NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Tok kampen mot rasisme på arbeidsplassen – nå er hun årets bioingeniør

Del

Har turt å stille de vanskelige spørsmålene: - Helsepersonell skal føle seg trygge på jobb, sier prisvinneren.

Årets bioingeniør 2023: Jessica Stenholm er ledende fagbioingeniør og verneombud ved Lovisenberg diakonale sykehus.
Årets bioingeniør 2023: Jessica Stenholm er ledende fagbioingeniør og verneombud ved Lovisenberg diakonale sykehus. Foto: Heidi Strand/Bioingeniøren

- Det betyr mye å få denne prisen. Det viktigste er at det vil bidra til å sette et enda større søkelys på et viktig tema som angår mange, sier Stenholm.

Har ansvarliggjort pasientene
Stenholm har jobbet som bioingeniør i en årrekke, og har i likhet med mange av sine kollegaer med minoritetsbakgrunn møtt på rasisme i møte med pasienter. Med støtte fra ledelsen på Lovisenberg diakonale sykehus, har hun sammen med lokale tillitsvalgte satt søkelys på hvordan kollegaene kan møte og håndtere rasistiske kommentarer og fordommer på jobb.

Det har resultert i at sykehuset har endret praksis: Nå får pasienter som nekter å motta helsehjelp beskjed om at de har rett til å si nei til helsehjelpen, men det vil bli journalført at de har nektet på rasistisk grunnlag.

- Det har vært viktig å ansvarliggjøre pasientene, påpeker hun.

Angår hele helsesektoren
- Dette er et kontinuerlig arbeid, og et tema vi er nødt til å jobbe videre med framover. Dette angår alle helsefagprofesjoner over hele landet. Det er derfor viktig å jobbe for at ansatte i helse føler at de har egen arbeidsgiver i ryggen, kjennskap til sine rettigheter og er utstyrt med verktøy til å håndtere situasjoner som oppstår, sier hun.

Hun har møtt stor interesse fra ansatte på andre sykehus i landet: - Jeg har vært mye rundt, hold foredrag og delt resultater fra vårt arbeid. Håpet er at flere sykehus og foretak tar tak i problemstillingen, og systematiserer sitt arbeid mot rasisme i helsevesenet. 

En faglig rollemodell
Prisen som årets bioingeniør ble etablert i 2020, og deles ut av NITO Bioingeniørfaglig institutt (NITO BFI). Prisen deles ut årlig, og formålet med prisen er å anerkjenne enkeltpersoner som er inspirerende faglige rollemodeller for unge bioingeniører.

Kaja Marienborg, fagstyreleder i NITO BFI, forklarer at prisen er ment å løfte frem og synliggjøre en bioingeniør som har utmerket seg som en fremragende ambassadør for bioingeniørfaget.

- Vi har hatt mange gode kandidater til årets pris, men Stenholm har bragt et viktig tema fram i lyset. Hun er også den av kandidatene som ble nominert flest ganger og framheves som både modig og engasjert. Årets bioingeniør har turt å stille de vanskelige spørsmålene, sier Marienborg.

Bidratt til en tryggere og bedre arbeidshverdag
I begrunnelsen for utdelingen er det lagt særlig vekt på Stenholms viktige arbeid med bevisstgjøring og håndtering av rasisme på arbeidsplassen.

- Rasisme mot helsearbeidere er et underkommunisert problem, og i sitt arbeid har årets prisvinner bidratt til kunnskap om juridiske grenseoppganger og beskrevet arbeidsmetoder som gjør at bioingeniører og andre helsearbeidere er i bedre stand til å møte og håndtere rasisme i sin arbeidssituasjon.

- Stenholm og hennes arbeidsgiver har satt en god standard for hvordan man kan jobbe systematisk med denne problematikken, og jeg håper at ledere på alle nivåer i hele sykehus-Norge vil prioritere å sette diskriminering fra pasienter høyt på sin dagsorden.

- På vegne av NITO BFI og fagstyret vil jeg gratulere Jessica Stenholm med tittelen årets bioingeniør 2023, avslutter Marienborg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Jessica Stenholm, årets bioingeniør 2023
Jessica Stenholm, årets bioingeniør 2023
Last ned bilde
Kaja Marienborg, fagstyreleder NITO Bioingeniørfaglig institutt
Kaja Marienborg, fagstyreleder NITO Bioingeniørfaglig institutt
Last ned bilde

Om NITO

NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 100.000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye