Norsk Hussopp Forsikring

Ikke glem å lufte om vinteren

Del

De kalde månedene er høysesong for muggsopp og svertesopp. I mange tilfeller er årsaken dårlig utlufting. – Oppdager du kondens på vinduet, ta grep med en gang, sier fuktekspert.

Vindu står åpent med snø utenfor
Ikke skalk alle luker fordi det er kaldt. Det er faktisk veldig viktig å bytte ut litt av inneluften med uteluft, for å redusere risikoen for kondens. Norsk Hussopp Forsikring

Som med mye annen førstehjelp handler det om å sørge for frie luftveier.

– Kondens på vinduer betyr som regel at luftingen i bygget ikke er god nok. Sjekk at ventilasjonsluker er åpne, og at luften strømmer fritt bak møbler og langs lister, oppfordrer fuktekspert Tom Robert Sletta i Norsk Hussopp Forsikring.

Vanligst i soverom

Kondens er gjerne et første varsel om fukt i bygget. Et fuktig inneklima kan gi gode vekstvilkår for muggsopp og svertesopp, som ikke bryter ned treverket slik som råtesopper gjør, men som kan gi misfarging, lukt og innemiljøproblemer.

– Vanligvis er det soverom som får fuktskader. Typisk ser man misfarging og små svarte prikker bak senger, kommoder og skap. Årsaken er fukt vi slipper ut gjennom pust og svette, og overflater hvor varmen i rommet ikke kommer til. Du vil derfor få kalde flater som vil felle ut kondens, forklarer Sletta.

Bytt ut litt av inneluften med uteluft

Fukteksperten håper flere kan få kunnskap om hvordan fukt og kondens kan unngås hjemme. Hans tips er å huske at varm luft binder opp mer vann enn kald luft. Derfor bør du bytte ut litt av inneluften med uteluft for å redusere risikoen for kondens. I tillegg bør du sørge for at varmen kan sirkulere og treffe overflater bak møbler.  

– Kondens og muggvekst på flater innendørs skyldes som regel temperaturforskjeller. Nøkkelen ligger i å unngå duggpunktstemperatur, som oppstår om temperaturen på overflater er for lav og fuktigheten i luften er for høy. Det viktigste er å holde fuktigheten i luften lav gjennom lufting og sørge for frie luftstrømmer, forklarer Sletta og legger til at:

– Det er lett å senke fuktinnholdet i luften innendørs ved å lufte. Det er fordi den kalde uteluften om vinteren inneholder veldig lite vann. Når du slipper litt av denne luften inn og den varmes opp, så vil du redusere risikoen for kondens – det vil si avstanden til duggpunktet.

Finn duggpunktet

Et tips er å skaffe seg et hygrometer – en digital fuktmåler for innendørs bruk. Slike får du for en rimelig penge, der bygg- og interiørvarer selges.

– Test deg fram til hva som er duggpunktet i egen bolig. Med den kunnskapen kan du trygt styre luft og varme ut fra de verdiene som gjelder hjemme hos deg. Du reduserer også sjansen for at du til syvende og sist må håndtere muggsopp og svertesopp, sier Sletta.

null
Her ser vi hvordan det har utviklet seg muggsopp bak og under en seng. RenTox

Slik forebygger du mugg- og svertesopp

  • Sørg for at ventilasjonsluker er åpne.
  • Sikre at luften strømmer fritt – også bak møbler og langs lister. Det er viktig at varmen i rommet kommer frem til alle overflater.
  • Bli kjent med hva som er duggpunktstemperatur i din bolig – og styr temperatur ut fra denne.


Har du allerede mugg- og svertesopp i huset? Mindre angrep vaskes bort med såpe og vann. Om problemet er vedvarende, så må du enten gjøre overflaten hvor kondens oppstår varmere, eller fjerne fysisk vann ifra luften.  

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Halvåpent vindu på hus med snø utenfor
Ikke skalk alle luker fordi det er kaldt. Det er faktisk veldig viktig å bytte ut litt av inneluften med uteluft, for å redusere risikoen for kondens.
Last ned bilde
Muggsopp bak og under seng
Her har det utviklet seg muggsopp bak og under en seng.
Last ned bilde
En kuldebro har forårsaket muggsopp nede langs vegglist.
En kuldebro har forårsaket muggsopp nede langs vegglist.
Last ned bilde

Lenker

Norsk Hussopp Forsikring er det eneste forsikringsselskapet i Norge som spesialiserer seg på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Dette er skader som ofte ikke inngår i standard hus- og hytteforsikring.

Norsk Hussopp Forsikring har et salgssamarbeid med de fleste forsikringsaktørene i det norske markedet.

Følg pressemeldinger fra Norsk Hussopp Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hussopp Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Hussopp Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye