– Kampen for Førdefjorden fortsetter

Del

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom får ikke medhold i at tillatelsen til gruvedrift med sjødeponi i Førdefjorden er ugyldig. Miljøorganisasjonene må også betale 1,4 millioner kroner for statens sakskostnader. Det går fram av dommen i Fjordsøksmålet som kom fra Oslo tingrett i dag.  

Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungsom og Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungsom og Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet. Kjetil Grude Flekkøy

– Vi er både sinte og skuffede. Denne dommen er en krise for naturens rettsvern i Norge. Staten har tillatt bruk av Førdefjorden som avfallsplass for gruveindustrien, og tingretten har støttet det. I tillegg må vi betale staten saksomkostninger når vi har prøvd å hindre forurensning av en levende fjord. Dette er opprørende – og et hardt slag mot kampen for norsk natur, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.  

Fikk ikke medhold

Miljøorganisasjonene fikk ikke medhold i at tillatelsene til gruvedrift med dumping av gruveavfall i Førdefjorden bygger på en uriktig forståelse av EØS-rettslige miljøkrav i vannrammedirektivet og mineralavfallsdirektivet. Retten valgte heller ikke å legge vekt på miljøorganisasjonenes anførsel om at det finnes et bedre alternativ til gruvedrift, uten bruk av sjødeponi. De fikk heller ikke medhold i at miljøkonsekvensene vil bli langt mer alvorlige enn det som er forutsatt i tillatelsene.

– Kampen fortsetter

Denne dommen er helt feil! Fjordsøksmålet har avslørt store svakheter og feil i måten norske myndigheter behandler naturen på. Vi står i en naturkrise, og det er på høy tid at vi stanser ødeleggelsen av den naturen vi er helt avhengige av, sier nyvalgt leder Gytis Blazevicius i Natur og Ungdom.

– Mange tusen mennesker og flere organisasjoner har støttet Fjordsøksmålet og gitt penger. Til dem vil jeg si tusen takk – og at dette ikke slutter her. Kampen for Førdefjorden og norske fjorder fortsetter, sier Blazevicius.

– Fortjener videre behandling

–  Dette er absolutt en sak som fortjener en videre behandling i norske domstoler. Det kan også være aktuelt å ta denne saken videre til EFTA-domstolen, sier Amund Noss, advokat i CMS Kluge, som fører saken for miljøorganisasjonene.

– Førdefjorden skal leve

– Dette er ikke til å tro! Vestlandets rikeste fjord som søppelplass for gruveavfall og en i en tid med katastrofalt artstap og et hav i krise! Framtida vil dømme oss hardt viss denne skammelige dommen blir stående, sier Anne-Line Thingnes Førsund fra Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.

– Men kampen er ikke over, og jeg tror gruvedumping blir umulig. Presset fra resten av verden som jobber for rent hav vil bli for stort. Førdefjorden skal leve, sier Thingnes Førsund.

BAKGRUNN

Hovedpunktene i stevningen

Da rettsforhandlingene ble tatt opp i Oslo tingrett 18. september nedla Naturvernforbundet og Natur og Ungdom påstand om at tillatelsene til gruveselskapet Nordic Mining er ugyldige.

Søksmålet er bygd på følgende rettslige innsigelser:

1. Tillatelsene bygger på en uriktig forståelse av EØS-rettslige miljøkrav; vannrammedirektivet og mineralavfallsdirektivet.

2. Det finnes et bedre alternativ som forvaltningen var forpliktet til å utrede og vurdere.

3. Miljøkonsekvensene vil bli mer alvorlige enn det som er forutsatt i tillatelsene.

Vi minner også om nettsiden www.fjordsoksmalet.no, hvor vi har samlet fakta og bakgrunnsinformasjon. Her er det også et stort dokumentarkiv med sentrale dokumenter i saken, hvor dere vil finne rettsdokumenter fra begge parter, sentrale vedtak i gruvesaken, utslippstillatelser, avfallshåndteringsplan, dokumenter fra gruveselskapet Nordic Mining og mye mer. Dere vil også finne bilder til fri bruk i omtale av saken.

https://fjordsoksmalet.no/

https://fjordsoksmalet.no/dokumenter/

https://fjordsoksmalet.no/for-presse/

 

Dette er saken:

▪ Staten har gitt gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å utvinne rutil og granat fra åpent dagbrudd i Engebøfjellet (Sunnfjord i Vestland fylke).

▪ Rutilen skal brukes til å fremstille fargestoffet titandioksid.

▪ Avgangsmassene (gruveavfallet) skal slippes ut i Førdefjorden. Nordic Mining har fått tillatelse til å deponere inntil 170 millioner tonn i sjødeponiet.

▪ Gruveavfallet vil inneholde store mengder finmalt stein, samt miljøgifter, mikroplast og ulike kjemikalier.

▪ Nordic Mining er i gang med byggingen av sitt industrianlegg på Engebø.

▪ Dumpingen av avfallsmasser vil drepe alt liv i deponiområdet og kan ramme livet i fjorden hardt.

▪ I andre fjorder har tilsvarende fine partikler spredd seg og ødelagt vannkvaliteten rundt to mil fra dumpeområdet, ifølge Havforskningsinstituttet.

▪ Førdefjorden er en frisk og artsrik fjord med store naturverdier. Fire lakseførende vassdrag renner ut i fjorden, og det er en nasjonal laksefjord med særskilt vern.

▪ Sjøbunnen i området der det skal dumpes gruveavfall i Førdefjorden får høyeste score i en ny undersøkelse fra Havforskningsinstituttet: https://fjordsoksmalet.no/2023/06/23/fordefjorden-enda-rikere-enn-tidligere-antatt/

▪ Finmalte partikler vil spres og følge vannmassene over store avstander i fjorden.

Les mer om saken her: https://fjordsoksmalet.no/2023/01/05/dette-er-fordefjord-saken/

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye