Frivillighet Norge

Frivillighet Norge: Momskompensasjonen til frivilligheten må regelstyres

Del

Regjeringen har vedtatt full momskompensasjon for tildeling i 2023 men ordningen er fortsatt både uforutsigbar og usikker mener Frivillighet Norge.

Demoonstrasjonsskilt med teksten Nei til moms på dugnad.
Frivilligheten trenger full og regelstyrt momskompensasjon Frivillighet Norge/Birgitte Heneide

– Det er bra, og på sin plass, at regjeringen nå helt på tampen av året endelig gir frivillige organisasjoner kompensasjon for de momsutgiftene de hadde på varer og tjenester i 2022. Dette gjør at frivilligheten kan nå ut til flere med sine tilbud og aktiviteter, noe som er spesielt viktig nå som stadig flere sliter økonomisk, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

– Men slik ordningen fungerer i dag gir den ingen garanti for at frivillige organisasjoner vil få momsutgiftene kompensert. For å skape trygge og forutsigbare rammer må momskompensasjonen være regelstyrt. En slik sentral økonomisk ordning for frivilligheten kan ikke være avhengig av hvilken sum som settes av i statsbudsjettet, og gjenstand for årlige forhandlinger, salderinger eller revideringer, sier Slotterøy Johnsen.

I november sendte 106 av Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner et opprop til statsminister Jonas Gahr Støre der kravet var at momskompensasjonsordningen må regelstyres. Sosialistisk Venstreparti har etter dette fremmet et representantforslag om regelstyring. Forslaget er til behandling på Stortinget.

– Vi forventer at regjeringen innfrir sitt eget løfte fra Hurdalsplattformen om å regelstyre momskompensasjonsordningen. Med under to år igjen til neste valg er det avgjørende at arbeidet med å innføre regelstyrt momskompensasjon kommer i gang tidlig i 2024, sier Slotterøy Johnsen.

Når regjeringen allerede har lagt til grunn at det skal være full momskompensasjon vil regelstyring ikke medføre økte kostnader. Samtidig vil regelstyring åpne for å forbedre administrasjonen av ordningen, og gi frivilligheten en etterlengtet og nødvendig forutsigbarhet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen
Last ned bilde
Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen
Last ned bilde
Demoonstrasjonsskilt med teksten Nei til moms på dugnad.
Frivilligheten trenger full og regelstyrt momskompensasjon
Last ned bilde

Lenker

Hvem er Frivillighet Norge?

Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.

Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 350 organisasjoner som medlemmer, som til sammen representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet. Drøyt 10 prosent av medlemmene er minoritetsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Frivillighet Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frivillighet Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye