11 overraskende funn om nordmenns kildesorteringsvaner
Har du noen gang lurt på hva naboene dine sliter med å sortere? Vi tar deg med bak kulissene og avslører 11 fascinerende fakta som både kan overraske og inspirere.
1. Vi kildesorterer for kloden og fellesskapet
Når vi spør om hvorfor du kildesorterer avfallet, svarer 8 av 10 at det er for å ta vare på miljøet. På en sterk andreplass er det at avfallet kan bli til nye produkter. Rundt halvparten av oss sier også at vi kildesorterer for å bidra til fellesskapet og av plikt.
Dette viser at vi har en stor forståelse for at kildesortering har en positiv effekt for samfunnet og miljøet som helhet. Når vi kildesorterer, hindrer vi uttak av naturressurser og sørger for at avfallet kan bli til nye produkter. Fellesskapsfølelsen er en drivkraft for svært mange og viser at hver av oss har en viktig rolle i å skape en bærekraftig fremtid.
2. De over 40 år er mest motivert til å ta vare på miljøet
Er du over 40 år, er det å ta vare på miljøet når du kildesorterer viktigere enn om du er under 40 år. Omtrent 8 av 10 over 40 år kildesorterer for miljøet, mens 7 av 10 sier det samme i aldersgruppen under. De under 40 år kildesorterer i langt større grad av vane og samvittighet enn de over 40 år.
3. Vi har god tillit til systemet, men vet ikke vet hva som skjer med avfallet
6 av 10 sier de har stor tillit til at avfallet håndteres som det skal, mens bare 1 av 10 sier de har liten tillit til systemet. Til tross for god tillit oppgir bare 2 av 10 at de har god kjennskap til hva som skjer med avfallet i sin kommune etter det er blitt hentet.
Har det noe å si? Studien viser at de med god kunnskap bryr seg mer om kildesortering og sorterer mer. De med god kunnskap mener også i enda større grad at egne handlinger har en betydning.
4. Kvinner er mer flittige til å sortere enn menn
Når vi spør i hvilken grad en kildesorterer svarer kvinner og menn omtrent det samme - godt over 80% sier at de sorterer mye. Men når vi spør hva de kildesorterer ser vi at uansett hvilken type avfall det gjelder svarer kvinner at de sorterer den i større grad enn menn. Kvinner snakker også mer om kildesortering hjemme og er mer oppmerksomme på sorteringsmerker på emballasjen.
5. Det vanskeligste er materialsammensetning og renhet
Det er to ting som stikker seg ut når vi spør hva som gjør det vanskelig å kildesortere riktig. Det ene er materialene avfallet består av og det andre er usikkerhet om hvor rent avfallet skal være før vi sorterer. På en “god” tredjeplass oppgis mangel på plass hjemme. De under 30 år opplever disse barrierene i større grad enn resten av befolkningen.
6. Størst usikkerhet om avfall som ikke sorteres daglig
Folk oppgir at det “vanlige” avfallet hjemme er enklest å sortere, som papp og papir, pant, glass- og metallemballasje og plastemballasje. Men utfordringene dukker opp når avfall som ikke oppstår så ofte skal sorteres. Typisk avfall som oppleves vanskeligere er batterier, lyspærer, elektronikk, tekstiler, hageavfall og farlig avfall. De under 30 år syns det er litt vanskeligere å sortere nesten alle avfallstyper det er stilt spørsmål.
7. Store generasjonsforskjeller i bruk av informasjonskilder
Over halvparten av oss oppsøker informasjon om vi er usikre på hvordan vi kildesorterer. Det er betydelige generasjonsforskjeller i hvordan informasjon innhentes. Mens majoriteten av de over 60 år foretrekker å få informasjon i posten, foretrekker majoriteten av de under 30 år å bruke internett. Men, vi ser også at en tredjedel av de over 60 år også ønsker informasjon på internett. Vil sorteringsguider i posten bli overflødig i fremtiden?
8. Sorteringsmerker på emballasjen gjør det enklere å kildesortere
Halvparten av oss sier at vi ser etter merking på emballasjen om vi er usikker på hvordan vi kildesorterer. Det er faktisk den enkeltkilden flest oppgir at de bruker for å få informasjon og at sorteringsmerkene hjelper den enkelte å sortere riktig.
Samtidig oppgir kun 4 av 10 at de syns produktene er godt merket og at merkene er lette å se. Men tallenes tale er klar: 9 av 10 ønsker at produkter og emballasje skal merkes med både Sorteringsmerker og veiledende informasjon.
9. Vi motiveres av penger - også når det gjelder kildesortering
Rapporten viser at økonomiske fordeler er en sterk motivasjonsfaktor for kildesortering og spiller en stor rolle. 2 av 3 sier at det motiverende om det er økonomisk lønnsomt å kildesortere mer hjemme, og hele 9 av 10 sier at gratis innlevering av avfall på gjenvinningsstasjon vil motivere til å sortere enda mer. Vil vi kildesortere mer om kostnaden for levering på gjenvinningsstasjonen bakes inn i renovasjonsgebyret? Eller om det blir lavere renovasjonsgebyr hvis vi sorterer bedre hjemme?
10. Et godt og praktisk system hjemme gjør det enklere å kildesortere
8 av 10 mener et godt og praktisk system hjemme vil gjøre det enklere å kildesortere mer. Et godt og praktisk system er viktig for alle - uavhengig av hvor mye eller lite en allerede kildesorterer.
Vi ser at både plass hjemme og system fra kommunen har betydning. De som bor i enebolig oppgir at de sorterer flere typer avfall enn de som bor i leilighet. De som bor i leilighet ønsker seg i større grad flere returpunkter i nærområdet. Interessant er det at de som har egen beholder for glass- og metallemballasje hjemme sorterer dette i enda større grad enn de som leverer til returpunkt.
11. Vi vil kildesortere enda mer
Hele 9 av 10 sier de forsøker å sortere så mye som mulig av avfallet sitt. Til tross for dette høye tallet, sier faktisk også halvparten av oss at vi ønsker å kildesortere enda mer. Kvinner i større grad enn menn, og de unge i større grad enn resten av befolkningen. Vi ser også at blant dem som sier at de kildesorterer lite, er det en stor andel som sier de har ambisjoner om å sortere mer.
Lurer du hvordan noe kildesorteres? På Sortere vil du få svarene, veiledningen og inspirasjonen du trenger.
Kilde: Studie av nordmenns forhold til kildesortering av avfall, gjennomført av Opinion for LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning (2023)
Nøkkelord
Kontakter
Stine HelgelandDaglig lederLOOP
Tel:957 44 173stine@loop.noSylvelin AadlandAnsvarlig for Sortere
Tel:975 18 379sylvelin@loop.noBilder
Lenker
LOOP - Stiftelsen for kildesortering
LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning er en ideell stiftelse som skaper kommunikasjon og tjenester som gjør det enklere å kaste mindre og sortere mer. Vår visjon er en jordklode i balanse der ressursene brukes igjen og igjen – i en LOOP.
Vi driver Sortere, LOOP Miljøskole og Den nasjonale merkeordningen for kildesortering.
Om Sortere
Sortere drives av LOOP i samarbeid med aktører over hele landet. Alle kommuner og renovasjonsselskap legger inn og vedlikeholder lokal informasjon. Returselskaper, som har ansvar for innsamling og gjenvinning, bidrar til å sikre at informasjon på Sortere er korrekt. Vi samarbeider med forskere, organisasjoner, offentlige virksomheter, bedrifter og andre aktører som har samme mål som oss. I samarbeid jobber vi best for å ta vare på ressursene våre.
Følg pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Hva gjør du med julepapiret etter at gavene er åpnet?13.12.2024 13:16:30 CET | Pressemelding
Julaften er fylt med glede, overraskelser og gavemagi. Etter at presangene er pakket opp og papiret ligger strødd, kommer spørsmålet: Hvor kastes julegavepapiret? Svaret overrasker kanskje mange.
Bahare Viken og LOOP Miljøskole setter fokus på overforbruk, bærekraft og kritisk tenking13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I uke 47 leder nyhetsprofil Bahare Viken LOOP Miljøskoles første bærekraftsuke for ungdomsskoler og VGS. Det blir filmpremiere, debatter, dilemmaer og utfordringer – alt mens vi sammen huker av viktige mål om bærekraft og kritisk tekning i læreplanen.
De er overalt. Men legger du merke til dem?21.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Før du har gått hjemmefra på morgenen har du allerede sett dem flere ganger. Når du setter på kaffen, heller melk i glasset, smører brødskiver og når du kaster søppelposen i dunken på vei til skole eller jobb.
Håvard Tjora og LOOP Miljøskole er klare for en ny nasjonal bærekraftsuke18.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Én superlærer, tre skoleshow. Neste uke er det igjen klart for Bærekraftskolen Live - denne gangen for hele landets fjerdeklassinger.
Slik kildesorterer du blandingsemballasje1.3.2024 10:47:06 CET | Pressemelding
Å kildesortere kan bli utfordrende når emballasjen består av flere materialer. Den nasjonale kildesorteringsguiden Sortere lanserer nå en ny guide som gjør det enklere å sortere blandingsemballasje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom