Hvordan maten behandles påvirker holdbarhetsdatoen
Lettbedervet mat er merket med siste forbruksdato, og holdbarheten kan bli kortere hvis maten ikke blir produsent og oppbevart korrekt. Nå skal forskere utvikle dynamisk holdbarhetsmerking som tar hensyn til alt som kan påvirke. Du kan dermed være helt trygg på at holdbarhetsdatoen er korrekt.

I dag er det lagt inn en sikkerhetsmargin i holdbarhetsdatoen. Denne sikrer at maten er trygg og smaker godt selv om ikke all produksjon, foredling og oppbevaring alltid er optimal. For matprodusenter, distributører, grossister og dagligvare vil dynamisk holdbarhetsmerking kunne gi økt holdbarhet særlig på lettbedervet mat. Det handler om hygiene og kontroll på sykdomsfremkallende og kvalitetsforringende bakterier, om emballasje som beskytter maten best mulig og om å holde temperatur på et konstant og riktig nivå.
Forsker for å kunne forutsi holdbarhet og bruke kun naturlige konserveringsmidler
– I MICROORC skal vi utvikle løsninger som reduserer og forebygger matsvinn, og samtidig sikrer at maten er trygg. Teknologiene, verktøyene og retningslinjene vi utvikler vil være basert på overvåking, utnyttelse og målretting av mikroorganismer i prosessutstyr, mat og matemballasje, sier seniorforsker Solveig Langsrud i Nofima. Hun leder prosjektet.
I EU-prosjektet MIRCOORC vil forskere, matindustri og teknologibedrifter samarbeide for å øke matkvaliteten, forutsi og forlenge holdbarheten, redusere matsvinn og fremme bærekraftig matsystem.
Kylling, laks og plantebaserte kjøtterstatninger
– Det er spesielt viktig å redusere kasting av matvarer med høy verdi, både med tanke på helse og økonomi. I Nofima vil vi jobbe tett med Norsk Kylling og lakseprodusenten Cermaq for å studere blant annet hvordan de ulike analysene og teknologiene kan bidra til lengre holdbarhet og mindre matsvinn, forteller Solveig Langsrud.
Den tredje produktkategorien som forskerne vil se nærmere på et plantebaserte kjøtterstatninger.
Forskerne vil også undersøke hvordan forbrukerne oppfatter de nye teknologiene og dynamisk holdbarhetsmerking, samt se nærmere på de miljømessige effektene. Prosjektet vil også gi råd til myndighetene, om hvordan regelverket bør være for at vi skal kunne ta i bruk ny teknologi for å redusere matsvinn og øke mattryggheten.
Fakta om prosjektet
MICROORC er et tverrfaglig Horisont Europa-prosjekt med 18 partnere fra ni ulike land. Prosjektet ledes av Nofima og pågår fra november 2023 til oktober 2027.
Prosjektets fulle navn er Orchestrating Food System Microbiomes to Minimize Food Waste, finansiert av EUs Horisont Europe forsknings- og innovasjonsprogram under Grant Agreement N ° 101136248.
Prosjektets partnere er i tillegg til Nofima:
- Norsk Kylling AS og Cermaq Norway AS (Norge)
- Universidade Católica Portuguesa, Vizelpas Comercio de Artigos Plasticos Limitada, Primor Charcutaria Prima og Lusiaves (Portugal)
- bioMérieux SA, Ifremer og CITPPM (Frankrike)
- Universitetet i København og Chr. Hansen AS (Danmark)
- RISE - Research Institutes of Sweden og Innoscentia AB (Sverige)
- University of Veterinary Medicine Budapest (Ungarn)
- Oulu University of Applied Sciences (Finland)
- CiaoTech (Italia)
- Noel Alimentaria SA (Spania)
Nøkkelord
Kontakter
Solveig LangsrudSeniorforskerNofima
Mikrobiologi og prosjektleder for flere store EU-prosjekt, deriblant MICROORC
Wenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:+47 93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom