Anbefaler kontroll av byggeplassheiser også i Norge
Fem arbeidstakere omkom da en byggeheis raste ned på en byggeplass i Stockholm. I lys av dødsulykken, anbefaler Arbeidstilsynet at alle byggeplassheiser også her til lands får en grundig kontroll av en sakkyndig virksomhet eller en annen kompetent person.
Ulykken er ikke gransket eller ferdig etterforsket. Ettersom norske entreprenører bruker de samme eller lignende byggeplassheiser som den som var involvert i den tragiske ulykken i Sverige, ønsker likevel Arbeidstilsynet å gi generell veiledning og råd til norske virksomheter.
Skal kontrolleres ved montering
En byggeplassheis er en maskin som skal ha montasjekontroll av en sertifisert sakkyndig virksomhet når den er oppstilt og montert på byggeplass.
– Montasjekontrollen skal være utført av en kompetent person som ikke har deltatt i monteringen av kranen, sier seksjonsleder Tore Jeppe Sørhaug i Arbeidstilsynet.
Byggeplassheisen skal ha en bruksanvisning på norsk, hvor den såkalte restrisikoen arbeidsgiver skal ivareta er beskrevet. Det vil si den informasjonen som er nødvendig for å montere, kontrollere, drifte og vedlikeholde heisen, for å sikre at den fungerer som forutsatt.
For arbeidstakernes trygghet
Periodisk sertifisert sakkyndig kontroll skal utføres minst hver 12. måned, eller etter hendelser som har hatt betydning for sikkerheten slik som overbelastning, reparasjon eller modifikasjoner
Etter ulykken i Sverige, anbefaler Arbeidstilsynet at byggeplassheiser ved norske byggeplasser kontrolleres grundig av en sakkyndig virksomhet, eller annen kompetent person, for å forsikre seg om at de er montert korrekt og at det er gjennomført nødvendig kontroll og vedlikehold.
– Kontrollen bør utføres for at arbeidstakerne fortsatt skal vite at det er trygt å bruke heisene, sier Sørhaug.
Bruk sjekklister
Arbeidsgiver må også forsikre seg om at arbeidstakerne som bruker heisen har nødvendig opplæring, og en særlig opplæring av de arbeidstakerne som er ansvarlig for å gjøre nødvendig kontroll og vedlikehold som er beskrevet i produsentens bruksanvisning.
– Sjekklister med kontrollfrekvens er ofte vedlagt bruksanvisningen, sier Sørhaug.
De fleste byggeplassheiser brukes på områder som også er underlagt byggherreforskriften. Byggherre bør derfor også sørge for at lovpålagt kontroll blir koordinert og utført.
Les mer
Kontroll utført av sertifisert sakkyndig virksomhet (arbeidstilsynet.no)
Forskrift om utførelse av arbeid - kapittel 12. Kontroll og vedlikehold av arbeidsutstyr og anlegg
Kontakter
Trine AaenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97640370trine.aaen@arbeidstilsynet.noBilder

Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Arbeidsmiljøtilstanden i Norge: Sykdomsforebygging er det viktigste20.3.2025 12:04:48 CET | Pressemelding
– Skal velferdssamfunnet i Norge fortsette som i dag, må vi bli flinkere til å forebygge arbeidsrelatert sykdom, og beholde folk lenger i jobb. Det sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo.
Arbeidstilsynets årsrapport for 202417.3.2025 11:54:00 CET | Pressemelding
I 2024 fortsatte vi kampen for et seriøst arbeidsliv, vi ga høye bøter ved alvorlige lovbrudd og vi økte innsatsen i helse og skole for å forebygge sykdom. Det viser Arbeidstilsynets årsrapport, som oppsummerer innsatsen vår fra fjoråret.
Fem år siden korona endret arbeidslivet12.3.2025 07:35:16 CET | Pressemelding
Den 12. mars er det fem år siden Norge ble stengt ned på grunn av koronapandemien. Mange arbeidstakere ble sendt på hjemmekontor for å redusere smittefare. Nå har det å jobbe hjemmefra blitt en vanlig del av arbeidslivet.
Dykking i lukkede fiskemerder krever ekstra vurdering av sikkerhet24.2.2025 13:24:17 CET | Pressemelding
– Dykking i lukkede merder bør unngås der det er mulig, og der det ikke kan unngås, må man sørge for tilstrekkelig bemanning i tilfelle nødsituasjoner, sier seksjonsleder Rosmari Johnsen i Arbeidstilsynet.
Mye støyskader blant bygge- og anleggsarbeidere18.2.2025 12:31:39 CET | Pressemelding
Ansatte i bygg- og anleggsbransjen sliter mer med rygg- og armsmerter, nedsatt hørsel og arbeidsskader som fører til fravær, enn gjennomsnittet av arbeidstakere. Det viser en ny rapport. Den skaden som oftest blir meldt inn, er støyskader.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom