Over halvparten ønsker forbud mot fyrverkeri
Skal du likevel benytte eller se på fyrverkeri i år? Få 10 tips til en mer sikker nyttårsaften.
En ny undersøkelse viser at 65 prosent er helt enig eller noe enig i at det er riktig å forby privat fyrverkeri på nyttårsaften. Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon.
- At et stort flertall støtter forbud mot fyrverkeri skyldes nok et ønske om en tryggere feiring. Nå må politikerne lytte til folket, sier kommuneingeniør og visepresident i NITO, Kjetil Lein.
Stor brannfare
- Hvert år blir folk skadet av fyrverkeri og små og store branner oppstår. Hvis fyrverkeri ikke håndteres riktig, kan det forårsake uventede og farlige eksplosjoner, som igjen fører til alvorlige skader på mennesker, dyr og eiendom. Hos mennesker er det særlig skader i hånden/fingrene og øynene som er de mest alvorlige, sier Lein.
Han påpeker at NITO har mange medlemmer som jobber i brann- og redningsetatene rundt i landet. De rykker hvert år ut til ulykker og branner som følge av fyrverkeriulykker på nyttårsaften.
- Dronefyrverkeri er et bedre alternativ
Samme undersøkelse viser at 69 prosent er helt eller noe enig i at kommunalt dronefyrverkeri/lasershow er et bedre alternativ enn vanlig fyrverkeri.
- Dronefyrverkeri er mer trygt, miljøvennlig, og det er skånsomt for dyrene. Med kommunalt organiserte drone- eller lasershow blir det mulig å utforske kreativitet og innovasjon. I tillegg vil det være tilgjengelig for flere da det er synlig fra store avstander og fra ulike steder i byen.
10 tips til deg som skal se på eller benytte fyrverkeri
Lein påpeker at du bør ta visse forhåndsregler dersom man er i nærheten/skal benytte seg av fyrverkeri.
- Les bruksanvisningen: Før du bruker fyrverkeri, les alltid bruksanvisningen grundig. Følg produsentens anbefalinger og sikkerhetstiltak.
-
Kjøp fra pålitelige leverandører: Kjøp fyrverkeri fra anerkjente forhandlere for å sikre at de møter nødvendige sikkerhetsstandarder.
-
Hold avstand: Sett opp fyrverkeri på åpne områder, borte fra bygninger, trær, kjøretøy og andre brennbare materialer.
-
Ikke benytt hjemmelaget fyrverkeri: Unngå å lage ditt eget fyrverkeri eller eksperimentere med kombinasjoner av fyrverkeri.
-
Beskytt øynene: Bruk vernebriller for å beskytte øynene mot gnister, partikler og andre mulige farer. Dette er spesielt viktig hvis du er den som avfyrer fyrverkeriet.
-
Unngå alkohol og rusmidler: Ikke bruk fyrverkeri under påvirkning av alkohol eller andre rusmidler. Klare sinn bidrar til bedre beslutningstaking og økt sikkerhet.
-
Bruk en tennerstav: Bruk en lang tennerstav til å tenne på fyrverkeriet, og hold deg på en armlengdes avstand. Dette reduserer risikoen for personskader.
-
Ha slokkeutstyr tilgjengelig: Ha en bøtte med vann, en brannslukker eller en hageslange i nærheten for å kunne håndtere eventuelle småbranner umiddelbart.
-
Unngå gjenstander i hånden: Hold aldri fyrverkeri i hånden mens du tenner på det. Plasser fyrverkeriet på en flat, stabil overflate før du tenner lunten.
-
Følg lokale regler: Respekter lokale lover og forskrifter om bruk av fyrverkeri.
Kontakter
Mathilde RuudKommunikasjonsrådgiver
Tel:94130509mathilde.sundet.ruud@nito.noBilder
Om NITO
NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 100.000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Snakk med kollegene dine om lønna di, det tjener du på4.12.2024 12:48:00 CET | Pressemelding
NITOs forhandlingssjef, Knut Aarbakke, oppfordrer alle til å være åpen om lønna si med kolleger.
NITO-presidenten: - Vi er bekymret for læringen i naturfag4.12.2024 12:36:54 CET | Pressemelding
- Det er urovekkende at 37 prosent av elevene i matematikk og 43 prosent av elevene i naturfag presterer på lavt nivå eller under lavt nivå i 9. klasse, sier NITO-president Kjetil Lein.
Ha det gøy på julebordet – respekter andres grenser4.12.2024 11:13:11 CET | Pressemelding
Julebordet er en flott anledning til å ha det gøy med kolleger, men det er viktig å huske at det fortsatt er en del av jobben.
Hvor ofte kan du bytte jobb?29.11.2024 15:00:00 CET | Pressemelding
Fortjener du høyere lønn? Eller trives du ikke der du jobber i dag? En ny jobb kan gi muligheter. Men hvor ofte kan du egentlig bytte jobb, uten at det ser dårlig ut på CV-en?
Full Storm i Nord-Norge – gjør dette nå!29.11.2024 09:34:29 CET | Pressemelding
Nord-Norge opplever nå en kraftig storm som har ført til stengte veier, innstilte ferger og skoler. Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for "svært kraftige vindkast" i deler av Nord-Troms og kyststrøkene i Finnmark, med vindkast på 33–40 meter per sekund.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom