Motvind Norge tar oppgjør med LO og NHOs vindkraftpress: Krever ny energieffektiv politikk
NHO og LO uttaler at det haster med å bygge ut mye vindkraft på land, og gjentar Åslaug Hagas påstand om at Norge om ikke lenge vil få et kraftunderskudd. Styreleder i Motvind Norge, John Fiskvik, er kritisk til at NHO og LO forsøker å skape unødig frykt uten å ha dekning for uttalelsene sine.

- Påstander om strømmangel mangler faktisk grunnlag. Ifølge NVEs langsiktige kraftmarkedsanalyse vil Norge ha tilstrekkelig kraft fram til 2030, og et betydelig overskudd etter det. Vi ser at problemet ikke er mangel på energi, men heller risikoen for ustabil kraft fra nettopp vind og sol, kombinert med lite fleksibelt forbruk, sier John Fiskvik.
- Motvind Norge er tydelig på at energieffektivisering er et viktig alternativ fremover. Hvorfor tror du ikke NHO fokuserer på dette?
- Ulempen med å satse på enøk i NHOs øyne er at behovet for vindkraft da blir mindre, og det uroer nok medlemmene i NHO-foreningen «Fornybar Norge» som er på profittjakt i norsk natur. Energieffektivisering er, som Det internasjonale energibyrået påpeker, et billigere og mindre konfliktfylt alternativ enn vindkraft. Det kan spare oss for store mengder energi og skape tusenvis av arbeidsplasser. Det virker som NHO heller foretrekker løsninger som gagner kun visse industrier, fremfor helhetlige løsninger som gagner hele samfunnet, sier Fiskvik.
- Kan du komme med konkrete tall og eksempler?
- Det er mulig å spare over 40 TWh innen 2040 bare ved å gjøre norske bygninger mer energieffektive. Det tilsvarer nesten tre ganger all vindkraft som er bygd til nå, eller strømforbruket til to millioner husstander. En storsatsing på enøk vil i tillegg kunne gi tusenvis av nye, lokale arbeidsplasser innen bygg, VVS, el-installasjon og rådgiving. Til sammenlikning har vindkraftindustrien bidratt med noen få hundre arbeidsplasser, forklarer John Fiskvik i Motvind Norge.
- Hva er Motvind Norges syn på strømkablene til utlandet?
- Vi anerkjenner at disse kablene kan være viktige. Problemet ligger i de siste kablene til Tyskland og England. De har mer enn doblet vår utvekslingskapasitet og ført til dramatisk høyere strømpriser i Norge. Vi mener det er rom for å reforhandle disse avtalene for å bedre kontrollere kraftflyten og sikre mer stabile priser, sier Fiskvik.
- Det kommer nærmest daglig rapporter om rekordstor strømeksport ut av Norge og høye kraftpriser her hjemme. Kommentar?
- Ja, den høye eksporten og kraftprisene er direkte knyttet til de nye kablene. Dette har tillatt strømprodusenter i Sør-Norge å holde tilbake produksjon for å holde prisene høye, til skade for forbrukere og næringsliv. Det er en situasjon som krever rask politisk inngripen. Det handler om politisk vilje - intet annet.
- Motvind Norge mener rett og slett at det trengs en ny energipolitikk her til lands?
- Absolutt. Vår tilnærming er basert på effektiv utnyttelse av den energien vi allerede produserer. Vi advarer sterkt mot at energipolitikken baseres på estimater som overdriver fremtidig kraftbehov. Vi ser stort potensial i energieffektivisering og strengere prioritering av bruken. Vindkraft forbruker verdifulle naturressurser og er konfliktskapende. Vi tror på en energipolitikk som tar naturens premisser på alvor og støtter en bærekraftig utvikling. Vi krever at myndighetene må se på bidragene fra alle energikilder og innse at vårt fremtidige kraftbehov kan dekkes uten mer vindkraft. Dette viser vi tydelig i rapporten «Energipolitikk på naturens premisser», avslutter John Fiskvik, styreleder i Motvind Norge.
Nøkkelord
Kontakter
John FiskvikStyrelederMotvind Norge
Tel:900 48 348john.fiskvik@motvind.orgFølg pressemeldinger fra Motvind Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Motvind Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Motvind Norge
Motvind Norge er og skal være partipolitisk uavhengig.19.6.2025 13:59:53 CEST | Pressemelding
Et Facebook-innlegg fra en av våre medarbeidere ble i medieoppslag i dag fremstilt som en støtteerklæring til Fremskrittspartiet under høstens valg. Det stemmer ikke. Innlegget ble skrevet i forbindelse med fornybardirektivet og hvilket partier som er imot dette, og var ikke et råd til hva man skal stemme under det kommende stortingsvalget.
Bit for bit gir vi fra oss styringen over natur og folkestyre4.6.2025 17:00:52 CEST | Pressemelding
Fredag 13. juni skal Stortinget stemme over EUs fornybardirektiv av 2018 (RED II). På overflaten virker det kanskje teknisk og ufarlig. I realiteten åpner vedtaket for at Norge bit for bit gir fra seg kontroll over naturforvaltning og lokaldemokrati – til EU og kraftindustrien.
Ordfører ba regjeringen presse gjennom vindkraft: – Kan ha brutt loven26.5.2025 09:15:00 CEST | Pressemelding
Motvind Norge reagerer sterkt på at ordføreren i Aremark har bedt regjeringen om hjelp til å påvirke et lokalt kommunestyrevedtak om vindkraft. En juridisk vurdering slår fast at fremgangsmåten kan være i strid med kommuneloven – og bryter med selve prinsippet om lokalt selvstyre.
Lokalsamfunn og natur under press – åpent møte om vindkraftplanene i Balsfjord14.5.2025 12:17:39 CEST | Pressemelding
Søndag 18. mai kl. 15.00–17.00 inviterer Motvind Troms til åpent folkemøte på Samfunnshuset i Nordkjosbotn. Arrangementet skjer i forkant av formannskapets behandling av rådmannens forslag om å åpne store naturområder i Balsfjord for vindkraftutbygging.
Venstre stemte for Equinor – mot naturen: – Et svik mot miljøet, sier Motvind Norge7.5.2025 12:16:09 CEST | Pressemelding
6.mai 2025 stemte Stortinget for å åpne Finnmark for storstilt vindkraftutbygging og elektrifisering av Melkøya. Equinor får grønt lys til å hente kraft fra land til LNG-anlegget på Melkøya – en beslutning som vil binde opptil 80 % av Troms og Finnmarks kraftressurser til ett industriprosjekt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom