Mer norsk julemat i år
Nesten all julematen vil i år være produsert av norske bønder, viser tall fra Landbruksdirektoratet.
![Adm.dir. Jørn Rolfsen i Landbruksdirektoratet viser frem et fristende bord med norsk ost og skinke.](/data/images/public/17848410/18029459/4a74d538-2a71-48a9-a890-b2bafdd9591b-w_720.jpg)
Det blir ikke jul uten ribbe, pinnekjøtt, poteter og tilbehør. I år vil nesten all tradisjonell julemat være produsert av norske bønder.
- Til tross for et krevende år i jordbruket med både tørke og flom, ser det ut til at det blir nok norsk julemat til å mette alle denne julen. Dermed blir det lite import av julemat, sier administrerende direktør Jørn Rolfsen i Landbruksdirektoratet
Milliardsalg
Anslag fra Virke viser at nordmenn vil handle mat og drikke for 30 milliarder kroner i desember. Omsetningen av mat og drikke øker med 20 prosent i julemåneden og det er god grunn til å anta at mye av økningen skyldes økt salg av julemat. Hver enkelt av oss bruker nesten 6 000 kroner på mat og drikke i desember.
Nok kjøtt
Enten du foretrekker ribbe eller pinnekjøtt så er det nok på lager, viser ferske tall fra Landbruksdirektoratet.
− Det er rikelig med ribbe på lager. Lagrene med svinekjøtt er på mer enn 3 800 tonn, så det burde være rikelig til både ribbe og medisterkaker, forsikrer Jørn Rolfsen hos Landbruksdirektoratet. For de av oss som foretrekker pinnekjøtt, er det heller ingen grunn til uro for tomme tallerkener på juleaften.
− Selv om det har blitt slaktet noe mindre lam i år enn i fjor, melder Nortura om at de har produsert pinnekjøtt i henhold til bestillingene fra kundene. Det bør derfor være nok pinnekjøtt til å dekke markedet og dermed julemiddagen i de tusen hjem, sier Rolfsen.
Lite import i år
Norge har kvoter på import av ribbe i desember, både fra EU og fra Storbritannia. Disse kvotene ble fullt utnyttet i fjor, men i år ser det ut til at det vil bli importert mindre ribbe på disse kvotene. Mangel på ribbe har også tidligere år gitt tollnedsettelse i perioden frem mot jul, noe som heller ikke ser ut til å bli aktuelt i år. Dette betyr at årets juleribbe nesten garantert er produsert i Norge.
Prognosene til Nortura viser en forventet nedgang på rundt seks prosent i produksjonen av lam i 2023. Samtidig har også salget av lam gått noe ned i år, og det er nå er nærmere 360 tonn sau og 26 tonn lam på reguleringslager. Tilbehøret er også trygt høstet og på kjølelager.
Norske julegrønnsaker
Julemiddagen er ikke komplett uten poteter, surkål og kålrabistappe. Alt sammen i hovedsak produsert av norske bønder. Det meldes nå om økende salg av typiske julegrønnsaker.
Kålrabistappe setter farge på juletallerkenen. Landbruksdirektoratet har fått melding om at tilgangen er god og omsetningen økende. Hodekål til surkålen er det også nok av.
Potetdyrkerne har hatt utfordringer med været. Men det er håp om nok norske mandelpoteter til jul. Rosenkål til julemiddagen er det også på lager.
Norske julekaker
Når millioner av kakebokser skal fylles med sju slag går det med enorme mengder mel, smør, egg og fløte. I år er så godt som alt produsert av norske bønder. Siden fjoråret ga ny rekord for norsk mel, er hele ni av ti melposer til årets bakst laget av norsk korn. For egg, fløte og smør er det tett på heilnorsk.
Helnorsk akevitt
Juleakevitt er populært tilbehør til kraftig julemat. Og ingen juleskål uten norske bønder.
Råvaren i norsk akevitt er poteter, og alle våre norske akevitter er basert på dette. Mye av potetene som ikke kan selges i butikk grunnet avvikende størrelser eller lignende havner i akevittproduksjonen.
Velger man norsk akevitt, er det faktisk lovpålagt at den skal være laget av norske råvarer. Norsk akevitt er en beskyttet tittel tilknyttet EU-regelverk. For å kunne kalles for norsk akevitt innebærer det at basebrennevinet må være laget av minimum 95 prosent norske poteter.
God jul
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakten er betjent hverdager mellom kl. 08.00-15:45
Tel:400 21 171presse@ldir.noOm oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Hogst og tømmerpriser fortsetter å stige9.7.2024 12:06:55 CEST | Pressemelding
Innmålt volum etter første halvår viser at avvirkninga så langt i år er på 6,4 millioner kubikkmeter, og det er 0,4 millioner kubikkmeter høyere enn ved samme tidspunkt i 2023. Prisene fortsetter å stige både for massevirke og sagtømmer.
Utvider overgangsordning for toll til bakepotet og industripotet2.7.2024 08:54:58 CEST | Pressemelding
Fra 1. september 2024 gjøres ordinær prosenttoll gjeldende for potet. Det vil ta noe tid å dekke markedet med norsk potet, spesielt for bakepotet og industripotet. I en periode vil det derfor være særskilt tollavgiftsnedsettelser for disse.
Høy risiko for utbrudd av stor granbarkbille19.6.2024 17:09:52 CEST | Pressemelding
I 2023 var det svært høye fangstverdier av granbarkbille. Under billenes fluktperiode i mai 2024 var det varmt og tørt i sør-Norge. Denne kombinasjonen gir høy risiko for utbrudd i deler av sør- og østlandet.
Rekordlav nydyrking av jord – det dyrkes også mindre i myr17.6.2024 10:28:25 CEST | Pressemelding
Ikke siden KOSTRA-rapporteringen startet i 2005 har det vært godkjent så lite areal for nydyrking som i 2023. Også dyrking av myr går kraftig ned.
Prosenttoll på import av potet fra september30.5.2024 11:30:25 CEST | Pressemelding
Settepotene er nå i jorda over store deler av landet. Regjeringen vil fra denne sesongen styrke konkurranseevnen for norske poteter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom