BAMA

Her er frukt-og grønttrendene for 2024

Del

Kjente og kjære grønnsaker «blir nye», og Cherry Plum kan fort bli en ny favoritt.

Det foregår mye spennende innovasjon innen frukt- og grønt. Nye sorter og opprinnelser fra flere verdenshjørner testes kontinuerlig for å se hva som «slår an» hos norske forbrukere. 

Hva skjer i 2024?

– Kjente og kjære grønnsaker «blir nye» og Cherry Plum, en miks av plommer og kirsebær, kan fort bli en ny favoritt. Meloner og sukkermeloner fikk et skikkelig løft i fjor, grunnet fantastisk spisekvalitet, noe jeg tror vil vedvare i 2024. Druer er noe folk vil fortsette å kose seg med, til tross for at matbudsjettet er litt mindre, tror Petter Gathen, innkjøpsdirektør i BAMA. 

Han snakker da om både røde og grønne druer. De grønne druesortene Autum Crisp, som vi nå har når ti måneder i året, og Cotton Candy som er i sesong fra august-september, har blitt enormt populære hos nordmenn. 

Blomkål «blir ny»
De aller fleste har et forhold til blomkål – enten som hel vare eller «ris» (blomkålris kom på det norske markedet for noen år tilbake). Det skjer stadig spennende ting på den fronten, og i januar finner du nykommeren bukettblomkål i utvalgte butikker. Som navnet tilsier er dette altså små blomkålbuketter med stilker, men de er tynnere enn hos «vanlig» blomkål, og toppene er mindre. 

– Bukettblomkål minner litt om brokkolini, som virkelig har fått fortfeste i det norske markedet. Begge grønnsakene er nette og enkle å tilberede i en travel hverdag. I starten hadde vi kun importert brokkolini, men nå får vi den også fra norske produsenter i sommersesongen. Både etterspørsel og salg har økt på siden starten, og vi gleder oss til fortsettelsen, forteller han.

Norsk brokkolini har vært tilgjengelig siden 2020, og har blitt svært ettertraktet. En viktig del av innovasjonsarbeidet handler om å tenke lokalt og satse på produkter som også kan dyrkes i Norge. 

BAMAs totalsalg av brokkolini har siden 2020 økt fra 20 tonn til 330 tonn per år. 

Bukettblomkål vil vi i første omgang få fra Spania, men vi ser muligheter for norsk produksjon på sikt. Grønnsaken er søtlig i smaken, og kan stekes, wokes, bakes, grilles eller spises rå, og brukes i en rekke middagsretter. 

Cherry Plum – en ny favoritt?
Plommer eller kirsebær? Ja takk, begge deler. Den røde godsaken, som er en miks av disse to, er på størrelse med en drue og har en frisk smak som heller mot det syrlige. Per i dag henter vi dem fra dyktige produsenter i Sør-Afrika, og du finner dem i utvalgte butikker i februar og mars. 

– Vi startet med Cherry Plum for tre-fire år siden. I 2023 begynte det å ta seg opp, og for 2024 planlegger BAMA for 200 tonn. Jeg har troen på at dette produktet vil doble seg i årene som kommer dersom kvaliteten fortsetter å være god, forteller han. 

Tilberedningstips anno 2024
Gathen har også tro på at nye og spennende tilberedningstips vil være høyaktuelt i året som kommer. 

– Dette gjelder særlig for de kjente og kjære grønnsakene, som f.eks. gulrot og kålrot. De gir mye sunn mat for pengene og tilberedningsmulighetene er nærmest uendelige, sier han. 

Kontakter

Bilder

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye