COWI AS

Bergens banebrytende pionérsykehus åpner dørene

Del

På Glassblokkene ved det nye barne- og ungdomssykehuset i Bergen, har ingeniørteamet fra COWI og Helse Bergen banet vei for fremtidens sykehus med sine energiløsninger. 

Glassblokkene i Bergen på det nye barne- og ungdomssykehuset.
Glassblokkene i Bergen på det nye barne- og ungdomssykehuset. Foto: Pernille Sommer

13. desember åpnet offisielt det nye barne- og ungdomssykehuset dørene med brask og bram og besøk av helseministeren.

Da arbeidet med det Glasblokkene startet tilbake i 2007 var det med skyhøye ambisjoner: Prosjektet skulle basere seg på energiløsninger som enda ikke fantes i Norge, og det skulle bli landets første heldigitale byggeplass.

Etter mange års planlegging og bygging er Glasblokkene ferdigstilt. De siste månedene har kun driftsteknikerne sluppet til, men nylig åpnet Haukeland dørene i det nye sykehuset.

Mer lønnsomt med lokalprodusert

Arkitektonisk kjennetegnes bygget ­av – som navnet Glasblokkene tilsier – de store glassfasadene. Åpenheten skal gi utsikt, og symbolisere tillitt og åpenhet.

– At bygget, til tross for store glassflater og fasader, har oppnådd energimerking A, er ganske imponerende, forteller VVS-ingeniør Marta Gjerdåker.

Da prosjektet gikk i gang i 2016, var energiambisjonene skyhøye. Siden den gang har det skjedd mye i samfunnet, særlig med strømprisene.

– De siste årene har lokalprodusert energi blitt mer lønnsom. Det tror jeg også utviklere og byggherrer legger merke til, supplerer elektroingeniør Vidar Stokka i COWI.

null
Slik ser 40 prosent transparente solceller ut på nært hold. Foto: Pernille Sommer

– Å tørre å satse på innovative energiløsninger, selv om ikke alle løsninger nødvendigvis blir de mest kommersielt anvendbare, er viktig, legger Stokka til.

Energi fra dypet

Det nye barne- og ungdomssykehuset benytter seg blant annet av termisk energiforsyning fra grunnvarme i fjellet under bygningsmassen. En varmepumpe er koblet til 90 energibrønner som henter varme fra 250 meter dyp. Løsningen gir også kjøling på sommeren.

– Nesten hele sykehuset er forsynt med energi og varme fra brønnene, også er fjernvarme en reserveløsning for når det er veldig kaldt, sier Mona Wika Haraldsen i Helse Bergen.

Dette, kombinert med flere andre energisparingsinitiativer, gir det nye sykehuset et mørkegrønt energimerke A. Byggeprosjektet har fått NOK 39 millioner i støtte fra Enova gjennom prosjektet “Energieffektive nybygg”.

Samlet har ny teknologi og løpende utvikling av prosjektet gjort at Helse Bergen har halvert det opprinnelige energimålet: fra 332 kilowattimer per kvadratmeter i året til 161 kilowattimer per kvadratmeter.

Digitalt foregangsbygg

Glassblokkene er også ledende som digitalt foregangsprosjekt.

– Dette er det første sykehusprosjektet i landet – om ikke verden – som er fulldigitalisert. Vi har ikke brukt ett papir. Jeg leste nylig en artikkel om et sykehus som skrøt voldsomt av at de skulle ha papirfri byggeplass. Da tenkte jeg: Velkommen etter, ler Kristian Brandseth.

null
Tett samarbeid: Prosjektteamet har utviklet seg faglig gjennom prosjektet. Fra venstre: Kristian Brandseth (Helse Bergen), Vidar Stokka (COWI), Marta Gjerdåker (COWI) og Mona Wika Haraldsen (Helse Bergen). Foto: Pernille Sommer

Marta Gjerdåker i COWI forteller at de underveis har delt mye kunnskap med andre sykehusprosjekter, blant annet Stavanger Universitetssykehus.

– Dette var landets første virkelige digitale byggeplass. Kunden har vært modig og har stått i sine valg fra starten. De har gjort mye tøft underveis. Det er med å gjøre hele bransjen bedre.

Et uvanlig sykehus

Fra utsiden kan det se ut som et hvilket som helst bygg med blanke og nøytrale fasader. Det er det likevel ikke.

For i byen med 231 regndager i året, produserer nemlig gjennomsiktige solceller i vinduene strøm.

– Tross mange regndager, er det potensiale for solcelleteknologi i Bergen. Du må ikke ha sol for å lage solenergi, det kan være overskyet. Du får bare ikke utnyttet solcellene maksimalt, sier Vidar Stokka, elektroingeniør i COWI.

Han var byggeleder innen elektro og automasjon på prosjektet for sin tidligere arbeidsgiver, og har hatt oppfølging på byggingen av elektro gjennom sin nåværende arbeidsgiver, COWI.

 – Tekniske rom på sykehus er energikrevende. Det er morsomt at energi produsert i vinduene her vil bidra til å holde de tekniske komponentene på innsiden av vinduet i gang.

Usynlig energikilde

1450 kvadratmeter av glassflatene er fylt med tynnfilmsolceller. Glasblokkene er første sykehus i Norge til å bruke teknologien.

I løpet av et år vil solcellene produsere rundt 36.000 kilowattimer. Det utgjør ca. én prosent av det totale energiforbruket til barnesykehuset.  

– Jo mer gjennomsiktig, desto mindre effekt. Disse solcellene er 40 prosent transparente. Allerede nå forskes det på 100 prosent transparente solceller, men de er per i dag ikke kommersielt tilgjengelige.  Foreløpig er ikke hele solcelleanlegg i drift, men vi er spente på å oppleve effekten av dette, forteller Stokka.

null
Glassblokkene reiser seg – bokstav for bokstav Foto: Pernille Sommer

Faktaboks: Dette er det nye barne- og ungdomssykehuset:

  • Barne- og ungdomssjukehuset i Bergen består av to byggetrinn, hvor Glasblokkene er det andre.
  • Da første byggetrinn ble åpnet i 2017, mottok sykehuset Bergen kommunes arkitektur- og byformingspris. Byggets evne til å gi brukerne lys, luft og tilgang på «grønne lunger», var en følge av at pasientene var i sentrum gjennom hele design- og byggeprosessen.
  • Glasblokkene er det største byggeprosjektet ved Haukeland utenom Sentralblokka.
  • Når Glasblokkene åpner vinteren 2023, samles alt av behandling innen både psykiatri og somatikk av barn og unge på Haukeland.
  • I tillegg legges føde- og barselenheten ved Kvinneklinikken og enhet for nyfødte ved Barneklinikken i samme lokale på det nye sykehuset for å sikre et fullstendig fødetilbud.
  • Glasblokkene blir landets største sykehus for barn, ungdom og fødende.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Glassblokkene
Glassblokkene
Last ned bilde
Tett samarbeid: Prosjektteamet har utviklet seg faglig gjennom prosjektet. Fra venstre: Kristian Brandseth (Helse Bergen), Vidar Stokka (COWI), Marta Gjerdåker (COWI) og Mona Wika Haraldsen (Helse Bergen).
Tett samarbeid: Prosjektteamet har utviklet seg faglig gjennom prosjektet. Fra venstre: Kristian Brandseth (Helse Bergen), Vidar Stokka (COWI), Marta Gjerdåker (COWI) og Mona Wika Haraldsen (Helse Bergen).
Last ned bilde
Brukerne i fokus: At sykehus er et barne- og ungdomssykehus har gitt bygget et særpreg.
Brukerne i fokus: At sykehus er et barne- og ungdomssykehus har gitt bygget et særpreg.
Last ned bilde
Sykehuset skal ta imot alle barn, unge og fødende. I disse dager gjør de sykehusansatte seg kjent med bygget.
Sykehuset skal ta imot alle barn, unge og fødende. I disse dager gjør de sykehusansatte seg kjent med bygget.
Last ned bilde
Glasblokkene reiser seg – bokstav for bokstav.
Glasblokkene reiser seg – bokstav for bokstav.
Last ned bilde
De tekniske rommene er kledt i gjennomsiktige solceller.
De tekniske rommene er kledt i gjennomsiktige solceller.
Last ned bilde
Vidar Stokka i COWI roser Helse Bergen for at de har turt å satse på ny teknologi i prosjektet.
Vidar Stokka i COWI roser Helse Bergen for at de har turt å satse på ny teknologi i prosjektet.
Last ned bilde
Marta Gjerdåker, VVS-ingeniør i COWI, har fulgt prosjektet lenge.
Marta Gjerdåker, VVS-ingeniør i COWI, har fulgt prosjektet lenge.
Last ned bilde

Om Cowi

COWI er et av Norges ledende rådgivende ingeniørselskap innen rådgivning og prosjektering knyttet til bygninger, samferdsel, industri, energi, miljø og vann.

Følg pressemeldinger fra COWI AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra COWI AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra COWI AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye