UiT Norges arktiske universitet

Utvikler potensiell vaksine mot antibiotikaresistent sykehusbakterie

Del

Forskere fra UiT Norges arktiske universitet og tyske Ludwig Maximillians University har funnet en ny og innovativ måte å lage vaksine mot kraftig antibiotikaresistent sykehusbakterie.

Kvinne jobber på laboratorium
Theresa Wagner har studert enterokokker og antibiotikaresistens i flere år. Her er hun fotografert i forbindelse med et annet forskningsprosjekt på enterokokker. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT Norges arktiske universitet

Å lage nye vaksiner er en av flere mulige strategier i kampen mot antibiotikaresistente bakterier, i tillegg til at vi både må bruke mindre antibiotika og bruke dem smartere. 

Motstår «siste skanse»-antibiotika 

En av de bakteriene som vi ennå ikke har vaksiner mot er Enterococcus faecium. Den er ofte motstandsdyktig mot mange vanlige antibiotika, inkludert en type reserve-antibiotika, eller «siste-skanse» antibiotika, som heter Vankomycin. 

Pasienter som er innlagt på sykehus har ofte et dårligere immunforsvar og er spesielt utsatte for infeksjoner med denne bakterien. Dessuten gjør antibiotikaresistens at vi stadig oftere ikke lengre har effektive medisiner for å hjelpe pasientene i kampen mot denne bakterien. 

Enkel å produsere 

Nå har imidlertid forskere fra UiT Norges arktiske universitet og Ludwig Maximillians University i Tyskland funnet ut hvordan vi kan lage en enterokokk-vaksine som er relativt enkel å produsere. 

Å ha tilgang til en slik vaksine mot antibiotikaresistente enterokokker vil være et viktig skritt i kampen mot antibiotikaresistens. 

Stikkordet er membranvesikler. Det er små kuler som bakteriene skiller ut fra celleveggen, og de har noen fascinerende egenskaper. De er egentlig miniversjoner av bakteriene som skiller dem ut, og de har noen store fordeler som gjør dem til mulige kandidater til en vaksine som kan frigjøres naturlig i kroppen. 

Vesiklene inneholder nemlig både immunstimulerende proteiner, DNA og fettstoffer. De er også veldig stabile, og de har ingen smittsomme egenskaper. Dermed kan de heller ikke gjøre oss syke. 

UiT-forskerne har tidligere påvist hvordan vi kan isolere og ta vare på disse vesiklene, og nå har de altså funnet et nytt og viktig bruksområde for dem. 

Kraftig immunboost 

«Vi testet disse vesiklene på kaniner, og det førte til at immunsystemet til kaninene fikk en kraftig boost. Det serumet kaninene produserte testet vi så med stort hell på ulike stammer av enterokokker. Det tok til og med livet av enterokokker som er resistente mot en rekke typer antibiotika, også Vankomycinresistente bakterier», sier Theresa Wagner, forsker ved Institutt for medisinsk biologi ved UiT.  

«Enterokokker er veldig tilpasningsdyktige og blir lett resistente mot nye antibiotika. Derfor er det viktig å finne alternative strategier for å bekjempe disse viktige antibiotikaresistente sykehusbakteriene», sier professor Kristin Hegstad ved Institutt for medisinsk biologi og medforfatter av den nye studien. 

Studien Enterococcal Membrane Vesicles as Vaccine Candidates er finansiert av Helse Nord og Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens (NORM) ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Forskningen ble utført ved UiTs forskningssatsing i kampen mot antibiotikaresistens, CANS - Senter for nye antibakterielle strategier. CANS er finansiert av UiT og Tromsø forskningsstiftelse (TFS).

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kvinne smiler til kamera i laboratoriemiljø
«Enterokokker er veldig tilpasningsdyktige og blir lett resistente mot nye antibiotika derfor er det viktig å finne alternative strategier for å bekjempe disse viktige antibiotikaresistente sykehusbakteriene.» Det forklarer Kristin Hegstad som er professor ved UiT og medforfatter på den nye studien.
Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT Norges arktiske universitet
Last ned bilde
Mikroskopbilde av bakterier.
Enterokokker. Disse runde bakteriekulene er ansvarlig for mange stygge infeksjoner på sykehus over hele verden, men det viser seg at de faktisk lager forsvarsvåpen mot seg selv.
Foto: Theresa Wagner, UiT Norges arktiske universitet
Last ned bilde
Mikroskopbilde av membranvesikler.
Membranvesiklene som bakteriene skiller ut fra celleveggen inneholder proteiner som kan gi immunsystemet vårt en kjempeboost mot enterokokker.
Foto: Theresa Wagner, UiT Norges arktiske universitet
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye