Sot skader Arktis – utslippene må kuttes
–Utslipp fra fossil forbrenning har enn større negativ klimaeffekt i Arktis enn noen andre steder på kloden. Derfor oppfordrer vi Arktisk Råd til å styrke arbeidet med å gjennomføre utslippskutt fra skipsfart i alle arktiske farvann, sier seniorrådgiver Sigurd Enge i Bellona.
Som medlem i Clean Arctic Alliance (CAA) ber Bellona Norges ambassadør til Arktis og leder for Arktisk Råd, Morten Høglund, om å vise ledelse ved å sette nye og ambisiøse mål for å redusere utslipp av sot (også kalt black carbon) fra skipsfarten i arktiske farvann.
I et brev til Høglund skriver CAA at det er på tide at Arktisk Råd viser handling ved å starte arbeidet med en fullstendig nedtrapping av utslippene fra skipsfarten.
– Utslippene fra arktisk skipsfart har doblet seg de siste årene. Arktisk Råd har nå en mulighet til å styre mot konkrete handlinger for å redusere utslippene av sot, sier Dr Sian Prior, Lead Advisor i Clean Arctic Alliance.
Sot er en kortlivet klimagass som gjør enda større skade enn CO2 i Arktis. Utslipp av sot fører til at snø og is smelter raskere.
–Klimaendringene i Arktis er mer dramtiske enn noen andre steder på kloden. Derfor er det viktigere enn noensinne å vise lederskap ved å samle de arktiske nasjonene til utslippsreduksjoner i skipsfarten. Gjennom sitt lederskap i Arktisk Råd har Norge en viktig rolle i verden, sier Sigurd Enge.
I brevet ber CAA og Bellona blant annet om at det etableres en konkret nullutslippsvisjon for Arktisk skipsfart, at alle arktiske nasjoner implementerer Den internasjonale sjøfartsorganisasjonens (IMO) resolusjon som krever bruk av destillat eller renere alternativt brensel i eller nær Arktis og at det oppfordres til obligatoriske tiltak for å redusere og eliminere sot-utslipp.
CAA og Bellona ber også om at Arktisk Råd tar hensyn til urbefolkningen i Arktis, og sørger for å beskytte deres levemåte gjennom en reduksjon av sot-utslipp.
OM Clean Artic Alliance
Clean Arctic Alliance (CAA) er en global allianse som består av over 20 internasjonale organisasjoner. Formålet er å beskytte Arktis mot farene og risikoene ved bruk av tungolje i regionen. Blant medlemmene er Bellona, Greenpeace, Alaska Wilderness, Clean Air Task Force, European Climate Foundation og Rådet for Grøn omstilling .
Nøkkelord
Kontakter
Sigurd EngeMiljøstiftelsen Bellona
Tel:970 87 533sigurd@bellona.noBilder
Om oss
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Trump gjør EU viktigere6.11.2024 13:41:56 CET | Pressemelding
Nattens valg i USA betyr at EU må ta den globale lederrollen i klimakampen, og i betydelig større grad sikre forsvar av Europas strategiske interesser. – EU blir nå vesentlig viktigere for klima, teknologiutvikling og omstilling de neste fire årene, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Leverer ikke på klimaambisjonene7.10.2024 14:46:32 CEST | Pressemelding
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-målet, og nå kommer regjeringen i tillegg med urovekkende signaler om økt bruk av kvoter, noe Miljødirektoratet har advart mot, sier fagsjef i Bellona Christian Eriksen.
Bellona etablerer senter i Lofoten27.9.2024 12:00:00 CEST | Pressemelding
I dag lanserer Miljøstiftelsen Bellona etableringen av Senter for Marin Restaurering i Kabelvåg, Lofoten. Samtidig signeres samarbeidsavtaler tilknyttet senteret med Norrøna, UiT Norges arktiske universitet, Lofotrådet og Blue Harvest Technologies.
Bellona etablerer Senter for marin restaurering i Lofoten25.9.2024 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Bellona lanserer «Senter for marin restaurering» i Kaiveien 23, Kabelvåg, fredag 27. september klokken 13:00 - 14:30.
Styrket samarbeid for tareskogen14.8.2024 14:00:00 CEST | Pressemelding
–Det er gledelig at Nestlé Purina Petcare Europe med sitt engasjement innen marin restaurering slutter seg til samarbeidsplattformen NoMaRe. Dette innebærer en betydelig styrking av arbeidet med å realisere storskala restaurering av den norske tareskogen, sier Joakim Hauge, Global Head of Science and Strategy i Bellona.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom