Skal samarbeide for å utvikle grønne batterier
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Batteries inngår derfor nå et samarbeid for å utvikle beste praksis for verdens grønneste batterimaterialer og produksjon.
Behovet for batterier ventes å mangedobles når verden skal nå sine klimamål. Batteriproduksjon er imidlertid energikrevende og kan gi store utslipp, særlig når det foregår i land som baserer seg på kullkraft. I tillegg kan mineralene og materialene være produsert under utilfredsstillende etiske og miljømessige forhold.
– Batteriproduksjon er i ferd med å bli en viktig ny industri i Europa og kan bli det i Norge. Med tilgang på utslippsfri kraft og en høykompetent prosessindustri har Norge gode forutsetninger for å lykkes. Hvis vi også kan sikre bærekraftig mineralutvinning og foredling, er vi på vei mot et av verdens grønneste batterier. Vi gleder oss til å jobbe med dette sammen med Morrow, sier Martin Sveinssønn Melvær, teamleder for materialer og industri i Bellona.
Grønn materialutvinning
Samarbeidet innebærer at Bellona og Morrow sammen skal utvikle beste praksis for grønn materialutvinning og behandling, og for batteriproduksjon.
Ved å etablere batteriindustri i Norge og Europa oppnår man en langt mer bærekraftig produksjon, basert på fornybar energi og uten forurensende utslipp. Samtidig bygges nye grønne arbeidsplasser. Reelt grønt blir det likevel først når man tar kontroll på hele verdikjeden for batteriene, inkludert utvinning og prosessering av materialer.
– Morrow sikter mot battericelleproduksjon i stor skala. Det gir oss stor innkjøpsmakt som vi må forvalte godt. Bellona kan bidra med viktig innsikt i hvordan våre verdikjeder kan bli grønnere, inkludert gruve- og raffineringsaktiviteter som ligger lengre nede i verdikjeden. Morrows egne forskere utvikler nye batterikjemier som løser viktige bærekraftsutfordringer, for eksempel det å fjerne kobolt fra batterier som skal yte mye og lenge. Dette må vi komplementere med en grønn verdikjede der resirkulering og mer aktivitet i Europa blir viktige stikkord, sier bærekraftsdirektør Stina Torjesen i Morrow Batteries.
Batteriselskapet har etablert Norges største batteriforskningsenter i Grimstad, har allerede produsert flere enn 1.000 batterier som nå testes ut blant kundene, og er i ferd med å installere produksjonsutstyret i sin første giga-batterifabrikk i Arendal.
Morrow planlegger å produsere de første nestegenerasjons LNMO-batterier på sin kundekvalifisereringsproduksjonslinje i løpet av første kvartal 2024. LNMO-teknologien erstatter kobolt med billig og tilgjengelig mangan på en måte som gjør at en bedre kan utnytte litium og nikkel i battericellen. Batteriene blir dermed mye mer bærekraftig enn dagens teknologi.
Om Morrow:
Morrow Batteries ferdigstiller sin første fabrikk (1 GWh kapasitet) i Arendal og forventer kommersiell drift i løpet av 2024. Samtidig har bedriften bygget opp et av Skandinavias største forskningssentre på batterikjemi (Morrow Research Centre) ved Universitetet i Agder Campus Grimstad og forventer å teste produksjon av neste generasjon batterikjemi (LNMO) tidlig i 2024. Morrow har over 150 ansatte og eiere inkluderer Å Energi, Siemens, ABB, Nysnø og det danske pensjonsfondet PKA.
Kontakter
Martin Sveinssønn MelværBellona
Tel:452 22 149martin@bellona.noBilder
Om oss
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Trump gjør EU viktigere6.11.2024 13:41:56 CET | Pressemelding
Nattens valg i USA betyr at EU må ta den globale lederrollen i klimakampen, og i betydelig større grad sikre forsvar av Europas strategiske interesser. – EU blir nå vesentlig viktigere for klima, teknologiutvikling og omstilling de neste fire årene, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Leverer ikke på klimaambisjonene7.10.2024 14:46:32 CEST | Pressemelding
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-målet, og nå kommer regjeringen i tillegg med urovekkende signaler om økt bruk av kvoter, noe Miljødirektoratet har advart mot, sier fagsjef i Bellona Christian Eriksen.
Bellona etablerer senter i Lofoten27.9.2024 12:00:00 CEST | Pressemelding
I dag lanserer Miljøstiftelsen Bellona etableringen av Senter for Marin Restaurering i Kabelvåg, Lofoten. Samtidig signeres samarbeidsavtaler tilknyttet senteret med Norrøna, UiT Norges arktiske universitet, Lofotrådet og Blue Harvest Technologies.
Bellona etablerer Senter for marin restaurering i Lofoten25.9.2024 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Bellona lanserer «Senter for marin restaurering» i Kaiveien 23, Kabelvåg, fredag 27. september klokken 13:00 - 14:30.
Styrket samarbeid for tareskogen14.8.2024 14:00:00 CEST | Pressemelding
–Det er gledelig at Nestlé Purina Petcare Europe med sitt engasjement innen marin restaurering slutter seg til samarbeidsplattformen NoMaRe. Dette innebærer en betydelig styrking av arbeidet med å realisere storskala restaurering av den norske tareskogen, sier Joakim Hauge, Global Head of Science and Strategy i Bellona.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom