CARE

– Ingen trygghet, bare ulike nivåer av livsfare

Del

– Det kan ikke understrekes nok hvor mye det haster å få en våpenhvile på plass igjen. Det står om tusenvis av liv, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge.

Samtidig som folk i Gaza tvinges inn i et stadig mer overbefolket grenseområde, la USA ned veto mot våpenhvile-krav i FNs sikkerhetsråd på søndag. Det er varslet at FNs hovedforsamling samles tirsdag, i et nytt forsøk på det samme.  

– Det kan ikke understrekes nok hvor mye det haster å få en våpenhvile på plass igjen. Det står om tusenvis av liv. Alle i Gaza er i livsfare, det finnes ingen trygghet, bare ulike nivåer av livsfare, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. 

Barna dør først. Mødrene spiser sist. 

Flere enn 7700 barn og 5000 kvinner er drept i Gaza siden 7. oktober. Totalt er omkring 18000 mennesker drept. Dette ifølge lokale myndigheter. Tallene er gjengitt av OCHA.  

– Barna dør først. Treff som ikke koster en voksen livet, kan være dødelig for en liten barnekropp. Mødrene spiser sist. Matmangelen utgjør en trussel i seg selv, og vi ser at særlig mødre går sultne slik at barna skal få spise, sier Georgsen.  

WHO meldte søndag at omkring halvparten av Gazas befolkning nå sulter. Den stadige bombingen gjør det ekstremt vanskelig å få delt ut nødhjelp.  

– Hvor mange som vil dø dersom bombingen nå ikke stanser, er nesten umulig å tenke på. Mer hjelp må få komme inn. Og dersom det skal være mulig å sikre at den faktisk kommer frem, og deles ut på en rettferdig måte, må det være mulig for oss og andre hjelpeorganisasjoner å jobbe. Det er nesten umulig å få gjort noe som helst i Gaza nå, sier Georgsen.  

Bor under plastduker 

CARE har jobbet i Gaza siden 1948, de siste årene blant annet med helse, støtte til kvinnelige gründere og matproduksjon. Da krigen mellom Hamas og Israel brøt ut, gikk arbeidet over i nødhjelp.  

– Vi har klart å distribuere vann, tepper, hygieneartikler og medisinsk utstyr i noen grad, men det blir en dråpe i havet. Forrige uke var det allerede en katastrofal situasjon, og nå er det enda verre, sier Hiba Tibi som leder CAREs respons i Gaza.  

Hun peker særlig på de stadige evakueringsordrene, som følge av at Israel utvider de mest intensive angrepen også sør i Gaza.  

– De første som evakuerte til Rafah, som noen av CAREs ansatte, klarte å finne en eller annen form for innkvartering, enten i FN-skoler eller hos lokale familier. Kollegaene mine forteller at det nå er som en elv av nyankomne som ikke finner tak over hodet. Folk bor i improviserte telt, og under plastduker spent opp mellom trestolper, sier Tibi. 

Med vinteren i anmarsj, er det temperaturer nå nede i om lag 10 grader om natten i Rafah. 

– Folk sulter, sykdommer sprer seg, og bombene faller. Det er knapt et tre igjen sør i Gaza, fordi folk har hugget dem ned, slik at de kan tenne bål for å varme seg og lage mat. Folk dro fra hjemmene sine i det de sto og gikk i, sier Tibi.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge
Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge
Last ned bilde
Hiba Tibi, fungerende regionsdirektør for Midtøsten og Nord-Afrika i CARE
Hiba Tibi, fungerende regionsdirektør for Midtøsten og Nord-Afrika i CARE
Last ned bilde

Om CARE

CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og har vært til stede i Gaza og på Vestbredden siden 1948. Arbeidet her har som mål å dekke grunnleggende matbehov, tilrettelegge for jordbruk, styrke kvinners stilling og forbedre helseprogrammer. De siste ukene har CARE respondert med nødhjelp i Gaza basert på interne lagre, og står også klar for å bidra med nødhjelp fra Egypt.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye