Mange barn er farlig sikret på norske veier

Del

To av ti barn sitter farlig sikret i bil. Det viser nye tall fra Trygg Trafikk som synes funnet er skremmende.

Det er viktig at barna sikres riktig i bil.
Det er viktig at barna sikres riktig i bil. Foto: Morten Brakestad.

– Andelen barn fra ett til ni år som sikres feil, er fortsatt altfor høy. Hele 21 prosent sitter uforsvarlig sikret i bilen. Det er omtrent det samme som for to år siden, da var tallet 18 prosent, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Silje Kristine Hansen.

Tallene er hentet fra Trygg Trafikks kartlegging av hvordan barn er sikret i bil. Tellingene er gjennomført av politiet. Undersøkelsen er utarbeidet av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If. Den innebærer 2 090 registreringer av barn i alderen ett til ni år over hele landet. Dataene er analysert av Ipsos.  

Hansen forklarer at feilene som er registrert, kan i verste fall få alvorlige konsekvenser i en ulykke. Det kan være at beltet ligger under armen, ned på overarmen eller bak ryggen. Det brukes feil sikringsutstyr i forhold til høyde, vekt og alder, beltet ligger for høyt på magen, vi ser slakke eller tvinnede belter, løs eller feilmontert barnestol og barn plassert foran aktiv airbag. 

Foreldre tror de er snille

Den vanligste feilen er slakke eller tvinnede belter som utgjør halvparten av feilsikringstilfellene. Hansen tror uvitenhet og misoppfatninger er viktige årsaker. 

– Alle foreldre ønsker at barna skal sitte så trygt som mulig. Derfor tror jeg dette handler om uvitenhet eller misforstått snillhet. Mange gir nok etter når barna klager over at beltet er for stramt. Sannheten er at løse belter kan være livsfarlig. Det skal sitte stramt ned på hoftene, godt inn på skulder og så tett på kroppen som mulig. 

Feil beltebruk og tykke vinterklær 

Også kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz, advarer mot slakk og feil beltebruk.

– Bilbelte har liten verdi hvis det ikke brukes riktig. Et belte som er slakt eller ligger over magen, kan gi store indre skader. Det kan rett og slett være dødelig ved en kollisjon. Beltet skal alltid ligge ned på hoftene og godt inn på skulder – aldri noe annet sted som under armen, bak ryggen eller ned på overarmen, sier han. 

Han advarer også mot vintertøy i bilen. 

–  Nå som vi er i den kalde årstiden, er det viktig å huske på at tykke vinterjakker skal av eller åpnes opp i bilen slik at du får beltet tett på kroppen. Det gjelder både voksne og barn, avslutter Clementz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21 % av barn fra 1 til 9 år var feilsikret: 

  • 4 % belte under armen, bak ryggen eller ned på overarm. 
  • 3 % feil sikringsutstyr i forhold til alder, vekt og høyde. 
  • 2 % belte for høyt på magen. 
  • 10 % slakke eller tvinnede belter.
  • 1 % feilmontert/løs bilstol. 
  • 1 % barn foran aktiv airbag. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Eksempel på feilsikring: beltet er feilplassert, ligger på magen og ikke ned på hoftene. Barnet burde ha benyttet barnesikringsutstyr tilpasset barnets høyde og vekt.
Eksempel på feilsikring: beltet er feilplassert, ligger på magen og ikke ned på hoftene. Barnet burde ha benyttet barnesikringsutstyr tilpasset barnets høyde og vekt.
Last ned bilde
Eksempel på feilsikring: Barnet har bilbeltet under armen, og er for liten til å sitte på bilpute.
Eksempel på feilsikring: Barnet har bilbeltet under armen, og er for liten til å sitte på bilpute.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye