Enormt avlspotensial i mikroalger
Forskere har nå vist at mikroalger kan vokse fortere og danne mer omega-3 om de avles på. Det gjør dem enda mer interessant som fôringrediens.

Helt nederst i næringskjeden finner vi de mest lovende nye ingrediensene til fôr for oppdrettsfisk. Deriblant mikroalger. Ingredienser nederst i næringskjeden er generelt lovende, fordi mindre energi går tapt om de brukes direkte i fiskefôr, enn om de går via for eksempel krill og småfisk på vei til laksens gap.
Marine omega-3-fettsyrer er viktige næringsstoff i fiskefôr, som fiskeolje er hovedkilde til i dag. Kan vi dyrke mikroalger med høyt nok nivå av disse fettsyrene, blir det lettere å fase ut fiskeolje i fôret.
Pionér: Viser at det går an å avle
For å vokse påvirkes algene av lys, temperatur og næringsstoff. Men veksten påvirkes også av algenes gener. Derfor testet forskerne om man kan avle på mikroalger som man gjør med for eksempel oppdrettsfisk: Når man målrettet krysser individer eller slekter som har høy ytelse, får neste generasjon høyere ytelse enn forrige, og så videre.
− Vi ville vite om avl kan bidra til raskere vekst og økt innhold av omega-3. De innledende forsøkene vi gjorde med partnerne våre, ga svært lovende resultater, sier seniorforsker i Nofima, Marie Lillehammer.
Antagelig er de først ute med å beregne genetisk variasjon i mikroalger.
Mange mikroalger formerer seg ved kloning. Derfor valgte forskerne seg arten Seminavis robusta – en godt studert alge som har kjønnet formering. Åtte linjer av arten ble krysset med hverandre i en generasjon og testet i avlsforsøket.
25 prosent økning på en generasjon
Selv om arten ikke regnes som spesielt aktuell som fôrressurs, viste forsøket at 18 prosent av omega-3-produksjonen i algene blir bestemt av genene (arvegrad). Med avl betyr det en økning på 8,8 prosent omega-3 på en generasjon.
For vekst blir det enda større tall. Med en arvegrad på 50 prosent, vokser mikroalgen 25 prosent raskere per generasjon, i teorien en nidobling per år, gitt ti generasjoner på ett år.
−Det kan hende innavl og fysiologiske begrensninger ville satt en stopper for veksten over generasjoner, eller veksten ville hatt bieffekter. Men forsøket viser at avl bør utforskes videre, dersom man ønsker at mikroalger skal bli en viktig fôringrediens til europeisk akvakultur, sier Lillehammer.
Forskningen har vært en del av EU-prosjektet NewTechAqua, og har gått i samarbeid med Universitetet i Las Palmas i Spania og Universitetet i Gent i Belgia.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noMarie LillehammerSeniorforskerNofima / Avl og genetikk
Tel:+47 64 97 04 05Tel:+47 481 58 521marie.lillehammer@nofima.nonofima.no/ansatte/marie-lillehammer/Bilder



Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom