Norsk Tekstilgjenvinning

Den Italienske ambassadøren besøkte Norsk Tekstilgjenvinning

Del

Skandinavias første sirkulære og mekaniske gjenvinningsanlegg settes opp i rekordfart i Sandefjord. Anlegget ble fraktet til Norge fra Prato utenfor Firenze i oktober, og denne uken fikk Den Italienske ambassadøren en omvisning på anlegget som vil være operativt allerede allerede før jul. 

Visepresident i Det italienske grønne fiberrådet, Marco Benedetti (fra høyre), viser frem anlegget som nylig har ankommet fra Prato for de fremmøtte. Daglig leder i Norsk Tekstilgjenvinning Pål Erik Haraldsen (nr to fra Høyre), Ambassadør Stefano Nicoletti, Fylkesordfører Anne Strømøy, Leder for bærekraft i Virke Tord Dale og Styreleder i Norsk Tekstilgjenvinning Magnus Gudim,
Visepresident i Det italienske grønne fiberrådet, Marco Benedetti (fra høyre), viser frem anlegget som nylig har ankommet fra Prato for de fremmøtte. Daglig leder i Norsk Tekstilgjenvinning Pål Erik Haraldsen (nr to fra Høyre), Ambassadør Stefano Nicoletti, Fylkesordfører Anne Strømøy, Leder for bærekraft i Virke Tord Dale og Styreleder i Norsk Tekstilgjenvinning Magnus Gudim, Norsk Tekstilgjenvinning

I anledning besøket til Den italienske ambassadøren Stefano Nicoletti bestemte like greit daglig leder i Norsk Tekstilgjenvinning Pål Erik Haraldsen seg for å slå på stortromma. Han inviterte både venner av Norsk Tekstilgjenvinning, investorer og ikke minst fylkesordfører i Vestfold Anne Strømøy (H) til omvisningen.

– Det er ikke hver dag en ambassadør tar turen til en norsk virksomhet på denne måten. Ettersom han både hadde bedt om en omvisning og en kort introduksjon til norsk tekstilindustri, var det naturlig å hente inn en gjeng med fine folk, sier Haraldsen som hadde invitert til presentasjoner og omvisning. 

Jobber som betyr noe

En av de som holdt en innledning var fylkesordføreren Anne Strømøy. Hun understreket dobbeltbetydningen av å sette opp et anlegg som dette i Sandefjord.

– Dette er jobber som betyr noe. På den ene siden er tekstilindustrien i vekst, og det at den får ytterligere fotfeste i Sandefjord er svært gledelig. På den andre siden er dette i ferd med å bli en fremtidsrettet industri, og alt som tar skritt i bærekraftig retning er attraktive arbeidsplasser for yngre generasjoner. Jeg tror og håper dette er begynnelsen på noe veldig spennende!

Også leder for bærekraft i hovedorganisasjonen Virke, Tord Dale, og visepresident i Det italienske grønne fiberrådet, Marco Benedetti holdt innlegg før selve omvisningen.

Det er for øyeblikket en rekke italienske installatører på anlegget i Sandefjord, og anlegget vil være klart  rett før jul. Fagarbeiderne fra den italienske leverandøren er svært viktige for Sandefjord-selskapet, og de var nok avgjørende for at ambassadøren tok turen, tror Haraldsen.

– Alle involverte vet at de er med på noe historisk for norsk tekstilindustri, og det mest imponerende med det vi driver med er nok det høye tempoet vårt. Den siste finansieringen var på plass i juli, og nå er vi straks i drift. Det hadde ikke gått uten alle de italienske arbeiderne og det norske selskapet Steco Miljø AS, som er vår tekniske leverandør. For en gjeng!

Imponert ambassadør

Hovedpersonen selv, ambassadør Stefano Nicoletti, var imponert og synes det var flott å oppdage at en del av italiensk industri har funnet veien til Sandefjord.

– Jeg er glad for å konstatere at italiensk kompetanse bidrar til å skape det første tekstilgjenvinningsanlegget i Norge. Dette er nok et eksempel på vellykket bilateralt samarbeid som kan styrke fellesinnsatsen mot et bærekraftig samfunn også innen tekstilindustrien.

Nicoletti  ser med stor interesse på mulighetene et samspill mellom næringsliv, myndigheter og forskningsmiljøene gir for å utvikle og fremme klimavennlige teknologier.

– Dette tekstilgjenvinningsanlegget bruker siste generasjons italienske maskiner, og markerer en viktig milepæl i det økonomiske forholdet mellom Italia og Norge, to land hvis bilateral handel stadig øker og viser lovende utsikter.

Kontakter

Bilder

Visepresident Marco Benedetti gir omvisning i anlegget og forklarer.
Visepresident Marco Benedetti gir omvisning i anlegget og forklarer.
Last ned bilde
Ambassadør Stefano Nicoletti. I forgrunnen gjenvunnet fiber, som vil bli produsert på anlegget. Dette vil kunne bli brukt til å spinne tråd til nye tekstiler.
Ambassadør Stefano Nicoletti. I forgrunnen gjenvunnet fiber, som vil bli produsert på anlegget. Dette vil kunne bli brukt til å spinne tråd til nye tekstiler.
Norsk Tekstilgjenvinning
Last ned bilde
Fylkesordfører Anne Strømøy. I forgrunnen tekstilfiber, før og etter gjenvinning. Dette vil kunne bli brukt til å spinne tråd, som igjen brukes til å lage nye tekstiler.
Fylkesordfører Anne Strømøy. I forgrunnen tekstilfiber, før og etter gjenvinning. Dette vil kunne bli brukt til å spinne tråd, som igjen brukes til å lage nye tekstiler.
Norsk Tekstilgjenvinning
Last ned bilde

Om Norsk Tekstilgjenvinning AS

Norsk Tekstilgjenvinning er et norsk selskap med ekspertise på innsamling og gjenvinning av tekstiler. Vi sørger for økt gjenbruk og materialgjenvinning av brukte tekstiler fra helse- og hotellnæringen i Norge.

NTG ble stiftet som HWReuse! i 2021, basert på et sideprosjekt fra Health Workers AS. Health Workers leverer klær til helsenæringen, og ønsket å gjøre noe med mengdene tekstilavfall som skapes i næringen. Gjennom HWReuse! startet vi med reparasjon, gjenbruk og redesign av brukte helseklær og tekstiler. 

​Ettersom prosjektet HWReuse! utviklet seg ble det klart at dette ikke er nok. Vi fikk fremdeles for mange tekstiler som ikke egner seg for gjenbruk, slik som ødelagte, flekkete eller slitte tekstiler. Vi utforsket derfor ulike aktuelle teknologier for gjenvinning av tekstiler, og etablerer nå Norges første forsnings- og utviklingsanlegg i Sandefjord. 

HWReuse! er nå et varemerke under NTG, og drives i samarbeid med Health Workers.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye