Miljøstiftelsen Bellona

Sot skader Arktis – utslippene må kuttes

Del

Utslipp fra fossil forbrenning har enn større negativ klimaeffekt i Arktis enn noen andre steder på kloden. Derfor oppfordrer vi Arktisk Råd til å styrke arbeidet med å gjennomføre utslippskutt fra skipsfart i alle arktiske farvann, sier seniorrådgiver Sigurd Enge i Bellona.

Utslipp av sot fra skipstrafikk i Arktis fører til raskere snøsmelting.
Utslipp av sot fra skipstrafikk i Arktis fører til raskere snøsmelting. Foto: Bellona

Som medlem i Clean Arctic Alliance (CAA) ber Bellona Norges ambassadør til Arktis og leder for Arktisk Råd, Morten Høglund, om å vise ledelse ved å sette nye og ambisiøse mål for å redusere utslipp av sot (også kalt black carbon) fra skipsfarten i arktiske farvann.  

I et brev til Høglund skriver CAA at det er på tide at Arktisk Råd viser handling ved å starte arbeidet med en fullstendig nedtrapping av utslippene fra skipsfarten.

– Utslippene fra arktisk skipsfart har doblet seg de siste årene. Arktisk Råd har nå en mulighet til å styre mot konkrete handlinger for å redusere utslippene av sot, sier Dr Sian Prior, Lead Advisor i Clean Arctic Alliance.

Sot er en kortlivet klimagass som gjør enda større skade enn CO2 i Arktis. Utslipp av sot fører til at snø og is smelter raskere.

–Klimaendringene i Arktis er mer dramtiske enn noen andre steder på kloden. Derfor er det viktigere enn noensinne å vise lederskap ved å samle de arktiske nasjonene til utslippsreduksjoner i skipsfarten. Gjennom sitt lederskap i Arktisk Råd har Norge en viktig rolle i verden, sier Sigurd Enge.

I brevet ber CAA og Bellona blant annet om at det etableres en konkret nullutslippsvisjon for Arktisk skipsfart, at alle arktiske nasjoner implementerer Den internasjonale sjøfartsorganisasjonens (IMO) resolusjon som krever bruk av destillat eller renere alternativt brensel i eller nær Arktis og at det oppfordres til obligatoriske tiltak for å redusere og eliminere sot-utslipp.

CAA og Bellona ber også om at Arktisk Råd tar hensyn til urbefolkningen i Arktis, og sørger for å beskytte deres levemåte gjennom en reduksjon av sot-utslipp.

Les hele brevet her.

OM Clean Artic Alliance

Clean Arctic Alliance (CAA) er en global allianse som består av over 20 internasjonale organisasjoner. Formålet er å beskytte Arktis mot farene og risikoene ved bruk av tungolje  i regionen. Blant medlemmene er Bellona, Greenpeace, Alaska Wilderness, Clean Air Task Force, European Climate Foundation og Rådet for Grøn omstilling .

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Utslipp av sot fra skipstrafikk i Arktis fører til raskere snøsmelting.
Utslipp av sot fra skipstrafikk i Arktis fører til raskere snøsmelting.
Last ned bilde
Seniorrådgiver Sigurd Enge i Bellona.
Seniorrådgiver Sigurd Enge i Bellona.
Last ned bilde

Om oss

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Samarbeid skal gjøre ørken til blå skog17.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding

I det stille har en av Europas største naturkriser utspilt seg utenfor Norges kyst. Havbunnen langs kysten har gått fra frodig tareskog til kråkebolleørken. Nå lanserer næringsliv, frivillige og miljøvernere samarbeidsplattformen NoMaRe for å gjøre Norges ukjente ørken om til blå skog. – Sammen ønsker vi å legge til rette for en storstilt restaurering av norsk tareskog, sier lederen i Bellonas bioprogram, Joakim Hauge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye