Krisene som ble glemt i 2023
I dag la utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen CARE frem sin rapport om krisene som fikk minst oppmerksomhet i 2023. I år, som i fjor, er alle landene på listen i Afrika.
I samarbeid med medieovervåkningsbyrået Meltwater, har CARE International gjennomgått mer enn fem millioner nettartikler på engelsk, fransk, spansk, tysk og arabisk, og utarbeidet en rapport som løfter frem de ti mest underrapporterte krisene i 2023.
I år, som i fjor, er alle de ti mest underrapporterte krisene på det afrikanske kontinentet.
– Internasjonale medier har hatt bred dekning av jordskjelvet i Tyrkia og Syria, krigen i Ukraina, og krigen på Gazastripen. Det er bra. Samtidig ser vi at noen kriser overskygger andre. Denne rapporten er et forsøk på å løfte frem en rekke andre, humanitære kriser, som påvirker millioner av mennesker hver eneste dag, og som dessverre går i glemmeboka, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Alle de glemte krisene er i Afrika
For andre år på rad topper Angola listen over verdens mest underrapporterte kriser. Mer enn syv millioner mennesker i landet trenger nødhjelp som følge av den langvarige borgerkrigen, tørke og flom.
I perioden som er undersøkt ble det kun publisert 1,049 nettartikler om krisen i Angola internasjonalt. Til sammenlikning ble det publisert 273.279 artikler om Barbie-filmen, og nesten en kvart million artikler om den nye iPhone 15.
– Medias oppmerksomhet rettes ofte dit det skjer noe spektakulært, som jordskjelv, kupp eller bomber. Men lidelsene er like store, og rammer ofte enda flere mennesker, i landene på CARE sin liste. De får imidlertid ikke oppmerksomhet i medier som favoriserer hendelser foran langvarige kriser, sier Georgsen.
Zambia er nummer to på CAREs liste over glemte kriser. Landet er svært utsatt for konsekvenser av klimaendringene, og 1,35 millioner mennesker i landet er rammet av sult. Fra januar til september i fjor ble det internasjonalt publisert 1371 artikler internasjonalt om situasjonen i landet.
I Burundi, som er det tredje landet på listen, er 5,6 millioner barn rammet av kronisk feilernæring. Inflasjonen i landet har gjort at prisen på matvarer har økt med nesten 40 prosent. Dette ble det publisert 3,939 artikler om.
Norge må ta ansvar
– Krisene folk nesten ikke hører om, har enorme konsekvenser for millioner av mennesker. Ifølge FN vil nesten 300 millioner mennesker verden over ha behov for humanitær hjelp i 2024. Nesten halvparten av disse lever i Afrika, sier Georgsen.
Mange kriser, som for eksempel sult og klimaendringer, er i stor grad er menneskeskapte. Konflikter, økonomiske sjokk, ekstremvær, fattigdom og ulikhet er nøkkeldrivere som det er mulig å gjøre noe med, sier Georgsen.
– Men både politiske bevilgninger og enkeltmenneskers giverglede avhenger av at man får høre om det som skjer. I fjor ble bare en tredjedel av nødhjelpbehovet globalt finansiert. Det er definitivt ikke nok, fortsetter han.
Georgsen mener Norge, som et av verdens rikeste land, må ta sin del av ansvaret på større alvor.
– Norge har en viktig stemme og oppgave. Det er svært urovekkende at Norge ikke vil nå målet om at 1 % av BNI skal gå til bistand i 2024. Det sender dårlige signaler globalt. Samtidig vet vi at autoritære regimer er på fremmarsj. Det strammere tider i mange medieredaksjoner, også i Norge. Det lover i sum dårlig for medienes rom for å dekke det store bildet, sier Georgsen, som peker på at det også er et politisk ansvar å sikre gode rammevilkår for frie medier.
Her er de ti krisene som fikk minst oppmerksomhet internasjonalt i 2023:
- Angola – 7,3 millioner mennesker trenger nødhjelp
- Zambia – 1,35 millioner mennesker har for lite mat
- Burundi – 5,6 millioner barn lider av kronisk feilernæring
- Senegal – 1,4 millioner mennesker lever med matusikkerhet
- Mauritania – én av fire lever i fattigdom
- Den sentralafrikanske republikk – har den 6. høyeste barnedødeligheten i verden
- Kamerun – Én av seks har behov for nødhjelp
- Burkina Faso – 8,8 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen
- Uganda – mødredødeligheten er på 284 per 100,000 fødsel
- Zimbabwe – nesten 8 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder
Dokumenter
Om CARE
CARE er en utviklings- og nødhjelpsorganisasjon som kjemper for særlig jenter og kvinners rettigheter og for at alle skal leve verdige liv. CARE bidrar også med livsviktig nødhjelp når katastrofer og akutte situasjoner rammer.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
1000 dager med krig i Ukraina19.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er gått tusen dager siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Sivile – og særlig kvinner – betaler den største prisen.
Få kvinner blant toppene på FNs klimatoppmøte13.11.2024 09:38:49 CET | Pressemelding
Kvinner og jenter blir hardest rammet av klimaendringene. Likevel er det bare åtte kvinner blant de 78 stats- og regjeringslederne på FNs klimatoppmøte i Baku.
CARE Norge: Trump-seier kan få dramatiske konsekvenser for millioner av kvinner6.11.2024 12:16:58 CET | Pressemelding
Forrige gang Donald Trump hadde makten i USA, kuttet han i amerikanske bistandsmidler til organisasjoner som jobber med abort. CARE Norge frykter det samme vil skje igjen. – Det kan få dødelige konsekvenser, advarer generalsekretær Kaj-Martin Georgsen.
Stort behov for vinter-støtte til Ukraina31.10.2024 09:40:44 CET | Pressemelding
– De iskalde temperaturene som vi vet er på vei er livsfarlige for folk som lever i krigens ruiner, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær CARE Norge.
CARE Norge: UNRWA-nei er katastrofalt for folk i nød29.10.2024 16:07:10 CET | Pressemelding
I går vedtok Israels nasjonalforsamling to lover som vil gjøre det umulig for UNRWA å operere i Gaza og på Vestbredden. – En uutholdelig situasjon, sier CARE Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom