Kortfattet kostholdsveiledning kan gi betydelig helsegevinst
Forskere ved Diakonhjemmet sykehus har tatt initiativet til en stor internasjonal studie for å bedre hjertehelsen for pasienter med inflammatorisk leddsykdom. Effekten av kortfattet kostholdsveiledning sammenlignes med individuelt tilpasset veiledning på endringer i kosthold, kolesterol og karbonavtrykk.
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Sollerud skal ta doktoravhandling på studien. Den ledes av Anne Grete Semb, hjertespesialist og seniorforsker ved den Forebyggende Hjerte-Revma klinikken på Diakonhjemmet sykehus i Oslo.
Hjerte- og karsykdommer gir høy dødsrisiko
Hjerte- og karsykdommer er den hyppigste dødsårsaken globalt. Personer med inflammatorisk leddsykdom, som Revmatoid artritt (leddgikt), Ankyloserende spondylitt (Bekhterev) og Psoriasis artritt, har betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdom.
– Den viktigste risikofaktoren ved hjerte- og karsykdommer er kolesterol, og det første anbefalte trinnet i kolesterolsenkende forebygging er råd om hjertevennlig kosthold, tradisjonelt gitt av kliniske ernæringsfysiologer. Man har ikke ressurser til å henvise alle som trenger råd om hjertevennlig kosthold til slik veiledning hos klinisk ernæringsfysiolog og dr. Semb har derfor utviklet en kortfattet informasjon om hjertevennlig kosthold, forteller daglig leder ved prosjektet, Eli Sollerud.
Fire vs. 60 minutter veiledning
I en pilotstudie fant forskerne at effekten av 4-minutters kortfattet informasjon, gitt av lege, var sammenliknbar på endring i til mer hjertevennlig kosthold og forbedring av kolesterol med en 60-minutters individuell informasjon gitt av ernæringsfysiolog. Nå utvider de studien til en stor, internasjonal randomisert kontrollert studie (RCT), med pasienter fra Norge og Sverige.
Fire minutter veiledning kan gi god effekt
– Vi vil undersøke om kortfattet informasjon om hjertevennlig kosthold gitt av helsepersonell som leger og sykepleiere kan føre til like endringer i kosthold og kolesterol som den mer tidkrevende, individuelt tilpassede veiledningen, gitt av ernæringsfysiologer. Vi håper å øke fokuset på viktig forebygging, og resultater fra denne studien kan legge til rette for at kostholdsveiledning blir en del av standard behandling for pasienter med økt risiko for hjerte- og karsykdom, forklarer Sollerud.
Karbonavtrykk
Studien vil også vurdere karbonavtrykket av de to veiledningsmetodene, med mål om å redusere miljøpåvirkningen av helsetjenester.
– En effektiv kort hjertevennlig kostveiledning kan gi helsefordeler, men også redusere det generelle karbonavtrykket ved å minske behovet for mer ressurskrevende helsetjenester, sier Lena Bugge Nordberg, en av prosjektmedarbeiderne.
"DiettStudien" er nylig tildelt 50 000 kr fra Stiftelsen Norsk Revmatikerforbund og Jan A. Pahles legat. Studien er også støttet av Norges forskningsråd og Olav Thon's stifelse gjennom forskningssenteret REMEDY.
For mer informasjon, kontakt Eli Sollerud eller Anne Grete Semb ved Diakonhjemmet sykehus
Kontakter
Kathrine DanoloffKommunikasjonsrådgiverNasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) REMEDY - Forskningssenter for behandling innen revmatologi og muskelskjelettsykdommer
Tel:90057192kathrine.daniloff@diakonsyk.noBilder
Om Diakonhjemmet
- Det norske Diakonhjem er en ideell stiftelse innenfor Den norske kirke – stiftet i 1890.
- Diakonhjemmet eier, driver og utvikler tjenester innenfor helse, omsorg og utdanning.
- Stiftelsen eier: Diakonhjemmet Sykehus. VID vitenskapelige høgskole (56,4 %). Diakonhjemmet Sykehusapotek. Diakonhjemmet Omsorg AS. Fagskolen Diakonova AS (50,1%)
- Diakonhjemmet er en ideell stiftelse. Det betyr at det ikke tas utbytte fra våre aksjeselskap, men overskudd i virksomhetene skal pløyes tilbake for å utvikle nye tilbud og tjenester.
Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet
AF Gruppen blir totalentreprenør for Campus Diakonhjemmet14.11.2024 12:16:04 CET | Pressemelding
Diakonhjemmet har signert avtale om totalentreprise for Campus Diakonhjemmet med AF Gruppen.
Biologiske medisiner øker risiko for alvorlige infeksjoner2.10.2024 10:19:14 CEST | Pressemelding
En ny doktorgrad fra Diakonhjemmet sykehus viser at personer med betennelsessykdommer i ledd, som behandles med biologiske legemidler, har dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner.
Folkeuniversitetets Fagskole får nye eiere29.9.2024 10:04:04 CEST | Pressemelding
En utdanningsinstitusjon med en lang historie får nye eiere etter at Fagskolen Diakonova Holding AS har kjøpt Folkeuniversitetets Fagskole AS. Oppkjøpet skal bidra til å styrke fagmiljøene.
Forskning på revmatisk sykdom: Gir individuell dosering bedre behandling for flere?20.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
I dag får alle pasienter med revmatoid artritt (leddgikt) samme dose av biologiske legemidler. Nå undersøker forskerne om individuell tilpasset dose gjør at flere skal få bedre effekt av medisinene.
Kari-Jussie Lønning blir ny sykehusdirektør ved Diakonhjemmet19.9.2024 09:45:35 CEST | Pressemelding
Kari-Jussie Lønning (55) er ansatt som ny administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus. Hun kommer fra stillingen som administrerende direktør ved Modum Bad.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom