Kasakhstan oppretter en ny jernbane til Kina for å øke godsomsetningen

Del

Kasakhstan startet offisielt byggingen av jernbanelinjen Bakhty-Ayagoz som strekker seg over 272 kilometer i regionen Abai 21. desember 2023, og forventer en økt godsomsetning mellom Kasakhstan og Kina på 20 millioner tonn.

Jernbanelinjen Bakhty-Ayagoz som strekker seg over 272 kilometer i regionen Abai vil øke godsomsetningen mellom Kasakhstan og Kina til 20 millioner tonn. Kilde: Statsministerens pressetjeneste
Jernbanelinjen Bakhty-Ayagoz som strekker seg over 272 kilometer i regionen Abai vil øke godsomsetningen mellom Kasakhstan og Kina til 20 millioner tonn. Kilde: Statsministerens pressetjeneste

Starten av dette prosjektet er i tråd med president Kassym-Jomart Tokayevs oppfordring til styrking av Kasakhstans transport- og transittpotensial. Som en del av utviklingen vil man åpne den tredje grenseovergangen til Kina (Bakhty-Chuguchak), noe som vil fremme økt handel og tilknytning mellom de to landene.

Jernbanelinjen Bakhty-Ayagoz forventes å endre gjennomstrømningskapasiteten mellom Kasakhstan og Kina betydelig slik at den øker fra 28 millioner tonn til omtrent 48 millioner tonn. Initiativet tar sikte på å hjelpe med overbelastningen ved de sørlige sjekkpunktene, tiltrekke seg ytterligere transittvolumer og fremme økonomisk vekst. Den dobbeltsporede jernbanen skal etter planen være i drift innen 2027.

For å fremheve storskalaprosjektets samarbeidskarakter vil man inkludere en privat investor i henhold til prinsippene om offentlig-privat partnerskap. Byggingen vil etablere 11 jernbanestasjoner, 47 broer, 23 jernbaneoverganger, åtte veioverganger, fem gangbroer og 16 observasjonsanlegg.

Statsminister Alikhan Smailov understreket prosjektets betydning i forbindelse med den økende godstransporten. Til tross for geopolitiske utfordringer og infrastrukturbegrensninger hadde Kasakhstan et historisk høyt godstransportvolum i fjor og nådde 245 milliarder tonnkilometer.

"I de siste fem årene har transittcontainertrafikkvolumet økt 3,2 ganger. Eksisterende transittkorridorer utvides og nye åpnes," sa Smailov, og understreket den økende betydningen av Den transkaspiske internasjonale transportruten (TITR), Den internasjonale korridoren nord-sør og Sørkorridoren.

Statsministeren opplyste om den aktuelle maksimale utnyttingen av landets gjennomstrømnings- og infrastrukturkapasitet og fremhevet den strategiske beslutningen om å gjennomføre ulike infrastrukturprosjekter innen jernbane. Disse inkluderer bygging av dobbeltspor på strekningen Dostyk-Moyynty, en ny jernbane som omgår byen Almaty, og jernbanelinjen Darbaza-Maktaaral. Dette vil bidra til bygging av over 1300 km jernbane på tre år.

Nøkkelord

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Smirres hjemsted Burabay åpner vintersesongen29.12.2023 11:35:47 CET | Pressemelding

Burabay nasjonalpark startet vintersesongen med en festlig konsert på opplevelsesparken Kasakhstans Lappland 17. Desember 2023. Burabay er kjent for sin fantastiske natur som er preget av tette skoger og uberørte innsjøer, noe som tiltrekker tusenvis av turister hvert år. Vintersesongen forsterker regionens sjarm og forvandler den til et eventyrland. Det er ikke overraskende at det er her 1994 Lillehammer OL-mester Vladimir "Smirre" Smirnov er født og oppvokst.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye