SpareBank 1 Østlandet

Kreativ Catering tildelt SpareBank 1 Østlandets bærekraftspris

Del

I konkurranse med over 60 andre kandidater fikk Kreativ Catering prisen på 100 000 kroner for sitt arbeid med sirkulærøkonomi i hele verdikjeden. 

Lise Børresen fra SpareBank 1 Østlandet gratulerer Tommy Østhagen i Kreativ Catering med bærekraftsprisen.
Lise Børresen fra SpareBank 1 Østlandet gratulerer Tommy Østhagen i Kreativ Catering med bærekraftsprisen.

SpareBank 1 Østlandet ønsker å stimulere bedrifter til bærekraftig nyskaping og utvikling. Med bærekraftsprisen vil banken løfte fram mulighetene det bærekraftige skiftet gir for næringslivet og inspirere flere til å se bærekraft som et konkurransefortrinn.

Banken åpnet for nominasjoner via sine nettsider og fikk inn forslag på over 60 bedrifter fra hele Østlandet. Et av hovedkriteriene for prisen er at vinneren skal ha utviklet et sirkulærøkonomisk produkt eller tiltak, som skaper verdi for andre enn bedriften selv.

– Det var mange sterke kandidater i bunken. Vinneren får prisen for å ha utviklet en forretningsmodell som ivaretar prinsippene for sirkulærøkonomi i hele verdikjeden. Disse prinsippene er overførbare til andre virksomheter og bransjer, sier juryleder Stine Bendigtsen. Hun leder også bærekraftsarbeidet i SpareBank 1 Østlandet.

Redusert ressursbruk i smått og stort

Kreativ Catering ble startet i 2003 av Tommy Østhagen fra Løten, som er tidligere norgesmester i kokkekunst og fortsatt aktiv i bedriften. All maten lages fra bunnen av med så mange kortreiste råvarer som mulig.

Fokuset på sirkulærøkonomiske prinsipper og reduksjon av ressursbruk er implementert i alt fra håndtering av emballasje til både gjenbruk og ombruk, og bruk av råvarer som ellers ville blitt kastet fordi de er ukurante inn i en butikkstandard. Matavfallet komposteres og omdannes til næringsrik jord.

For å minimere avfall har de etablert løsninger rundt servering som bidrar til at det omtrent ikke er svinn fra koldtbord, fordi de har en smart metodikk for å både servere og håndtere restprodukter i etterkant.

null
Bærekraftsprisen ble delt ut i Kreativ Caterings lokaler på Skullerud i Oslo den 21. desember 2023.

Lønnsom forretningsmodell

I et samarbeidsprosjekt med gårdeier har Kreativ Catering bidratt til en løsning for varmegjenvinning fra sitt kjølelager, slik at overskuddsvarmen nyttiggjøres til oppvarming av fellesarealer. Også oppvaskvannet gjenbrukes til forskylling, slik at både varme og såpe brukes om flere ganger.

– Denne måten å sette sirkularitet på kartet på resulterer ikke bare i et lavere ressursforbruk, men viser også at det er mulig å spare kostnader, redusere fotavtrykket og skape en lønnsom forretningsmodell gjennom fokus på sirkulær økonomi, sier Bendigtsen.

Tommy Østhagen mottok prisen på vegne av Kreativ Catering rett før jul 2023, og han er glad for at bærekraftsarbeidet deres blir lagt merke til. 

– Det er helt fantastisk å bli anerkjent for den jobben vi gjør. Og så er det fint å kunne inspirere andre til å gjøre bærekraftstiltak og se at det kan være økonomi i bærekraft, sier Tommy Østhagen.

Han har ikke bestemt hva prispengene skal brukes på enda.

– Nå skal vi summe oss litt og finne ut av det. Vi skal nok finne en god sak, sier Østhagen.

Bredt sammensatt jury

SpareBank 1 Østlandets bærekraftspris ble i 2023 delt ut for andre gang. Juryen har bestått av seks representanter med god kunnskap om bærekraft:

Per Nygaard og Stine Bendigtsen, SpareBank 1 Østlandet
Sverre Håvard Bjørnstad, Innovasjon Norge
Rangdi Wetterhus Krogstad, Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA)
Camilla Tysland Lillehagen, Framtiden i våre hender
Kjell Jørgensen, Handelshøyskolen BI

Juryen gratulerer Kreativ Catering Tommy Østhagen AS med bærekraftsprisen 2023!

Nøkkelord

Kontakter

Om SpareBank 1 Østlandet

SpareBank 1 Østlandet er landets fjerde største sparebankkonsern med drøyt 1 100 kompetente og stolte medarbeidere. Gjennom snart 180 år har vi bygget en solid markedsposisjon på Østlandet ved å være tilgjengelige og yte kreditt til personer og bedrifter i bygd og by. Vi har i dag 37 kontorer spredt rundt om i Oslo, Viken og Innlandet, og har en forretningskapital på 232 milliarder kroner. Gjennom våre datterselskaper og SpareBank 1-alliansens produktselskaper er vi et komplett finanshus for våre person- og bedriftskunder. Vi er et børsnotert og selvstendig finanskonsern med dype røtter på Østlandet og hovedkontor i Hamar. Banken har bidratt til verdiskaping i markedsområdet gjennom flere generasjoner.

Følg pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SpareBank 1 Østlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye