Skal du bake før jul? Sjekk melet for biller og andre insekter
Det er tid for julebakst, og vi er mange som fisker fram mel og andre tørrvarer fra kjøkkenskapet. Kjøpt en eller annen gang, men vi husker ikke når ... I så fall bør vi være ekstra på vakt. – Ser du noe som lever, så kast hele posen ut av huset umiddelbart, sier biologen.
Julebakst øker sjansen for at flere oppdager biller eller andre insekter blant tørrvarer på kjøkkenet. Dette er individer som livnærer seg på mel, havregryn, frokostblandinger, nøtter og tørrfôr til dyr.
– Næringsmiddelskadedyr som brunsvart melbille, rismelbille, melsmalsmott og tørrfruktsmalmott gjør ingen skader på huset ditt, men larvene kan forurense matvarene dine, forteller Ragna Byrkjeland, biolog i Norsk Hussopp Forsikring.
Roter på tørrvarer når julevasken tas
Hvem som helst kan få disse ubudne gjestene i hus – og ofte handler det bare om uflaks. Allikevel anbefaler biologen å følge noen gode råd og gjøre tiltak som vil minimere sjansen for å få trøbbel med melbiller og smalmotter, også kjent som møll.
– Oppbevar mel og kornprodukter i tette beholdere, for eksempel i glasskrukker eller bokser av glass eller hard plast. Sørg for at skap og skuffer er ryddige og rene, og sjekk matvarer jevnlig. Melvarer som har stått urørt lenge er spesielt utsatt. Det kan være smart å sjekke alle tørrvarer når julevasken tas, sier hun.
Brunsvart melbille
Brunsvart melbille er et vanlig syn i mange norske hjem, og kan leve i opptil to måneder uten mat.
– De kommer som oftest inn i bygningen via en infisert melpose, dyrefôr eller lignende. Bor du i en leilighet kan de også komme fra naboleiligheten. Men som regel kan større angrep forebygges ved å ha gode forebyggende rutiner, forklarer Byrkjeland.
Utviklingen fra egg til voksen bille tar omkring tre måneder, og deretter kan de leve i tre-fire år.
– Hunnen legger eggene i de matvarene de lever i, og kan legge så mye som 1000 egg i løpet av sin levetid. Eggene klekkes èn til to uker etter at de er lagt, forklarer biologen.
Andre melbiller vi kan oppleve inne i boligene våre er sagtannet melbille og rismelbille. Disse og brunsvart melbille lever kun innendørs i Norge.
Melsmalmott og tørrfruktsmalmott
Det er næringsmiddelindustrien, som kornprodusenter, matprodusenter og drikkevareprodusenter, som har størst utfordringer med næringsmiddelskadedyr. Lokalene deres kan være et eldorado for insektene, og en god kilde til trivsel og næring. Insektene er lyssky og gjemmer seg på dagtid.
— Melsmalmott eller tørrfuktsmalmott kan havne i matvarer og bli med oss hjem fra butikken. De lever ikke ute i Norge. Du oppdager dem gjerne ved å finne spinntråder i mel og kornprodukter, og når melet eller kornet trekkes sammen i tette, illeluktende klumper. Du kan også finne tomme larvehylstre, forklarer biologen.
Når bør du kontakte hjelp?
I løpet av året sørger Norsk Hussopp Forsikring for at mange boligeiere får råd og veiledning for å bekjempe og forebygge mot insekter og skadedyr som melbiller, mel- og tørrfruktsmalmotter.
Heldigvis klarer de fleste å fjerne problemet med litt egeninnsats. Er uhellet ute, gir Byrkjeland følgende råd:
- Tøm alle hyller og skap, og kast infiserte matvarer.
- Støvsug veldig godt og spesielt i sprekker.
- Kast eller frys støvsugerposen etter rengjøringen.
- Sjekk resterende matvarer nøye.
- Om du er usikker på om produkter er infiserte, kan matvarer som typisk angripes legges i fryseren et par dager.
Hjelper ikke dette, anbefaler biologen å ta kontakt med forsikringsselskapet eller et skadedyrselskap, for vurdering av videre tiltak.
Forebygging og bekjempelse av næringsmiddelskadedyr
- Oppbevar mel og andre kornprodukter i tette beholdere, for eksempel i bokser av glass eller hard plast.
- Støvsug jevnlig og hold skapene ryddige og rene.
- Sjekk matvarer jevnlig. Melvarer som har stått urørt lenge er spesielt utsatte.
- Har du fått med deg ubudne gjester hjem via matvarer, kan du lett bli kvitt problemet ved å fjerne larvene eller hele matvaren.
- Lokaliser bo- og formeringsstedet til billene (det er ofte en melpose, havregryn eller lignende) og kast eller frys denne.
- Varer som er lett angrepet kan varme- eller frysebehandles. Frys varen i minimum 1 døgn ved -18 grader. Ved varmebehandling drepes melmøllen etter to timer ved +55 grader.
Nøkkelord
Kontakter
Ragna ByrkjelandBiolog/fagspesialistNorsk Hussopp Forsikring
Tel:+ 47 915 87 573ragna@hussoppen.noMarianne Mork AndersenKommunikasjons- og innholdssjefNorsk Hussopp Forsikring
Tel:+47 414 49 747marianne@hussoppen.noBilder
Lenker
Om Norsk Hussopp Forsikring
Vi er eneste forsikringsselskap i Norge som er spesialister på biologiske skader forårsaket av råte, dyr og insekter. I dag forsikrer vi 1,2 millioner boliger over hele landet, og er markedsledende innenfor denne typen forsikring. Våre forsikringer dekker skader som ofte ikke inngår i standard boligforsikringer, men som tilbys som en del av en toppforsikring eller som en egen tilleggsdekning. Vi har salgssamarbeid med de fleste forsikringsselskapene i Norge.
Følg pressemeldinger fra Norsk Hussopp Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hussopp Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Hussopp Forsikring
Sjekk sengen og unngå veggedyrbekymring10.7.2024 08:15:00 CEST | Pressemelding
Mange frykter å få veggedyr med hjem fra ferien. – Det kan være både kostbart og tidkrevende å bli kvitt dem. Det viktigste rådet for å unngå veggedyr er å sjekke sengen på overnattingsstedet med én gang, sier biolog og fagsjef Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.
Tor Erik Silset ny adm. dir. i Norsk Hussopp Forsikring7.2.2024 19:38:58 CET | Pressemelding
Styret i Norsk Hussopp Forsikring har ansatt Tor Erik Silset som ny administrerende direktør. Med ham har selskapet fått en leder med solid erfaring fra forsikring, finans og digitalisering.
Smeltevann kan forårsake muggsopp og råteskade29.1.2024 13:59:13 CET | Pressemelding
Unngå at snø som smelter finner veien inn i boligen. Økt fuktighet kan gi muggsopp – som kan utvikle seg raskt. I verste fall vil langvarig fuktpåkjenning gi råteskader.
Ikke glem å lufte om vinteren11.1.2024 10:56:36 CET | Pressemelding
De kalde månedene er høysesong for muggsopp og svertesopp. I mange tilfeller er årsaken dårlig utlufting. – Oppdager du kondens på vinduet, ta grep med en gang, sier fuktekspert.
I mørket er alle kre mer synlige8.11.2023 14:06:00 CET | Pressemelding
Ser du flere skjeggkre og sølvkre nå enn ellers? Det er fordi mørketiden øker sannsynligheten for at du får øye på dem.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom