Motvind Norge

800 dager med menneskerettighetsbrudd på Fosen

Del

I dag er det 800 dager siden Høyesterett enstemmig fastslo at vindkraftutbyggingen i Fosen reinbeitedistrikt er et menneskerettighetsbrudd. Fortsatt står vindturbinene støtt og gir inntekter til eierne, mens de berørte reineierne er fratatt muligheten til å drive med dyr der.

Motvind Norge har demonstrert en rekke ganger i Fosen-saken.
Motvind Norge har demonstrert en rekke ganger i Fosen-saken. Foto: Jørund Nygård

For to dager siden kom nyheten om at Sør-Fosen sijte og Fosen Vind har kommet til enighet, gjennom en minnelig ordning.  

- Motvind Norge er glade for at Jåma-familien og hele Sør-Fosen sijte har fått en løsning de kan leve med. De har stått i et umenneskelig press i tiår. Men slik vi ser det er det ikke reineierne og kraftselskapet som trengte å finne en løsning gjennom en mekling, det var staten som skulle rette opp et pågående brudd på menneskerettighetene, sier John Fiskvik i Motvind Norge. 

- Vi opplever det problematisk at staten initierer lukkede forhandlinger med involvering av kraftselskapet. Dette fører til at reparasjonen av menneskerettighetsbruddet i stedet blir en forhandling mellom parter med ulik makt.  

Reineierne har hele tiden stått overfor en vanskelig situasjon: Vindturbinene er allerede etablert og tjener penger, mens reineierne har tradisjonstap og store kostnader ved å ikke få drive reindrift der. Går reineierne fra meklingsbordet risikerer de å få enda mindre påvirkning på egen sak. Staten har tydelig signalisert at de kan lage et omgjøringsvedtak på egenhånd, der byråkratene setter premissene. Det har reineierne selvsagt alt å tape på.  
 
På den måten har reineierne vært nødt til å fortsette kampen for sine rettigheter mot en sterk stat og et mektig kraftselskap i årevis, gjennom denne "meklingsprosessen".  

- Er dette en verdig måte å følge opp Høyesteretts avgjørelse på? spør Fiskvik. 
 
Det er viktig å merke seg at reindriftseierne i Nord-Fosen ikke har kommet til en avtale med Staten og kraftselskapet. Nord-Fosen står dermed fremdeles i en vanskelig situasjon med et pågående menneskerettighetsbrudd, som i dag har vart i 800 dager. Presset mot dem øker selvsagt nå.   

Som følge av vindkraftsakene på Fosen er kravene til konsesjoner innen reindriftsområder høynet. Motvind Norge krever at retten til forhåndstiltredelse i konsesjonssaker hvor reindriftens rettigheter blir berørt må bort.  

- Motvind Norge er svært kritiske til myndighetenes håndtering av denne saken. Dessverre er menneskerettighetsbruddet på Fosen bare ett av mange lovbrudd i vindkraftsaker. Naturen og utmarka i Norge er omgjort til investeringsobjekter uten tilstrekkelig rettslig grunnlag.   

- Vi mener det må gjennomføres en granskning av alle stadier av prosessen i Fosen-saken, inkludert Regjeringens håndtering av saken. Fosen-saken er bare toppen av isfjellet når det kommer til lovbrudd rundt vindkraftsaker i Norge. Vi håper en slik granskningen skal bidra til å dokumentere dette, avslutter John Fiskvik, styreleder i Motvind Norge. 

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Motvind Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Motvind Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Motvind Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye