Brannsikker jul
Det nærmer seg høytid med julefeiring, sosialt samvær, innekos og hygge med levende lys og fyr i peisen. Samtidig er det slik at vintermånedene desember og januar topper statistikken over antall boligbranner og per 7. januar 2023 har dessverre 26 mennesker omkommet i brann.
Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at brannvesenet har rykket ut til over 1500 boligbranner så langt i år.
– Når vinteren kommer øker vår adferd potensialet for brann og vi er nå inne i høysesongen for boligbranner, advarer administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.
Han ber nå alle landets husstander om å sette brannsikkerheten høyt på dagsordenen i ukene fremover, både før og under og etter feiringen av jul og nyttår.
– Det aller viktigste rådet er å være våken og til stede når du bruker levende lys, lager mat og bruker elektriske apparater som tørketrommel og vaskemaskin. Særlig er bruk av levende lys og røyking risikofaktorer og vi anbefaler å bruke LED «stearinlys» og ha et stort glass med vann stående der man røyker. Fungerende røykvarslere er en selvfølge sammen med at du har slokkeutstyr og vet hvordan du skal bruke det, sier Søtorp.
Feil bruk av elektrisk utstyr og utstrakt bruk av skjøteledninger er typiske brannfeller vi må unngå.
– Når du skal ta i bruk julebelysningen er det viktig å være oppmerksom. Sjekk at det ikke er skade på ledninger, misfarging på elektriske artikler, lys, støpsler og kontakter. Finner du feil så så må du ikke ta artikkelen i bruk, anbefaler Søtorp.
Det har blitt vanlig med fine juledekorasjoner med lys, men brennbart materiale og levende lys er en farlig kombinasjon.
– Mose, kvister og kongler tar fort fyr og brenner godt og må ikke brukes sammen med levende lys. Vi anbefaler vi LED-lys i slike dekorasjoner, sier Søtorp, som påpeker at uforsiktig bruk av levende lys og glemte kokeplater ved matlaging på komfyren er samlet sett årsak til svært mange utrykninger fra brannvesenet og mange branntilløp.
– Regel nummer en er derfor å aldri gå fra levende lys. Den som tenner lyset, bør også ta ansvar for å slokke det. Lysene må dessuten plasseres i lysestaker av ubrennbart materiale og stå på ubrennbart underlag, med god avstand til gardiner og annet brannbart, understreker Søtorp.
Kilde: Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for de siste fem årene viser at det brenner mer i desember og januar enn ellers i året. Det brenner mer i bygninger og er flere branntilløp knyttet til komfyr i desember enn gjennomsnittet.
Nøkkelord
Kontakter
Rolf SøtorpAdministrerende direktørBrannvernforeningen
Pressekontakt
Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen
– Folk flest tar ikke brann på alvor18.9.2024 11:29:00 CEST | Pressemelding
Ifølge en fersk undersøkelse har kun 23 prosent gjennomført en brannøvelse der de bor. Det er svært lave tall. Derfor inviteres alle til å delta på Nasjonal brannøvelse denne høsten.
17 personer omkom i brann første halvår1.7.2024 12:09:16 CEST | Pressemelding
Så langt i år har 17 personer omkommet i brann. Av disse har det vært 12 menn og 5 kvinner. Den langsiktige tendensen er at stadig færre omkommer i branner her til lands. Kilde: DSB pr. 1.7.2024
Slik får du en brannsikker sommerferie1.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Enten du planlegger å tilbringe sommeren på campingplass, i båt, på hytta eller ved grillen i egen hage, kan enkle forholdsregler bidra til å unngå brann og gjøre ferien tryggere.
Trygg sankthansfeiring21.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Brannvernforeningen advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiringen av sankthans.
Endringer i godkjenningsordning for varme arbeider17.6.2024 10:59:48 CEST | Pressemelding
Forsikringsbransjen har siden 1989 hatt brannvern ved utførelse av varme arbeider som en sentral del av sine sikkerhetsforskrifter. Med innføringen av kompetansekravet og godkjenningsbeviset i 2001, har målet alltid vært å redusere antall branner forårsaket av varme arbeider. Etter en grundig gjennomgang av ordningen og tilbakemeldinger fra byggenæringen, er det besluttet å gjennomføre en betydelig revisjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom