Bruk beskyttelsesbriller på nyttårsaften
Nyttårsfeiringen er ofte forbundet med fyrverkeri, og hvert år ser vi at ikke alle forstår hvordan de skal benytte fyrverkerier på en trygg og sikker måte.
Etter nyttårsfeiringen årsskiftet 2022/2023 ble det rapportert inn over 71 uønskede hendelser som branner, øyeskader, andre personskader og nesten-uhell med fyrverkeri.
De siste fem årene har det i snitt blitt rapportert 92 uønskede hendelser hvert år, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Det ble etter nyttårsfeiringen 2022/2023 rapportert om 31 personskader. Personskadene hadde ulik alvorlighetsgrad og omhandlet ansikt, øyne, hørsel og andre kroppsdeler. De siste fem årene har det i snitt blitt rapportert 41 personskader hvert år.
Det ble registrert 10 øyeskader knyttet til fyrverkeri ved feiringen 2022/2023, hvorav tre fikk så alvorlige øyeskader at det er forventet at de vil oppleve betydelig synsreduksjon. Kun 2 av personene benyttet beskyttelsesbriller på tidspunktet de ble skadet, dette kan ha bidratt til å redusere skadeomfanget. Halvparten av de skadde var barn, melder DSB.
Nyttårsfeiring forbindes ofte med oppskyting av fyrverkeri, men ikke alle vet hvordan man skal behandle eksplosivene. Ved å følge rådene vi gir, vil oppskytingen kunne skje under trygge omstendigheter.
– Vi oppfordrer også i år publikum til å bruke beskyttelsesbriller ved oppskyting av fyrverkeri. Alle utsalgsstedene har normalt slike briller sammen med fyrverkeriet. At noen velger å la være å bruke beskyttelsesbriller og således gamble med synet sitt er vanskelig å forstå, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.
De siste 10 årene har antall øyeskader som følge av fyrverkeri ved feiring av nyttår holdt seg nokså stabilt, viser statistikk fra Haukeland Universitetssykehus. I 10 års perioden har over 162 personer har fått skader på øynene. Av disse har 52 tilfeller vært karakterisert som alvorlige fra medisinsk hold.
– Fyrverkerier er eksplosiver og skal behandles med omhu. Den som skyter opp fyrverkeriet bør forberede oppskytingen mens det er lyst, holde seg edru og bruke beskyttelsesbriller. Alle som ser på fyrverkerier må følge avstandsbestemmelsene for fyrverkeriet, sier Søtorp.
Følger du rådene for bruk av fyrverkeri, er du med å bidra til en skadefri inngang til det nye året.
– Jeg ønsker også å minne om at aldersgrensen er 18 år for salg, kjøp og bruk av fyrverkeri. Kategori 1 produkter, som for eksempel små stjerneskudd har 12-årsgrense. Spør på utsalgsstedet om det er noe du er i tvil om. Husk at alle som skal skyte opp fyrverkerier må lese og bruksanvisningen, sier Søtorp.
Brannvernforeningens råd for trygg og sikker håndtering av fyrverkeri:
- Forbered oppskytingen i god tid.
Gjør klart for fyrverkerioppskyting mens det fortsatt er lyst og før festen starter. Finn et egnet sted og gjør det klart til fyrverkeriet som skal plasseres ut på kvelden. Pass på at fyrverkeriet ligger utilgjengelig for barn og uvedkommende inntil oppskytingen starter. Sørg for at fyrverkeriet skytes opp i en retning som ikke setter mennesker eller bygninger i fare. Husk å vurdere vindforholdene. - Les bruksanvisningen nøye før bruk.
Følg de anbefalingene som gis i bruksanvisningen. For bruk av fyrverkeri er det 18 års aldersgrense. Sikkerhetsavstanden kan du lese utenpå fyrverkeriet. - Alle som ser på må stå på trygg og sikker avstand, minimum sikkerhetsavstanden til fyrverkeriet.
Yngre brukere må være under oppsyn av en ansvarlig. Pass på at stjerneskudd ikke kommer i kontakt med klær. Det er 12 års aldersgrense for bruk av stjerneskudd i kategori 1. - Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.
Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes, og du må levere det tilbake til forhandleren. - Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
Fyrverkeriet må plasseres på rett og ubrennbart underlag og støttes opp. - Bruk tennstav.
En tennstav er enklere og tryggere å bruke enn for eksempel fyrstikker. Tennstaver får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri. - Sitt på huk, tenn lunta og gå.
Etter at lunta er tent, bør du umiddelbart vende ansiktet vekk og gå til sikker avstand fra fyrverkeriet.
Bruk beskyttelsesbriller under opptenning for å redusere sjansen for at du skader øynene på grunn av feil ved fyrverkeriet. - Bøy deg aldri over fyrverkeri.
Fyrverkeriet kan tenne før lunta har brent helt ut. - Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk, skal stå i 30 minutter og dynkes grundig i vann før det fjernes. Du må aldri kaste fyrverkeri i søpla, men levere det tilbake til forhandler. - Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
I alkoholpåvirket tilstand reduseres vurderingsevnen din, mens reaksjonstiden øker. La en edru person ta seg av oppskytingen.
Trygg bruk av fyrverkeri er tema i Brannvernforeningens nasjonale kampanje #jegvilse. Kampanjen varer fra 27. til 31. desember, og årets hovedfokus er bruk av beskyttelsesbriller i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri.
Nøkkelord
Kontakter
Rolf SøtorpAdministrerende direktørBrannvernforeningen
Pressekontakt
Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen
– Folk flest tar ikke brann på alvor18.9.2024 11:29:00 CEST | Pressemelding
Ifølge en fersk undersøkelse har kun 23 prosent gjennomført en brannøvelse der de bor. Det er svært lave tall. Derfor inviteres alle til å delta på Nasjonal brannøvelse denne høsten.
17 personer omkom i brann første halvår1.7.2024 12:09:16 CEST | Pressemelding
Så langt i år har 17 personer omkommet i brann. Av disse har det vært 12 menn og 5 kvinner. Den langsiktige tendensen er at stadig færre omkommer i branner her til lands. Kilde: DSB pr. 1.7.2024
Slik får du en brannsikker sommerferie1.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Enten du planlegger å tilbringe sommeren på campingplass, i båt, på hytta eller ved grillen i egen hage, kan enkle forholdsregler bidra til å unngå brann og gjøre ferien tryggere.
Trygg sankthansfeiring21.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Brannvernforeningen advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiringen av sankthans.
Endringer i godkjenningsordning for varme arbeider17.6.2024 10:59:48 CEST | Pressemelding
Forsikringsbransjen har siden 1989 hatt brannvern ved utførelse av varme arbeider som en sentral del av sine sikkerhetsforskrifter. Med innføringen av kompetansekravet og godkjenningsbeviset i 2001, har målet alltid vært å redusere antall branner forårsaket av varme arbeider. Etter en grundig gjennomgang av ordningen og tilbakemeldinger fra byggenæringen, er det besluttet å gjennomføre en betydelig revisjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom