album Mirra, set for release in autumn 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom