Trygg Økonomi

Livsmestringsfaget personlig økonomi har to kjernekompetanser. Den viktigste undervises det lite i.

Del

Livsmestringsfaget personlig økonomi består av to kjernekompetanser og ikke bare av én. Den ene kompetansen hører vi mye om. Den er en form for økonomisk samfunnskunnskap. Den andre hører vi lite om. Det er synd, fordi det er den kjernekompetansen som virker best, på kort og lang sikt, der hvor det å styrke egen økonomi er et mål. Trygg Økonomi introduserer «Dirigentmetoden».

Lars Findahl
Lars Findahl

Av Lars Findahl, daglig leder i Trygg Økonomi.

Tema som inntekt, skatt, sparing, BSU, lån, nettbank, strøm og forsikring er en del av et grunnpensum i økonomisk samfunnskunnskap. Denne kompetansen handler om samspillet mellom deg, dine rettigheter og muligheter i samfunnet. Det er denne kompetansen det vanligvis undervises i; fordi det er et viktig fundament i økonomiundervisningen.

Utfordringen ligger i at denne delen av faget ikke er tilstrekkelig dersom det å styrke og beskytte økonomien er et mål. Det finnes en annen økonomikompetanse. Den delen av økonomifaget handler om hvilke beskyttende grep du tar rundt økonomien din. Vi har ikke et godt ord for denne kompetansen på norsk, men på engelsk kalles strategien «Money management.» På norsk vil et godt navn være dirigentmetoden fordi denne kompetansen dreier seg om å dirigere økonomien.

Når man praktiserer dirigentmetoden, følger man ikke bare med på lønnskontoen, men man involverer seg aktivt for å vite alt om hvor pengene tar veien. Det handler om å kartlegge farer og muligheter. Man oppdager pengens strekkraft og kraften som ligger i å si nei. Plan erstatter impuls, og man lærer underveis.

Slik tar du i bruk dirigentmetoden trinnvis

En forutsetning for å dirigere økonomien er å ha full oversikt over den. I dirigentmetoden er første skritt å gjøre økonomien din synlig for deg selv! Dette er den beste måten til å se og forstå alle sider av økonomien din. Å gjøre økonomien synlig vil gi deg aha-opplevelser. Med dette grepet gjør dere den mest abstrakte hverdagsressursen vi omgir oss med, plutselig synlig. Den kommer ut av tåka. Dette arbeidsstykket forutsetter personlig mot og modenhet.  Å sette opp et kart over årets inntekter og utgifter kan være smertefullt. Det forteller ikke bare hvor mye vi går i minus eller pluss, men forteller også om våre valg og prioriteringer.  Denne synliggjøringen åpner for spørsmål som «kan vi gjøre tingene annerledes?» Mange av dem som har jobbet for å få økonomien ut av tåka, opplever nye muligheter. Innsikten gir trygghet; fordi det er bedre å vite enn ikke å vite.

I dirigentmetoden er neste skritt å kontrollere at årsøkonomien er i balanse - eller å starte jobben med å få den i balanse. Økonomisk balanse starter med evnen til å kunne betale alle regningene til forfall. Det er en økonomi i balanse som gir den gode nattesøvnen. Dirigentmetoden består av konkrete oppgaver og av å innføre et nytt perspektiv for egen økonomi. I stedet for å se på seg selv som en forbruker, endrer man perspektiv til å se på seg som en som forvalter økonomien. Å forbruke og forvalte er helt forskjellige prinsipper, og fører til helt forskjellig resultat. 

En viktig del av dirigentmetoden handler om å spare penger og om å styrke økonomien sin på mange aktive vis. I dette perspektivet er for eksempel det å handle på Black Friday eller på januarsalg, ikke nødvendigvis det beste. Når du praktiserer denne kompetansen er ofte det beste valget å la være, og heller spare pengene. Det som ser forlokkende ut her og nå, har ofte den siden ved seg at gleden ved kjøpet er kortsiktig, mens gleden ved å la det være er langsiktig. Dette høres ut som en gledesdrepende filosofi, men som faktisk er det motsatte. «Sharing is the new buying» uttrykker et moderne forvaltningsperspektiv. Det passer godt inn som en del av dirigentmetoden.

Alle som venter eller avstår fra å kjøpe, bygger opp økonomien sin, stein på stein. En person eller familie som praktiserer denne kunnskapen, kommer sjelden ut for inkasso og sover bedre om nettene. Det går gjerne bedre på alle livsområder. Det ligger betydelig gevinst i å forholde seg til økonomien sin på denne måten.

Dirigentmetoden gir aha-opplevelser og trygghet på mange vesentlige livsområder

Forskning forteller at det er en tett sammenheng mellom egen økonomi og egen helse. Så hvis man vil ta vare på helsa, bør man, som en del av sitt forebyggende helsearbeid, ta beskyttende grep om økonomien!  God eller mindre god økonomi: Alle har god nytte av å tenke på pengene som at det er noe verdt å beskytte. Denne måten å håndtere pengene på vil bygge deg og familien opp. Denne delen av økonomifaget har raskest og best effekt på enhver økonomi; kortsiktig og langsiktig. Det er en anti-Luksusfellen-strategi – med deg i dirigentrollen.

Utfordringen ligger i at denne metoden må læres. Rundt middagsbordet hjemme, når du vokser opp, er en god arena – eller senere, når du begynner å tjene penger. Dette er et eksempel på viktig voksenopplæring. Viktige spørsmål å jobbe med i denne delen av økonomifaget er:

  • Hvordan gjør jeg økonomien min synlig for meg selv?
  • Hvordan holder jeg den synlig for meg selv over tid?
  • Hvordan kan jeg styre økonomien min?
  • Hvordan lager jeg mål for økonomien min?
  • Hvordan styrker jeg økonomien min?
  • Hva er gode grep for sunn økonomi?
  • Hvordan kan jeg bruke pengene jeg har, klokest mulig?
  • Hvordan unngår jeg inkasso og økonomiske snubletråder?
  • Hvordan unngår jeg å havne i Luksusfellen?
  • Hvordan får jeg spart?

I denne delen av økonomifaget involverer du deg aktivt i din økonomi, og det er den aktive involveringen som er nøkkelen til framgang.

Fordelen med å ta metoden i bruk, er at den virker. Jo strammere økonomi du har, desto viktigere blir det å tilegne seg denne kunnskapen. Også fordi den er en maktkompetanse-, en verdighetskompetanse, som gir deg empowerment og positiv retning for livet.

Men du må som sagt gå på leting etter denne kompetansen. Tanken om å se på penger som et verktøy og respektere at det er knapphet på dem, er ikke rotfestet i det norske DNAet.  Ennå.

Å involvere seg og ta beskyttende grep rundt økonomien, vil gi forbløffende resultater. Vi ønsker alle lykke til med økonomien nå og framover. Ta grep. Godt nytt år.

Trygg økonomi har gjennom Smartskolen i personlig økonomi i over 30 år utviklet undervisningsopplegg i dirigentmetoden (money management) for unge og eldre, for privat og offentlig sektor. Kontakt oss når du vil vite mer om dirigentmetoden og muligheter.

Kontakter

Bilder

Lars Findahl, daglig leder i Trygg Økonomi AS
Lars Findahl, daglig leder i Trygg Økonomi AS
Last ned bilde

Om Trygg Økonomi AS

Vårt hovedmål er å få deg som er ung til å bli interessert i økonomi, fordi økonomien er grunnleggende viktig for alle menneskers velferd og liv. Når man er ung er det naturlig å tenke mest på dagen i dag. Men når det gjelder økonomien er det en usmart strategi, fordi økonomien berører alle sider av livet.

Vi ser på kunnskaper i personlig økonomi som en forutsetning for likestilling og til aktivt medborgerskap og demokratisk deltaking i samfunnet.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye