Enormt avlspotensial i mikroalger
Forskere har nå vist at mikroalger kan vokse fortere og danne mer omega-3 om de avles på. Det gjør dem enda mer interessant som fôringrediens.

Helt nederst i næringskjeden finner vi de mest lovende nye ingrediensene til fôr for oppdrettsfisk. Deriblant mikroalger. Ingredienser nederst i næringskjeden er generelt lovende, fordi mindre energi går tapt om de brukes direkte i fiskefôr, enn om de går via for eksempel krill og småfisk på vei til laksens gap.
Marine omega-3-fettsyrer er viktige næringsstoff i fiskefôr, som fiskeolje er hovedkilde til i dag. Kan vi dyrke mikroalger med høyt nok nivå av disse fettsyrene, blir det lettere å fase ut fiskeolje i fôret.
Pionér: Viser at det går an å avle
For å vokse påvirkes algene av lys, temperatur og næringsstoff. Men veksten påvirkes også av algenes gener. Derfor testet forskerne om man kan avle på mikroalger som man gjør med for eksempel oppdrettsfisk: Når man målrettet krysser individer eller slekter som har høy ytelse, får neste generasjon høyere ytelse enn forrige, og så videre.
− Vi ville vite om avl kan bidra til raskere vekst og økt innhold av omega-3. De innledende forsøkene vi gjorde med partnerne våre, ga svært lovende resultater, sier seniorforsker i Nofima, Marie Lillehammer.
Antagelig er de først ute med å beregne genetisk variasjon i mikroalger.
Mange mikroalger formerer seg ved kloning. Derfor valgte forskerne seg arten Seminavis robusta – en godt studert alge som har kjønnet formering. Åtte linjer av arten ble krysset med hverandre i en generasjon og testet i avlsforsøket.
25 prosent økning på en generasjon
Selv om arten ikke regnes som spesielt aktuell som fôrressurs, viste forsøket at 18 prosent av omega-3-produksjonen i algene blir bestemt av genene (arvegrad). Med avl betyr det en økning på 8,8 prosent omega-3 på en generasjon.
For vekst blir det enda større tall. Med en arvegrad på 50 prosent, vokser mikroalgen 25 prosent raskere per generasjon, i teorien en nidobling per år, gitt ti generasjoner på ett år.
−Det kan hende innavl og fysiologiske begrensninger ville satt en stopper for veksten over generasjoner, eller veksten ville hatt bieffekter. Men forsøket viser at avl bør utforskes videre, dersom man ønsker at mikroalger skal bli en viktig fôringrediens til europeisk akvakultur, sier Lillehammer.
Forskningen har vært en del av EU-prosjektet NewTechAqua, og har gått i samarbeid med Universitetet i Las Palmas i Spania og Universitetet i Gent i Belgia.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noMarie LillehammerSeniorforskerNofima / Avl og genetikk
Tel:+47 64 97 04 05Tel:+47 481 58 521marie.lillehammer@nofima.nonofima.no/ansatte/marie-lillehammer/Bilder



Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Kompakt hydrolyseanlegg åpner for mer og bedre utnyttelse av restråstoff22.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nofimas fagfolk har sammen med NUAS Technology testet og funnet at deres kompakte hydrolyseanlegg egner seg godt for produksjon av proteinhydrolysat, altså et proteinpulver, fra kyllingrestråstoff. Det øker bruksmulighetene til anlegget, som tidligere kun har blitt brukt på restråstoff fra fisk.
Kostfiber er proteinets følgesvenn for god tarmhelse21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nofima-forskere har undersøkt hvordan proteiner kan påvirke tarmfloraen. Det viser seg at ufordøyde proteiner kan påvirke tarmfloraen negativt, men kostfiber fra planter kan motvirke denne effekten.
Stressed salmon become paler16.5.2025 14:05:32 CEST | Press release
More pigments are being used in salmon feed than before, yet the colour of the fillet has become paler. In a recently concluded project, researchers have found that stress reduces the colour intensity of fish fillets. However, there is one exception.
Stresset laks blir blekere16.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Det brukes mer fargestoff i laksefôret enn før, men fargen på fileten har blitt blekere. I et nylig avsluttet prosjekt har forskerne funnet ut at stress reduserer fargen på fiskefileten. Men det finnes ett unntak.
Ny EU-satsing skal hjelpe oppdrettsnæringen15.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Varmere hav gir utfordringer for oppdrettsnæringen. Små løsninger kan gjøre en stor forskjell når de er smarte, anvendelige og skalerbare ifølge EU-prosjektet OCCAM
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom