NAF

Vinterføre til helgen: – Kjør etter forholdene

Del

Det er ventet store nedbørsmengder til helgen etter en periode med kaldt vær.  - Det kan bli vanskelige kjøreforhold og svært glatte veier, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

NAF

NAF oppfordrer bilistene til å senke skuldrene og å ta det med ro. Det er meldt mye nedbør over store deler av landet til helgen.  

- Sammen med julestress er det en dårlig kombinasjon. Skal du ut å kjøre på det føret som er meldt, må du ta hensyn til at kjøreforholdene blir vanskelige, sier Svendsen. 

La brøytemannskapene gjøre jobben sin 

Slår værmeldingene til blir helgen hektisk for brøytemannskapene. Og som bilist må du forvente begrenset fremkommelighet og svært glatte veier enkelte steder.  

- Hold god avstand, sett ned farten og kjør mykt. Tilpass farten etter forholdene og ta hensyn til brøytemannskapene. Kommer det veldig mye snø bør du vurdere om du i det hele tatt trenger å legge ut på veien, sier NAF-rådgiveren, som legger til at dette ikke er føret for annet enn gode vinterdekk med godt mønster. 

Unngå snø som sklir over frontruta 

Snø som ligger på bilens karosseri kan forskyve seg og spesielt snø på biltaket kan skli ned over frontruten ved en oppbremsing. Da er du blindet, og farlige situasjoner kan oppstå. 

- Skrap rutene og børst bilen fri for snø før du kjører. Ikke glem å rengjør bilens lys. Lys er sikkerhet og det er også med lysene du kommuniserer med annen trafikk. Derfor er det viktig at både for- og baklykter er frie for snø, sier Svendsen i NAF. 

Han anbefaler også at du sjekker innstillingene på lysene, og vurdere å skru på baklysene på bilen dersom det er dårlig sikt, også i dagslys. Det gjør bilen enklere å oppdage for andre trafikanter.  

Vær forberedt på kolonnekjøring 

Skal du over fjellet og du havner i kolonnekjøring, eller om veien er stengt, må du følge anvisningene fra brøytemannskapet. Ikke kjør over en stengt fjellovergang. Kjører du deg fast kan du havne i en livstruende situasjon. 

-  Husk på å ha med varme klær, mat og drikke, et teppe og en spade om du skal kjøre langt. Kjører du elbil er det en god ide å sørge for at batteriet er så fullt som mulig og det samme gjelder om du kjører en bil med forbrenningsmotor. Fyll tanken, eller lad, før du kjører over fjellet, sier Svendsen.  

Ting du alltid bør ha liggende i bilen vinterstid:  

  • En god isskrape med tagger på en av sidene for å ta stålisen  

  • Lommelykt  

  • Startbooster  

  • En sammenleggbar spade  

  • Ekstra refleksvest(er), for å gi passasjerer og for å markere sted ved viltpåkjørsel  

  • Pledd eller varmefolie  

  • Førstehjelpsskrin  

Ta gjerne også med:  

  • Kjetting, eventuelt kjetting på boks eller snøstrips  

  • Ekstra klær (spesielt lue og votter, samt ullundertøy du kan ta på under klærne)  

  • Vann, varm drikke og energibarer 

Kontakter

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye