LO

Norsk luftfart trenger norske eiere

Del

Norsk Flygerforbund mener at salget av Widerøe kan få betydning for norske arbeidsplasser, det robuste trepartssamarbeidet og utviklingen av norsk luftfart.

Siden det i sommer ble klart at Norwegian ville kjøpe Widerøe, har Konkurransetilsynet behandlet det mulige oppkjøpet.

Det skaper stor usikkerhet at Konkurransetilsynet signaliserer at de vil stoppe oppkjøpet, sier leder i Widerøes Flygerforening Sindre Haanshuus.

- Vi registrerer at Widerøe uansett er til salgs, det kan vi ikke gjøre noe med. Men en norsk industriell aktør er helt klart å foretrekke.

- Så vidt vi vet finnes det i dag ingen alternativer som holder Widerøe på norske hender. Det sannsynlige alternativet da er et utenlandsk oppkjøpfond med kortsiktige interesser. Widerøe må gjøre store investeringer i en aldrende flyflåte for å opprettholde dagens tilbud, og det er usikkert om en ikke-industriell eier er like villig til å ta en slik risiko. Dette setter arbeidsplassene, flytilbudet og beredskapen i distriktene i fare. Et nei fra Konkurransetilsynet vil svekke konkurransen betydelig mer enn et ja, sier Haanshuus.

- Vi ser at både ferger, busselskaper og luftambulanse selges ut av Norge. Om Widerøe også skulle havne på utenlandske hender, frykter vi konsekvensene for ansatte, flypassasjerer og samfunnet generelt, mener leder i Norsk Flygerforbund Aleksander Wasland. 

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier det generelt er viktig for LO med norsk, langsiktig eierskap.

- Og det er spesielt viktig for Widerøe og alle folkene langs kysten som er avhengige av kortbanestrukturen, å ha en eier som forstår norsk luftfart, med de spesielle lys, fjell og vær-forholdene i langs kysten og i nord, sier Hessen Følsvik.

- Det er også viktig å ha en eier som forstår viktigheten av at partene i arbeidslivet samarbeider. Det er selve gullet i den norske modellen og sørger høy produktivitet og anstendige lønns- og arbeidsvilkår, avslutter Følsvik

MEDIEKONTAKT:
Simen Follesø Røiseland kommunikasjonsrådgiver tel.: 45690857
Aleksander Wasland, Forbundsleder, tel.: 90186451
Sindre Haanshuus, leder Widerøes Flygerforening, tel.: 95735373

Følg pressemeldinger fra LO

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra LO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra LO

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye