Dyrebeskyttelsen Norge tar opp uetisk hundeavl i det britiske parlamentet
Tirsdag 12. desember presenterer Dyrebeskyttelsen Norge fem års arbeid i det britiske parlamentet i London.

All-party Parliamentary Dog Advisory Welfare Group (APDAWG) inviterte Dyrebeskyttelsen Norge til det britiske parlamentet for å snakke om det mangeårige arbeidet mot uetisk hundeavl. APDAWG arrangerer møte om dyrevelferd hos hund med representanter fra organisasjoner og frivillighet hvert år.
– Dette er en stor ære og en anerkjennelse av vårt arbeid, sier Eva Hustoft, fagrådgiver og dyrepleier i Dyrebeskyttelsen Norge. Hustoft har i tillegg en mastergrad i naturforvaltning fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Endre hundeavl
Et viktig tema i det britiske parlamentet på tirsdag er Høyesterettsdommen i hundeavlssaken tidligere i høst. Høyesterett ga Dyrebeskyttelsen Norge fullt medhold i at rasen cavalier king charles spaniel slik den er i dag, er for syk og innavlet til at dagens avl kan fortsette.
Høyesterettsdommen er den første i sitt slag i Norge. I dommen ble det lagt vekt på at raseavlen som i årevis har videreført arvelige lidelser og sykdommer ikke bare er uetisk, men også faktiske brudd på norsk lov. Høyesterett sa seg også enig i at avl på engelsk bulldog med en BOAS-grad 2 er ulovlig. Det vil si at hunden har kliniske pusteproblemer.
Hundeavlssaken har fått enorm oppmerksomhet fra utlandet, og svært mange følger og støtter Dyrebeskyttelsen Norges arbeid mot uetisk avl.
Fagkunnskap i hundeavl
– Dyrebeskyttelsen Norges arbeid mot uetisk avl har gjort det klinkende klart at systemene for rasehundavl både er utdaterte og fører til enorme lidelser for hundene. Vi har en forventning om at dyrevelferdsloven skal forvaltes med bakgrunn i vitenskap og ikke gamle dogmer, sier Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær.
Hustoft og Roaldset kommer til å legge vekt på blant annet fagkunnskap og forskning som grunnlag for etisk hundeavl, og god velferd og helse hos dyrene.
– Hundeavl må basere seg på fagkunnskap. Det tar fem år med høyere utdannelse å bli genetiker. Om vi virkelig ønsker å hjelpe hundene og forbedre avlen, er fagkunnskap og teknologi løsningen, legger Hustoft til.
Kontakter
Åshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Martin Aasen WrightKommunikasjonsansvarlig, Dyrebeskyttelsen Norge
Tel:95 21 11 28martin@dyrebeskyttelsen.noBilder



Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Hjertevarm TV-serie om Lisaklinikken20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Seks episoder med sterke historier om dyr og mennesker. Norges første gratis veterinærklinikk har fått sin egen TV-serie.
Informasjonskampanje om kastrering av katt og kanin19.2.2025 10:58:11 CET | Pressemelding
Tusenvis av katter og kaniner lider som følge av hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening oppfordrer til kastrering og ID-merking av katter og kaniner i forbindelse med verdens kastreringsdag 25. februar.
Iøynefallende annonse med søkelys på kastrering og ID-merking11.2.2025 09:31:23 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge har, med pro bono-hjelp fra reklamebyrået Try, laget en informasjonskampanje om kastrering og ID-merking.
Hunder på rømmen, døde sauer og ødelagte øyne21.1.2025 14:47:06 CET | Pressemelding
Nærmere tre av fire vil ha et forbud mot privat fyrverkeri. Skadeomfanget er alvorlig for både dyr og mennesker. Dyrebeskyttelsen Norge ser ingen grunn til at fyrverkeri skal være tilgjengelig for privat bruk.
Ingen 3R-senter og endring for forsøksdyrene20.12.2024 15:05:56 CET | Pressemelding
Regjeringen glemmer forsøksdyrene og lar fortsatt ansvaret for hjemløse dyr tilfalle frivilligheten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom