Nærings- og fiskeridepartementet

Norge har inngått fiskeriavtale med EU for 2024

Del

Norge og EU er enige om bilaterale fiskeriavtaler for 2024 for Nordsjøen, Skagerrak og i tillegg til naboskapsavtalen om svenske fartøys fiske i norsk sone.

Den bilaterale avtalen med EU ble undertegnet i dag 8. desember. Dette innebærer at Norge og EU er enige om kvotebytte og gjensidig adgang til å fiske i hverandres soner. Kvotebyttet har lange tradisjoner, men har de siste årene vært mer krevende enn før, siden norske fartøy tradisjonelt har fisket på kvoter som nå befinner seg i britisk sone.

- Det er bra at vi nå er enige med EU om disse avtalene. Vi har hatt en god tone i forhandlingene og resultatet er balansert. Å få på plass avtaler med de vi deler bestander med, i god tid før jul, er en prioritert oppgave for regjeringen, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Med kvotebytte på plass betyr det at norske fiskere kan fiske på kvotene Norge har byttet til seg ved Grønland, blant annet reker, blåkveite og uer, og i EU-sonen, som kolmule.

EU har på sin side byttet til seg en torskekvote i Barentshavet på 9 981 tonn.

- Med disse avtalene på plass har norske fiskere forutsigbarhet, og mulighet til å fiske kvotene som ligger i avtalene når det er rasjonelt og økonomisk. Det var viktig for begge parter å nå få dette på plass og jeg er svært fornøyd med det, sier Myrseth.

Norge og EU er også enige om forvaltningen av bestander i Skagerrak, i tillegg til fastsettelse av kvoter i tråd med den såkalte naboskapsavtalen med Sverige. 

Kontakter

Om oss

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye