Frelsesarmeen

Barnefamilier dropper måltider og familiebesøk i jula

Del

Flere enn hver tredje forelder (35 prosent) svarer at jula kommer til å bli vanskeligere i år på grunn av dårligere økonomi, og mange klarer ikke skjerme barna. Det kommer frem i en ny undersøkelse utført av Opinion for Frelsesarmeen.

ALENEFORSØRGERE: Frelsesarmeen hjelper mange barnefamilier frem mot jul, flere av de er aleneforsørgere. Her er diakonmedarbeider Belinda Andersen med en alenemor som får hjelp til jul i Sarpsborg.
ALENEFORSØRGERE: Frelsesarmeen hjelper mange barnefamilier frem mot jul, flere av de er aleneforsørgere. Her er diakonmedarbeider Belinda Andersen med en alenemor som får hjelp til jul i Sarpsborg.

– Det er trist å lese at det er så mange som svarer at julen blir vanskeligere i år og at det også vil gå utover barna. Dette samsvarer med det vi hører fra de mange tusen som nå ber oss om hjelp til jul. I hovedsak hjelp til mat, men også gaver og fellesskap, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.  

Foreldrene som svarer at jula blir vanskelig vil blant annet droppe besøk til familie og venner, hoppe over måltider og flere må be om økonomisk hjelp.  

– 43 prosent av de som svarer at jula blir vanskelig mener barna vil merke dette. Vi har lenge sett en negativ utvikling også i våre matkøer, med stadig flere barnefamilier, sier Herikstad.   

3 av 10 dropper familiebesøk 

Dette svarer barnefamiliene om hvordan jula blir annerledes:  

  • 10 prosent hopper over måltider i jula 

  • 13 prosent må spørre familie og venner om økonomisk hjelp 

  • 27 prosent vil være mindre sosiale i jula 

  • 29 prosent dropper reise til familie og venner i jula 

1 av 20 foreldre svarer at de har oppsøkt eller vil oppsøke ideelle organisasjoner for hjelp til jul – mange kommer til Frelsesarmeen.  

– At det er større behov for hjelp til jul er noe vi også merker på de rundt 70 stedene landet rundt der vi deler ut julehjelp. Mange steder deler vi ut langt mer enn i fjor. De fleste stedene må folk søke om hjelp og i søknadene oppgis det mange beintøffe personlige historier som gjør vondt å lese, sier Herikstad.  

Økonomien rakner 

Frelsesarmeen har satt ut julegrytene for 123. gang landet rundt og     har ropt varsko om at økonomien rakner for flere og flere. 

– Frelsesarmeen opplevde i fjor en rekordstor økning i våre matkøer og i hjelp til jul. Vi trodde det var ekstraordinært, vi håpte vi nådde toppen, men dessverre har køene og behovet blitt enda større i 2023. Vi opplever en nød som vi er redd for at vil bite seg fast og vare lenge, sa Elin Herikstad tidligere i desember.   

Juleundersøkelsen fra Opinion er utført for Frelsesarmeen blant et landsrepresentativt utvalg på 1005 i desember.  

Her er flere pressebilder.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

KLARER IKKE SKJERMA BARNA: Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen.
KLARER IKKE SKJERMA BARNA: Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen.
Last ned bilde
250 gryter er satt ut landet rundt.
250 gryter er satt ut landet rundt.
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Frelsesarmeen

Frelsesarmeen er en kristen kirke, bevegelse og organisasjon som arbeider i over 130 land og har til sammen 300 enheter rundt i Norge. 

Gjennom rause og inkluderende møteplasser bidrar Frelsesarmeen til sosialt engasjement, tilhørighet og tro. Dørene våre er åpne for alle barn, unge, voksne, familier og eldre.

En sentral del av arbeidet er tjenester og tilbud for mennesker som lever i fattigdom, ensomhet eller rusavhengighet, de som sitter i fengsel, er utsatt for omsorgssvikt eller er ofre for menneskehandel, og de som er psykisk syke, pårørende, arbeidsledige eller arbeidsinnvandrere.

Frelsesarmeen har vært med å utvikle FNs bærekraftsmål og er en pådriver for å nå dem.


Fakta om julegryta 

  • Frelsesarmeens innsamlingsaksjon i desember. Midlene går til mat, klær, omsorg og fellesskap for lavinntektsfamilier, personer med rusproblemer, eldre, ensomme, barn og unge gjennom hele året.
  • I 2022 var det over 200 gryter fra nord til sør i landet. Alt som samles inn lokalt, brukes lokalt. I tillegg fordeles alt som samles inn via nasjonale kanaler ut igjen lokalt.  
  • Julegryte i lomma. Du kan gi rett i gryta via VIPPS på 2309, lokalt nummer, eller via julegryta.no  
  • Bidrag som hjelper lokalt året rundt. Pengene som Frelsesarmeen samler inn brukes i det lokale sosiale arbeidet året gjennom. 
  • 16.000 dugnadstimer legges ned av frivillige, idrettslag, politikere og andre – både ansatte og medlemmer i Frelsesarmeen fantastiske ildsjeler for å vokte grytene og takke personlig for ethvert bidrag. 
  • Vi hjelper året rundt – også i jula.I fjor (2022) fikk 19.468 husstander julemat av Frelsesarmeen. En økning på 48 prosent fra året før. Frelsesarmeen delte også ut klær og over 24.000 gaver til barn og ungdom.  
  • Gryta er en lokal innsamling der midlene som samles inn brukes av Frelsesarmeen lokalt. Det samles også midler inn sentralt som blir fordelt ut på det lokale arbeidet. 
  • Frelsesarmeen er medlem av Innsamlingskontrollen og aksjonen foregår i henhold til deres krav. Gaver i julegryta går uavkortet til arbeidet.  
  • Tradisjon siden 1901. Frelsesarmeens kvinnesaksforkjemper og sosialpioner Othilie Tonning så julegryta som en løsning for å skaffe midler til det sosiale arbeidet i Oslo.  

Følg pressemeldinger fra Frelsesarmeen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frelsesarmeen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frelsesarmeen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye