CARE

– Gaza er et helvete på jord

Del

Idet krigen i Gaza går inn i sin tredje måned, gjør forholdene det nærmest umulig å nå frem med nødhjelp.

– For en måned siden trodde vi lidelsene ikke kunne bli verre. Der tok vi feil. Bombingen er mer intens nå, etter at våpenhvilen tok slutt. Behovene er enorme, men det er nesten umulig å nå frem til folk med nødhjelp. Dette må ta slutt nå, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.  

Flere enn 17.000 palestinere skal ha blitt drept på Gazastripen i løpet av de to månedene konflikten har vart, ifølge palestinske helsemyndigheter. I snitt skal 115 barn ha blitt drept hver dag, noe som gjør denne konflikten til den dødeligste konflikten for barn i nyere tid. Om lag 70 prosent av de som har blitt drept på Gaza, er kvinner og barn, ifølge FN

– Kvinner og barn på Gazastripen opplever grusomheter som det er vanskelig å forestille seg, sier Hiba TIbi, fungerende direktør for CARE Midtøsten og Nord-Afrika. 

Alt fokus er å overleve 

– Barnedødeligheten, sulten og de psykologiske traumene er i ferd med å nå et nivå vi aldri har sett før. Folk på Gazastripen er presset til bristepunktet. Alt de kan gjøre nå, er å fokusere på å overleve, sier Tibi. 

Hverdagen for barn på Gaza innebærer nå å gjemme seg for å overleve bomber, sørge over døde foreldre og søsken, eller flykte med familiene sine. Mødre som CARE har snakket med, forteller at barna deres har sluttet å snakke, eller sluttet å spise, på grunn av grusomhetene de har sett. 

– Andre gråter og skriker hver gang de hører en høy lyd. Disse to månedene har traumatisert en hel generasjon med barn, sier Hiba Tibi. 

Ifølge Verdens matvareprogram er det høy risiko for at hungersnød skal ramme befolkningen på Gazastripen. Det blir stadige flere tilfeller av dehydrering og feil- og underernæring. Samtidig gjør forholdene det stadig vanskeligere for humanitære organisasjoner å nå ut til folk med nødhjelp.

– Mødre spiser kun en gang om dagen, for å kunne ha mat å gi til barna sine. Mangel på medisiner, dårlige sanitærforhold, og mangel på mat og vann er en dødelig kombinasjon – spesielt når folk bor i overfylte leiligheter og tilfluktsrom. Vi frykter at mange vil dø av sykdommer som det vanligvis er mulig å behandle, sier Tibi.

Ber om våpenhvile

CARE fortsetter å be partene om å opprettholde sine forpliktelser under internasjonal humanitærrett. Det starter med beskyttelse av sivile liv. Gislene som ble tatt under angrepene mot Israel for to måneder siden, må løslates umiddelbart. Nødhjelp må slippes inn over alle grenseoverganger i Gaza.  

– Det er kun en varig våpenhvile som kan begynne å lindre de enorme lidelsene til den palestinske befolkningen i Gaza, og avverge en fullstendig humanitær katastrofe. Folk i Gaza har ikke tid til lange overveielser. De trenger en våpenhvile nå, sier Kaj-Martin Georgsen.

Nøkkelord

Kontakter

Om CARE

CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og har vært til stede i Gaza og på Vestbredden siden 1948. Arbeidet her har som mål å dekke grunnleggende matbehov, tilrettelegge for jordbruk, styrke kvinners stilling og forbedre helseprogrammer. De siste ukene har CARE respondert med nødhjelp i Gaza basert på interne lagre, og står også klar for å bidra med nødhjelp fra Egypt.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye