Gir større sjanse for at ulven overlever
En genetisk verdifull innvandrende ulv ble forvaltningsmerket i Rendalen av Miljødirektoratet mandag 18. desember.

– Dette vil lette statsforvalternes arbeid med å skjerme innvandreren fra pågående lisensfelling og vil øke sjansene for at den overlever og kan bidra til å gjøre ulvebestanden vår mindre innavlet. Data om ulvens bevegelser vil også kunne øke mulighetene for å tillate felling av andre individer av ulv, sier Knut Morten Vangen, seksjonsleder i Miljødirektoratet.
En 46 kg tung ung voksen hannulv ble merket med halsbånd med GPS-sender mandag 18. desember i Rendalen kommune. Statens naturoppsyn, Miljødirektoratets feltapparat, fikk bedøvet ulven fra helikopter etter å ha sporet den en ukes tid.
Nyttige data for Statsforvalteren
I påvente av DNA-analyse tyder alt på at det er den genetisk verdifulle innvandreren fra Finland/Russland som i forrige uke ble identifisert i Rendalen/Engerdal.
Miljødirektoratet besluttet 13. desember at den skulle forvaltningsmerkes.
Dataene fra GPS-senderen vil være skjermet fra offentlig innsyn i sanntid for å skjerme den fra forstyrrelser og miljøkriminalitet.
Dataene kan benyttes av statsforvalterne, som har myndighet til å stoppe lisensfellingen av ulv utenfor ulvesonen, ved mistanke om at genetisk verdifulle dyr er på vandring i områdene der lisensfelling pågår.
Fortsatt på vandring
Miljødirektoratet vurderte å flytte ulven i forbindelse med denne merkingen, men kom til at det ikke var grunnlag for å gjøre dette nå. Dette individet har forflyttet seg relativt mye siden 19. oktober, da den ble registrert med DNA-funn i Härjedalen kommune.
Med stor sannsynlighet vil ulven fortsette sin vandring også etter at den nå er merket, derfor er det usikkert om det har noe hensikt å flytte den nå. Den kan vandre langt på kort tid, og det er nærmest umulig å forutsi hvor den havner.
– Vi håper at den vil finne veien inn i ulvesonen, eller tilbake til Sverige på egne ben. Det vil kunne bli aktuelt å gjøre en ny vurdering av flytting dersom ulven skulle stoppe opp og etablere seg utenfor ulvesonen, sier Vangen.
I den tydelige sonepolitikken ligger det et mål om at det ikke skal være ulv med fast tilhold utenfor ulvesonen. Om denne etablerer seg der, vil det bli behov for å vurdere tiltak der både flytting og felling kan være aktuelt i forkant av beitesesongen for sau.
Samtidig er det i områdene innenfor ulvesonen at sannsynligheten for å kunne finnen en make er størst.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder




Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Vil forby en av verdens mest skadelige fremmede krabber27.3.2025 20:16:01 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levende eksemplarer av den svært skadelige kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbearter.
Vil forby ein av dei mest skadelege framande krabbane i verda27.3.2025 20:16:01 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levande eksemplar av den svært skadelege kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbeartar.
Ødelagt natur skal repareres 50 nye steder27.3.2025 08:57:09 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millioner kroner i tilskudd til å reparere natur som ødelagte bekker, myrer og kulturlandskap.
Øydelagt natur skal reparerast 50 nye stader27.3.2025 08:57:09 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millionar kroner i tilskot til å reparere natur som øydelagde bekker, myrar og kulturlandskap.
Fant flere ulovlige produkter i nettbutikker27.3.2025 07:39:18 CET | Pressemelding
Miljødirektoratets kontroll av nettbutikker viste at flere produkter var ulovlige fordi de inneholdt helse- og miljøfarlige stoffer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom